Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Μήπως χρειάζεται σήμερα μια νέα «Συμφωνία της Γιάλτας»;

ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας
Πριν από 75 χρόνια (4/2/1945 - 11/2/1945) συνήλθε στη Γιάλτα της Κριμαίας, η Διάσκεψη των τριών ηγετών των μεγάλων δυνάμεων της αντι-χιτλερικής συμμαχίας. Ο σοβιετικός στρατός 15 μέρες νωρίτερα, είχε απελευθερώσει τη Βαρσοβία... και άνοιγε το δρόμο προς το Βερολίνο!
Η Διάσκεψη της Γιάλτας ήταν μια πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου, Ρούζβελτ, ο οποίος το δεύτερο εξάμηνο του 1944 «βομβάρδιζε» τους Στάλιν - Τσώρτσιλ, με επιστολές για την ανάγκη διεξαγωγής της.
Ο τόπος διεξαγωγής ήταν ένα από τα σοβαρά ζητήματα. Ο - ιδιαίτερα αποδυναμωμένος από την αρρώστια του - Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε διάφορες περιοχές στον νότο της Ευρώπης ή της Ασίας. Ο Στάλιν όμως, επέμενε να γίνει στην ΕΣΣΔ.
Η Κριμαία με το ήπιο κλίμα της, προσφέρονταν ως η κατάλληλη λύση και ο Ρούζβελτ τελικά πείστηκε. Ο Σοβιετικός ηγέτης ήθελε να δουν με τα μάτια τους οι σύμμαχοι τις καταστροφές που επέφερε ο χιτλερικός στρατός. Η Κριμαία είχε απελευθερωθεί μόλις επτά μήνες πριν και οι ηρωικοί κάτοικοι - υπερασπιστές ζούσαν ανάμεσα στα ερείπια! Οι χιτλερικοί οπισθοχωρώντας, άφησαν πίσω τους καμένη γη...
Εκεί, επτά χιλιόμετρα έξω από τη Γιάλτα, στο λόφο της... Λειβαδιάς, όπου βρίσκεται το θερινό ανάκτορο των τσάρων και από κάτω απλώνεται η Μαύρη θάλασσα, οι 700 πολιτικοί, στρατιωτικοί και διπλωματικοί σύμβουλοι των τριών ηγετών, σκιαγράφησαν τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης.
Αποφάσισαν τον πολιτικό και κυρίως, στρατιωτικό αφοπλισμό της Γερμανίας, την οποία μοίρασαν σε σφαίρες επιρροής! Για τη Μόσχα ήταν ζωτικής σημασίας η εξασφάλιση των δυτικών συνόρων της. Παρά τις... εορταστικές εκλάμψεις μεταξύ των συμμάχων, ο Στάλιν συνειδητοποιούσε ότι σύντομα οι δυτικοί θα επανέλθουν στην παλιά τους τέχνη, την αντιπαλότητα με τη Μόσχα!
Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε ο Τσώρτσιλ σε μια στιγμή ειλικρίνειας, ο Σοβιετικός ηγέτης στη Γιάλτα «έκανε σημαντικές υποχωρήσεις», πολύ περισσότερες από ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει ο ίδιος, επικαλούμενος ως στοιχείο το εύρος της συμμετοχής του Κόκκινου Στρατού στον αντιφασιστικό αγώνα!
Οι «υποχωρήσεις» αυτές, ωστόσο, ήταν δύσκολο να κατανοηθούν από τους ηγέτες χωρών με ιμπεριαλιστική προσέγγιση. Ο Στάλιν το έκανε:
  • Πρώτον, επειδή ήθελε την ειρήνη και την ασφάλεια των χωρών της Ευρώπης.
  • Δεύτερον, επειδή ο αγώνας ολοκλήρου του σοβιετικού λαού και όσων πολέμησαν μέσα από τις τάξεις του Κόκκινου Στρατού, ήταν αγώνας εθνικο-απελευθερωτικός και όχι... κατακτητικός!
Άλλωστε, είχε αρχίσει να διαφαίνεται σ' όλο τον κόσμο ο αέρας της αντίστασης αρχικά, της απελευθέρωσης στη συνέχεια, τον οποίο εξέπεμπαν οι μαχητές του Κόκκινου Στρατού! Ιδιαίτερα στην κατεχόμενη Ελλάδα, η οποία έδινε τον δικό της εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και άλλων αντιστασιακών οργανώσεων!
Αξίζει να μελετήσει κανείς σήμερα τα βασικά ντοκουμέντα εκείνης της Διάσκεψης. Σε παγκόσμιο επίπεδο έβαλε τα θεμέλια της ίδρυσης του ΟΗΕ!
