Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Γεραπετρίτης: Εντός Ιανουαρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί - Ποιοι έχουν προτεραιότητα

 

Κρούσματα: 
62.817.792
Ανέρρωσαν: 
40.184.166

Θάνατοι: 
1.460.562
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Βρείτε μας

«Τα Χριστούγεννα δεν θα προσιδιάζουν με αυτά που γνωρίσαμε, θα είναι Χριστούγεννα του αυτοπεριορισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Για Χριστούγεννα αυτοπεριορισμού έκανε λόγο ο Γιώργος Γεραπετρίτης, σύμφωνα με τον οποίο η πρώτη παρτίδα εμβολίων κατά του κορονοϊού αναμένεται να φθάσει στην Ελλάδα μέσα στον Δεκέμβριο.

«Μια μεγάλη μάζα εμβολιασμών σε όσους πρέπει, θα γίνει μέσα στον Ιανουάριο. Σύντομα ελπίζουμε να εμβολιάσουμε ένα ικανό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού», σημείωσε χαρακτηριστικά στο Mega ο υπουργός Επικρατείας, σημειώνοντας πως προτεραιότητα, βάσει του σχεδίου, θα έχουν οι υγειονομικοί και οι ευάλωτες ομάδες.

Ο Γεραπετρίτης παραδέχθηκε πως υπάρχουν δυσκολίες στη μεταφορά του εμβολίου, ενώ αν και υπάρχει ζήτημα και με τα σημεία εμβολιασμού, το υπουργείο Υγείας έχει καταλήξει σε ένα μεγάλο αριθμό εμβολιαστικών κέντρων.

«Ο εμβολιασμός θα είναι οικειοθελής», διευκρίνισε επίσης ο υπουργός, συμπληρώνοντας:

«Θα γίνει εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού για την ανάγκη του εμβολιασμού. Να κατανοήσει ο πληθυσμός ότι δεν είναι ζήτημα ατομικής υγείας το εμβόλιο, αλλά συλλογικής ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης. Όλα τα εμβόλια που είναι στο στάδιο προέγκρισης, έχουν υψηλό στάδιο αποτελεσματικότητας και δεν εμφανίζουν παρενέργειες. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Δεν υπάρχει γιατρός, νοσηλευτής ο όποιος ασχολείται με διοίκηση νοσοκομείων, που να μην αντιλαμβάνεται τη σημασία του να εμβολιάζεται κάποιος».

Για το ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι, δίνοντας το παράδειγμα, ο Γεραπετρίτης, ανέφερε:

«Το υπουργικό συμβούλιο θα εμβολιαστεί από τους πρώτους. Το πολιτικό προσωπικό θα πρέπει να εμβολιαστεί, όχι μόνο γιατί είναι πολύ σημαντικό για τη συνέχεια του κράτους να διασφαλίζεται η υγεία όσων είναι σε κρίσιμες θέσεις, αλλά και για να δοθεί ένα υπόδειγμα προς του πολίτες».

Παράλληλα, γνωστοποίησε πως όποιος εμβολιάζεται θα λαμβάνει βεβαίωση εμβολιασμού, τόσο για να αποφεύγονται οι διπλοεμβολιασμοί όσο και «για να μπορεί να ταξιδεύει ελεύθερα χωρίς να υφίσταται τη διαδικασία του τεστ».

Αναφερόμενος, δε, σε μια ελληνική ομάδα επιστημόνων που έφτιαξε ένα γρήγορο τεστ κορονοϊού, σημείωσε: «Πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να παράγουμε και δικά μας τεστ. Αυτό θα δημιουργήσει μια δυνατότητα για να κάνουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό τεστ στον πληθυσμό».

«Πρώιμη η συζήτηση για την άρση του lockdown»

Όσον αφορά στην άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού, ο Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι δεν είναι «επίκαιρη» η συζήτηση, καθιστώντας σαφές πως το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων θα γίνει με ασφάλεια.

«Έχουμε μεγάλο αριθμό θυμάτων. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανοίξουμε, παρά μόνο εάν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια. Δεν θα γίνει καμία παραχώρηση στη δημόσια υγεία. Το κρίσιμο είναι να διαχειριστούμε την κρίση», υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας «πρώιμη» τη συζήτηση για όποια άρση του lockdown στις 7 η 14 Δεκεμβρίου, αλλά και αυτήν για την επαναλειτουργία της εστίασης ή την ελεύθερη μετακίνηση σε όλη την επικράτεια.

«Το υποσύνολο της αγοράς που θα ανοίξει θα ανοίξει με πολύ μεγάλη προσοχή και αυστηρά μέτρα. Τα Χριστούγεννα δεν θα προσιδιάζουν με αυτά που γνωρίσαμε στο παρελθόν. Θα είναι Χριστούγεννα του αυτοπεριορισμού. Υπάρχουν σχέδια (για την επαναλειτουργία) με γεωγραφική κατανομή. "Αν θα ανοίξει και πού, ποιο μέρος της αγοράς". Το δεύτερο σχέδιο είναι με ποια σειρά θα ανοίξουν. Ημερομηνίες όμως δεν έχουν υπάρξει», αποκάλυψε για το σχέδιο της κυβέρνησης, στόχος της οποίας είναι να υπάρχει μια υγειονομική περιφέρεια σε όλη την επικράτεια σε ό,τι αφορά στους περιορισμούς.

«Αν υπάρξουν διαφορετικά δεδομένα, θα υπάρξει γεωγραφική κατανομή των μέτρων, ανάλογα με το ιικό φορτίο κάθε περιοχής», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό, «πρέπει να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία» γιατί είναι «ασφαλές υγειονομικό περιβάλλον. Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και νηπιαγωγεία δεν μεταδίδουν με ταχείς ρυθμούς. Όμως υπάρχει μια κινητικότητα πέριξ του σχολείου».

Αφού χαρακτήρισε, τέλος, την τηλεκπαίδευση ως «παρακαταθήκη» για το μέλλον των μαθητών, αναφερόμενος στο Εθνικό Σχέδιο για τα άτομα με αναπηρία, ανέφερε ότι «είναι ολιστικό, θα καταλαμβάνει όλα τα υπουργεία, θα αφορά την προσβασιμότητα και τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ, τις ψηφιακές τους δυνατότητες και 30 πολύ συγκεκριμένες δράσεις»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Πυρά Πολάκη κατά πάντων μετά την απόσυρση του εμβολίου AstraZeneca: «Ποιος έλεγε αλήθεια, εγώ ή ο Μητσοτάκης;»

  Πυρά κατά Ξανθού, Ηλιόπουλου και Τσίπρα Newsroom 08.05.2024 | 11:49  UPD:08.05.2024, 13:07 Facebook X Email Ανταλλαγή «Βέλη» προς πάσα κατ...