Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Εμβόλιο για κορονοϊό: Πρόκληση η συντήρησή του – Ποιες θερμοκρασίες απαιτούνται για το καθένα

 

ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (540)
 0  0  0
Βρείτε μας

Μεγάλο στοίχημα η ασφαλής διανομή των εμβολίων κατά του κορονοϊού σε θερμοκρασίες που απαιτούνται για τη συντήρησή τους.

Με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού να αποτελεί το «φως» για την έξοδο από το «μαύρο τούνελ» της πανδημίας του κορονοϊού που συνεχίζει την επέλασή του σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι αξιόπιστες λύσεις αποθήκευσής του σε θερμοκρασίες δεκάδων βαθμών Κελσίου υπό το μηδέν, έχει αναχθεί σε μείζον ζήτημα.

Και ενώ αναμένεται η έγκριση των πρώτων εμβολίων από τις αρμόδιες αρχές, πριν από το τέλος του έτους, μετά και τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των κλινικών μελετών, οι ερευνητές εστιάζουν στην ανάγκη για αξιόπιστα συστήματα αποθήκευσης που προσφέρουν εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, προκειμένου να διασφαλιστεί η φύλαξη των πολύτιμων δειγμάτων.

Τα εμβόλια κατά της COVID-19 απαιτούν συνθήκες αποθήκευσης έως και -80ºC, με τις εταιρείες που κατασκευάζουν ερευνητικούς καταψύκτες να δίνουν πλέον το δικό τους αγώνα δρόμο, μεταβάλλοντας τα πλάνα τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση.

Το πραγματικό στοίχημα ωστόσο δεν είναι τόσο η φύλαξη των εμβολίων στον τόπο παρασκευής τους, αλλά ο τρόπος της ασφαλούς διανομής τους.

Σύμφωνα με τους γιατρούς της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννη Ντάναση, Πάνου Μαλανδράκη, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνου Δημόπουλου (Πρύτανης ΕΚΠΑ), σημαντικές μεταβλητές στην επιλογή συστήματος κατάψυξης αποτελούν η κατανάλωση ρεύματος, το θερμικό φορτίο, η χωρητικότητα του αποθηκευτικού χώρο, ο θόρυβος και κυρίως η αξιοπιστία.

Και αυτό γιατί τα εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού που βασίζονται στην τεχνολογία του mRNA είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις υψηλές θερμοκρασίες και μπορούν να αποδομηθούν. Ως εκ τούτου γίνεται προσπάθεια βελτίωσης της σταθερότητας του μορίου με τη χρήση λιπιδικών νανοσωματίων και τη βαθιά κατάψυξη.

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο BNT162b2 των εταιρειών Pfizer και BioNTech απαιτεί αποθήκευση και μεταφορά στους -70ºC, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί ειδικές συσκευασίες μεταφοράς που περιέχουν ξηρό πάγο.

Με την αναπλήρωση ξηρού πάγου τα εμβόλια μπορούν μάλιστα να διατηρηθούν έως και 15 ημέρες σε αυτές τις συνθήκες. Στη συνέχεια, τα εμβόλια ξεπαγώνουν και διατηρούνται στο ψυγείο για 5 ημέρες.

Παράλληλα, σε όλα τα βήματα χρησιμοποιούνται ειδικές συσκευές συνεχούς καταγραφής της θερμοκρασίας, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν αποκλίσεις.

Το εμβόλιο mRNA-1273 της εταιρείας Moderna πρέπει να αποθηκεύεται μεταξύ +2ºC και +8ºC, αλλά και να προφυλάσσεται από έκθεση σε σκόνη και φως.

Σύμφωνα, δε, με την ανακοίνωση της εταιρείας, το εμβόλιο mRNA-1273 παραμένει σταθερό στις συγκεκριμένες θερμοκρασίες για έως και 30 ημέρες, σε θερμοκρασία δωματίου για έως 12 ώρες και στην κατάψυξη στους -20ºC για έως και 6 μήνες.

Το εμβόλιο AZD1222 του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca πρέπει επίσης να διατηρηθεί και να μεταφερθεί στους -20ºC, ενώ το εμβόλιο JNJ-78436735 της εταιρείας Janssen Pharmaceuticals μπορεί να αποθηκευτεί και να μεταφερθεί σε θερμοκρασίες ψυγείου μεταξύ +2ºC και +8ºC, όπως και το εμβόλιο NVX-CoV2373 της εταιρείας Novavax.

Από την άλλη, το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V απαιτεί θερμοκρασίες αποθήκευσης στους -20ºC.

Τέλος, το εμβόλιο MRT5500 της Translate Bio σε συνεργασία με τη Sanofi, που βασίζεται επίσης στην τεχνολογία mRNA, αν και αρχικά απαιτούσε συνθήκες αποθήκευσης στους -80ºC, πλέον έχει τροποποιηθεί κατάλληλα ώστε το μόριο να εμφανίζει σταθερότητα στους -20ºC.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Οι Ρώσοι θα “κάψουν τις χώρες του Βορρά”-Στόχος των νέων πυραύλων της Μόσχας οι βάσεις στην Ευρώπη και Ελλάδα

  Ο Ρώσος αντιπρόεδρος Ν. Μεντβέντεφ, είχε χαρακτηρίσει παλαιότερα ως νόμιμο στόχο της Ρωσίας σε πιθανή εμπλοκή, τα αεροδρόμια των χωρών του...