Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Προ των πυλών η κακοκαιρία «Ιανός»: Πού και πότε θα «χτυπήσει» με βροχές και καταιγίδες

 

Κρούσματα: 
29.604.468
Ανέρρωσαν: 
20.098.109

Θάνατοι: 
935.669
ΚΑΙΡΟΣ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Βρείτε μας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη με αφορμή το δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων.

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σήμερα στις 15.00, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας κατόπιν της έκδοσης του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα

  • Την Πέμπτη από το απόγευμα θα επηρεαστεί το Νότιο Ιόνιο και η Πελοπόννησος κυρίως στα δυτικά τμήματα.
  • Την Παρασκευή τα φαινόμενα θα χτυπήσουν στο Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα και στα δυτικά τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν. Από το βράδυ θα επηρεαστούν οι Δυτικές Κυκλάδες. Μάλιστα, στην Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.
  • Το Σάββατο τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την Ανατολική Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και ίσως την Κρήτη. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στην Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Οδηγίες Προστασίας από την κακοκαιρία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί και να λαμβάνουν τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Συγκεκριμένα, σε περιοχές όπου προβλέπεται εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων θα πρέπει:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα που αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα μπορεί να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος τους

Επίσης:

  • Να αποφεύγουν εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο αν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφεύγεται η διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σε σχέση με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο πραγματικός στόχος του ανεξέλεγκτου Νετανιάχου

  Ο αιμοσταγής πρωθυπουργός του Ισραήλ ψάχνει τη χρυσή ευκαιρία να απαλλαγεί από το Ιράν | (AP Photo/Pamela Smith) ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 01.10...