Η Γιάλτα ήταν το επιστέγασμα της νίκης της ειρήνης και της ασφαλείας στον κόσμο. Σύντομα τα αποτελέσματα της Διάσκεψης της Γιάλτας άρχισαν να διαστρεβλώνονται.
Πολύ γρήγορα, στη Δύση ήρθε η... αναστροφή.
Μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ. οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν στη δημιουργία του ΝΑΤΟ, με σαφή στόχο την αναχαίτιση του επινοημένου κινδύνου από την... ΕΣΣΔ!
Η παραχάραξη της ιστορίας δεν ήταν δυνατό να γίνει άμεσα, διότι στην ΕΣΣΔ ήταν ζωντανοί όλοι εκείνοι που γύρισαν από τα μέτωπα του τιτάνιου αγώνα ενάντια στον χιτλερικό κατακτητή!
Μετά τον θάνατο του Στάλιν, η Δύση - μέσω του ΝΑΤΟ - προώθησε ένα ιδιόρρυθμο καθεστώς που ονομάστηκε «Ψυχρός Πόλεμος», με συνεχές πρέσινγκ και ανελέητη αντισοβιετική, αντισοσιαλιστική προπαγάνδα. Η διάλυση του σοσιαλιστικού στρατοπέδου στη μετάβαση της τελευταίας δεκαετίας του - ταραγμένου από δυο παγκόσμιους πολέμους - 20ού αιώνα, άνοιξε τον δρόμο στα αμερικανικά «ινστιτούτα» να επιχειρήσουν πλέον το απάνθρωπο ατόπημα της ιστορικής διαστρέβλωσης των αποτελεσμάτων εκείνου του πολέμου! Ως... εργαλεία: Οι ηγεσίες χωρών που απελευθερώθηκαν από τον... Κόκκινο Στρατό!
Πολωνία: Στις 17 Ιανουαρίου του 1945, δυο μόλις βδομάδες πριν τη Διάσκεψη της Γιάλτας, ο Κόκκινος Στρατός ολοκλήρωσε την απελευθέρωση της Βαρσοβίας! Οι χιτλερικοί αντιστέκονταν με λύσσα! Το 84% των κτιρίων έγιναν ερείπια. Περίπου 200.000 Σοβιετικοί έπεσαν για την απελευθέρωση! Εξακόσιες ενενήντα χιλιάδες μαχητές πήραν μετάλλια ανδρείας για τη συμμετοχή τους στη μάχη της Βαρσοβίας. Στον οβελίσκο που στήθηκε αργότερα αναγραφόταν: Αιώνια δόξα στους ηρωικούς φαντάρους του Σοβιετικού στρατού που έπεσαν στις μάχες με τον χιτλερικό κατακτητή για την απελευθέρωση της Πολωνίας και της πρωτεύουσας μας, Βαρσοβίας!
Στην Πολωνία του σήμερα, κραυγάζουν από πάνω για...αποζημιώσεις που πρέπει να τους πληρώσει η... Ρωσία! Η αμερικανική προπαγανδιστική μηχανή τις τελευταίες δυο δεκαετίες επιχειρεί την αποδόμηση των αποτελεσμάτων του πολέμου, προωθεί την ανιστόρητη προσέγγιση της ίσης ευθύνης του Χίτλερ και του Στάλιν, της ναζιστικής Γερμανίας και της σοσιαλιστικής ΕΣΣΔ. Του θύτη και του θύματος! Ο κόσμος κυριολεκτικά οδηγείται σε ιστορική ψύχωση, όπου το μαύρο σερβίρεται ως άσπρο! Η ανθρωπότητα βρίσκεται ξανά σε αδιέξοδο. Ίσως γι' αυτό - όσο ποτέ άλλοτε - πρέπει να βρει απήχηση η πρόταση του Βλαντίμιρ Πούτιν να μαζευτούν πάλι οι ηγέτες των χωρών που ίδρυσαν το 1945 τον ΟΗΕ, να καθίσουν και να συζητήσουν πώς μπορεί η κοινωνία να βγει από το αδιέξοδο που οδηγείται! Η Γιάλτα της πρώτης εβδομάδας του Φλεβάρη 1945 μπορεί να δείξει το δρόμο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μ.Ζαχάροβα: «Ο πόλεμος θα αλλάξει ριζικά αν η Ουκρανία πλήξει σε βάθος έδαφός μας»

  Το υπουργείο αναφέρει ότι μια τέτοια ενέργεια θα πυροδοτούσε μια «επαρκή και απτή» απάντηση από τη Ρωσία 18.11.2024 | 20:59 Η εκπρόσωπος Τ...