Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Συνελήφθη ο δράστης της επίθεσης στην Ουτρέχτη

Συνελήφθη ο δράστης της επίθεσης στην Ουτρέχτη

Έρευνες σε Ολλανδία και Γερμανία για την επίθεση στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας
AP Photo/Peter Dejong

Συνελήφθη ο δράστης της επίθεσης στην Ουτρέχτη

  • A-
  • A+
Τη σύλληψη του δράστη της επίθεσης με τους τρεις νεκρούς στην Ουτρέχτη ανακοίνωσε η ολλανδική αστυνομία. Επίσης, όπως έγινε γνωστό οι τραυματίες της επίθεσης είναι πέντε.
Η σύλληψη του δράστη έγινε έπειτα από μια σειρά επιχειρήσεις σε πολλές περιοχές της Ολλανδίας. Παραμένουν ερωτήματα αν το κίνητρο ήταν η τρομοκρατία ή άλλοι προσωπικοί λόγοι, καθώς όπως ανακοίνωσε η αστυνομία ένα από τα θύματα είναι η κουνιάδα του, με την οποία φέρεται να είχε διαφορές. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο.
Επίσης, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τελικά οι τραυματίες της επίθεσης που νοσηλεύονται είναι πέντε.
Στο μεταξύ, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, που επικαλείται συγγενείς του Τανίς, ο ένοπλος πυροβόλησε εναντίον συγγενούς του στο τραμ κι όσων επιχείρησαν να τον βοηθήσουν, εξαιτίας «οικογενειακών λόγων».
Επίσης, η ολλανδική εφημερίδα Algemeen Dagblad, επικαλούμενη αυτόπτη μάρτυρα, ανέφερε ότι ο ένοπλος στόχευσε μια γυναίκα μέσα στο τραμ και κατόπιν πυροβόλησε τους ανθρώπους που προσπάθησαν να την βοηθήσουν.

Συνέντευξη Ρούτε

Μετά τις ανακοινώσεις της αστυνομίας αναβλήθηκε για αργότερα η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, που είχε προγραμαμτιστεί μετά το τέλος της υπουργικής σύσκεψης για την υπόθεση.
Νωρίτερα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον υπουργό Εσωτερικών, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η χώρα είναι σοκαρισμένη από την επίθεση στον σταθμό του τραμ στην Ουτρέχτη με τους τουλάχιστον επτά τραυματίες.
Ο Ρούτε δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια και τόνισε ότι «αυτές οι πράξεις βίας στόχευσαν κατά αθώων ανθρώπων» και πως κάθε τρομοκρατική ενέργεια είναι συνιστά επίθεση στον πολιτισμό της χώρας, στην «κουλτούρα της ανεκτικότητας και της ανοιχτής κοινωνίας».
«Αν πρόκειται για τρομοκρατία», συμπλήρωσε, «μία είναι η κατάλληλη απάντηση: το κράτος δικαίου και η δημοκρατία να τεθούν απέναντι στη βία και την τρομοκρατία».
Τρομοκρατική επίθεση στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας
AP Photo/Peter Dejong
Επίσης δήλωσε ότι οι σκέψεις όλων είναι με τους συγγενείς των θυμάτων της επίθεσης, ενώ τόνισε ότι οι αρχές θα κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να συλληφθούν οι δράστες.
«Όλη μας η προσοχή είναι στραμμένη σε αυτό τον στόχο», τόνισε. «Δεν θα υποκύψουμε μπροστά στη μισαλλοδοξία».
Οι ολλανδικές αρχές έχουν αυξήσει στον μέγιστο βαθμό το επίπεδο συναγερμού στην επαρχία της Ουτρέχτης, τα σχολεία είναι κλειστά, ενώ έχουν ενταθεί τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια σε άλλες κρίσιμες υποδομές και σε τεμένη της Ολλανδίας.
Επίσης, οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τη φωτογραφία από το βίντεο ασφαλείας του τραμ, και προειδοποίησαν τους κατοίκους να μην τον πλησιάσουν αν τον δουν.

Αναζητώντας τον δράστη

Σύμφωνα με τα ολλανδικά ΜΜΕ, ο καταζητούμενος ως δράστης, ο 37χρονος τουρκικής καταγωγής Γκιομέν Τανίς, ήταν καταζητούμενος για υπόθεση βιασμού που εκδικάστηκε στις 4 Μαρτίου και αφορούσε περιστατικό από τον Ιούλιο του 2017.
Σύμφωνα με τα ολλανδικά ΜΜΕ και το δίκτυο RTV Utrecht, ο Τάνις έχει μακρά προϊστορία με τον νόμο, τόσο για μικρά όσο και για σοβαρά αδικήματα. Μεταξύ αυτών ήταν και ένα επεισόδιο με πυροβολισμούς το 2013. Ωστόσο ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γιόοστ Λάνσαγκε απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/T6vMfM