Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Μεταναστευτικό: Στο «μικροσκόπιο» οι ΜΚΟ, έρχεται το «Μητρώο Μελών»

oleague: Ζαλγκίρις Κάουνας - Ολυμπιακός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας
«Οι προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες (2016, 2018) δεν προέβλεπαν κανόνες διαπίστευσης/ πιστοποίησης για τα φυσικά πρόσωπα».
O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφέρθηκε στην τροπολογία για τη συγκρότηση ειδικού μητρώου Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.
«Στόχος είναι να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων ΜΚΟ που λειτουργούν στη χώρα μας. Στο μητρώο αυτό θα καταχωρούνται τα μέλη, οι υπάλληλοι, αλλά και οι συνεργάτες των Οργανώσεων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία, καθώς πολλές ΜΚΟ συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά άλλες λειτούργησαν με προβληματικό και παρασιτικό τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.
Με την τροπολογία που ψηφίζεται απόψε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, συστήνεται για πρώτη φορά στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, Μητρώο Μελών ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, ανέφεραν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου που επικαλείται το ΑΠΕ.
Η σχετική ρύθμιση προβλέπει για πρώτη φορά ως προϋπόθεση εγγραφής των ελληνικών και ξένων ΜΚΟ στο Μητρώο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, την ανάγκη καταχώρισης και πιστοποίησης και των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτές, με ονοματεπώνυμο.
«Ο έλεγχος από την Πολιτεία σε ατομικό επίπεδο θα είναι ενδελεχέστερος. Κανένα πρόσωπο δεν θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε δομές ή στις ακτές, χωρίς να διαθέτει σχετική πιστοποίηση/ ταυτότητα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι ΜΚΟ θα έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν τα άτομα (μέλη, υπαλλήλους, συνεργάτες) που θα δραστηριοποιούνται και πού, ενώ αυτά θα πρέπει να φέρουν ταυτότητα μέλους/πιστοποίηση για να δραστηριοποιούνται» αναφέρουν επίσης οι ίδιες πηγές.

Θα οριστεί ειδικός γραμματέας ΜΚΟ για το Μητρώο

Όπως προβλέπεται, θα οριστεί ειδικός γραμματέας ΜΚΟ, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση του Μητρώου, ενώ με υπουργική απόφαση θα εξειδικευτούν οι προϋποθέσεις εγγραφής και διαγραφής των μελών από το Μητρώο.
«Οι προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες (2016, 2018) που αφορούσαν τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν σε δράσεις κοινωνικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα και τη λειτουργία τους, δεν προέβλεπαν κανόνες διαπίστευσης/πιστοποίησης για τα φυσικά πρόσωπα», καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές.

Πέτσας: Θα δημιουργηθούν κλειστές δομές φιλοξενίας μεταναστών στα νησιά σε διάστημα 4-6 μηνών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφορικά με το ζήτημα τα νησιά να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, απάντησε πως η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Αντιπεριφερειάρχη, ενισχύοντας τις αστυνομικές δυνάμεις.
Ακόμη, ξεκαθάρισε πως δεν εξετάζεται το ζήτημα για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς «ανταποκρινόμαστε στις έκτακτες συνθήκες».
Στη συνέχεια, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στη δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας μεταναστών, με την πρώτη να δημιουργείται στη Σάμο και αναμένεται να είναι έτοιμη πριν τα τέλη του Φεβρουαρίου, ενώ σε διάστημα 4-6 μηνών θα ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες.
Απαντώντας στην ερώτηση για τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών πως τα επεισόδια στα νησιά ήταν υποκινούμενα, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στις ΜΚΟ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά προσέφεραν υπηρεσίες στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, όμως υπήρχαν και ορισμένες που δρούσαν παρασιτικά και προβληματικά».
Ακόμη, επεσήμανε ότι με το νέο νομοσχέδιο για το μητρώο των ΜΚΟ «θα ελέγχονται καλύτερα αυτά τα πρόσωπα» και πως «οι αρμόδιες αρχές θα βρουν ποιοι υποκινούν τα επεισόδια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Την άρση της ασυλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου αποφάσισε η Βουλή

  Αντιγόνη Πανέλλη  - CNN Greece   Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2025 17:09 Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Λωνσταντοπούλου ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝ...