Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Αμυντικό πλέγμα κατά των εξωτερικών προκλήσεων της ΕΕNasce Naviris, la joint venture tra Fincantieri e Naval Group


Κόσμος

Αμυντικό πλέγμα κατά των εξωτερικών προκλήσεων της ΕΕ

Ο σχεδιασμός για μια νέου τύπου 3,000 τόνων κορβέτα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της νέας ναυτικής κοινοπραξίας μεταξύ των εταιρειών Fincantieri από την Ιταλία και της Naval Group από την Γαλλία, η οποία ξεκίνησε πέρυσι με την ονομασία Naviris.
Οι δύο εταιρείες ελπίζουν να ταιριάξουν τις ανάγκες του ιταλικού και γαλλικού πολεμικού ναυτικού, με ένα   υπερσύγχρονο πολεμικό σκάφος, που θα μπορεί να εκτελεί αποστολές περιπολίας και επιτήρησης, αλλά και να ανταποκρίνεται και σε καθήκοντα ανθυποβρυχιακού πολέμου και σε αποστολές κατά μονάδων επιφανείας.
Το πρόγραμμα, το οποίο αφορά την νέα Κορβέτα, έχει επίσης ενταχθεί στη PESCO, που αποτελεί τον αμυντικό βραχίονα των πανευρωπαϊκών αμυντικών προγραμμάτων, τα οποία σύμφωνα με την ΕΕ προσφέρουν στους εταίρους "επιλογές για το σχεδιασμό και τη γεφύρωση ικανοτήτων στην αμυντική βιομηχανία αλλά και στον τομέα της ασφάλειας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο” .
Το σχέδιο της νέας Κορβέτας συντονίζεται από την Ιταλία, με τη Γαλλία ως τους κύριους εταίρους, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες, εντάχθηκε η Ελλάδα και τώρα και η Ισπανία, σύμφωνα με αμυντική  πηγή η οποία το επιβεβαίωσε στο αμυντικό πρακτορείο ειδήσεων Defense News.
"Στο πρόγραμμα για την νέα Κορβέτα θα συμμετάσχει η εταιρεία Navantia από την Ισπανία, η οποία ενδιαφέρεται, και είναι πιθανό  έτσι και η Ισπανία να υπογράψει", δήλωσε η πηγή.
Με την ένταξή της του σχεδίου αυτού στην PESCO, η ΕΕ δηλώνει ότι «ο στόχος είναι να σχεδιαστεί και να αναπτυχθεί μια πρωτότυπη  νέα κατηγορία πολεμικού  πλοίου με το όνομα« European Patrol Corvette» (EPC), η οποία θα μπορεί να φιλοξενήσει διάφορα οπλικά και άλλα συστήματα, για να επιτύχει μια ευέλικτη προσέγγιση, σε ένα μεγάλο αριθμό καθηκόντων και αποστολών. "
Η προσθήκη νέων εταίρων στην κοινή προσπάθεια Ιταλίας και Γαλλίας, είναι καθοριστικής σημασίας για την έγκριση της χρηματοδότησης από την  ΕΕ. Τα προγράμματα PESCO είναι πιθανά υποψήφια για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο, μόνο εάν έχουν περισσότερους από δύο εταίρους στο κάθε πρόγραμμα.
Η Ελλάδα με την συμμετοχή της στα επιχειρησιακά προγράμματα της PESCO, έχει την δυνατότητα να ωφεληθεί και οικονομικά από τα ανωτέρω προγράμματα. Μιλάμε για τεράστια κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας και του Προγράμματος για την Ανάπτυξη της Αμυντικής Βιομηχανίας, από τα οποία μπορούμε ως χώρα να εκμεταλλευθούμε, την στιγμή που ο ελληνικός αμυντικός προϋπολογισμός είναι υπό πίεση, ενώ το κόστος και η τεχνολογική πολυπλοκότητα των οπλικών συστημάτων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Η ελληνική αμυντική βιομηχανία μπορεί να επωφεληθεί μέσω της προβλεπόμενης συμμετοχής μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ.
Η χώρα μας θα επωφεληθεί τα μέγιστα από την κοινή ανάπτυξη αμυντικού εξελιγμένου εξοπλισμού με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να υπάρχει σχέδιο από ΝΑΤΟ και ΕΕ μέσω της Pesco (μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία σε θέματα Άμυνας) για την αποστολή στρατευμάτων και πολεμικών πλοίων σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο, δημιουργώντας ένα δίκτυο προστασίας στο ενεργειακό πεδίο υψίστης σημασίας για την εκδίωξη των τουρκικών βλέψεων.
Για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των ενεργειακών πεδίων στην Α.Μεσόγειο και πιθανόν την Κύπρο με την παρουσία στόλου της ΕΕ μέσω της συνθήκης Pesco.
Η κίνηση αυτή θα έφερνε τις ήδη τεταμένες σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, σε ακόμα πιο οριακό σημείο, ειδικά στην περιοχή του Αιγαίου και της Κύπρου και για αυτό είναι εφικτά όλα τα ενδεχόμενα.
Η Τουρκία εργάζεται για να περιορίσει την κυριαρχία της ΕΕ μέσω της συνθήκης Pesco, για να λάβει, σύμφωνα με πλήθος ανακοινώσεων στον τουρκικό τύπο, μερίδιο από την εξόρυξη φυσικού αερίου, ενώ έχει ως στόχο να διαταράξει και τις εργασίες εξερεύνησης πετρελαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Νετανιάχου: «Ετοιμος να διαπραγματευτεί» το τέλος του πολέμου στη Γάζα

  «Η Χαμάς πρέπει να καταθέσει τα όπλα και η Γάζα να αποστρατιωτικοποιηθεί», είναι ορισμένοι από τους όρους που έθεσε ο ...