Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Yeni Safak: Η Τουρκία απέκτησε δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης εξαιτίας της Ελλάδας

 

ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (327)
0 0 0
Βρείτε μας

Η παρουσία στρατού στο Καστελλόριζο δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία να προχωρήσει σε επέμβαση, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύει η τουρκική «Yeni Safak».

Σε ανάλυση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και τα «πατήματα» που δημιουργούνται για μια επέμβαση της Τουρκίας στην περιοχή προχωρά σε δημοσίευμά της η «Yeni Safak».

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο, η μεταφορά στρατιωτικού προσωπικού από την Ελλάδα στο Καστελλόριζο δίνει το δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενοι ειδικούς στον τομέα, αν η Άγκυρα εκτιμήσει πως υπάρχει απειλή για την εθνική της ασφάλεια, μπορεί να προχωρήσει στη λήψη στρατιωτικών μέτρων κατά της Ελλάδας.

Για το ζήτημα μίλησε στην εφημερίδα ο καθηγητής του Τμήματος Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά Καθηγητής δρ Σελαμί Κουράν λέγοντας πως πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών από μέρους της Ελλάδας.

«Εάν παραβιαστεί αυτή η προϋπόθεση, ανοίγει το ερώτημα για την εγκυρότητα αυτής της συνθήκης» τονίζει ο καθηγητής.

Παράλληλα, η εφημερίδα επικαλούμενη διαρροές από πηγές του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας, αναφέρει πως η Ελλάδα στηρίζει το δικαίωμα ύπαρξης στρατού στα συγκεκριμένα νησιά, βάσει του άρθρου 51 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο κάνοντας λόγο για αναζήτηση της δικαιοσύνης από πλευράς Τουρκίας.

«Η Τουρκία αποστρέφεται αυτό το παιχνίδι σκιών. Είναι αστείο [άλλες χώρες] να χρησιμοποιούν την Ελλάδα, που είναι ανίκανη, ως δόλωμα κατά μίας περιφερειακής και παγκόσμιας δύναμης όπως η Τουρκία». 

Όπως τόνισε, αναφερόμενος εμμέσως στη Γαλλία, η εποχή των αποικιακών δυνάμεων έχει τελειώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/T776F2