Σημαντικά κίνητρα για την ολική επαναφορά των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης προβλέπει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του CNN Greece, ο νέος πυλώνας στήριξης του κλάδου που θεσμοθετείται από το υπουργείο Ανάπτυξης και συζητήθηκε εκτενώς το απόγευμα της Πέμπτης σε ευρεία σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και τη συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, του Υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη, των Υφυπουργών στον Πρωθυπουργό Θεόδωρου Λιβάνιου και Άκη Σκέρτσου, και του Γ.Γ. του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργο Καββαθά καθώς επίσης τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.
Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, θεσπίζεται επιδότηση για επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, η οποία δεν θα καλύπτει ζημιές αλλά την αγορά πρώτων υλών (επιχειρήσεις εστίασης που παρουσιάζουν μείωση τζίρου πάνω από 30% το 2020 σε σχέση με το 2019).
Με αυτή την επιδότηση θα επιδοτηθεί το 7% του ετήσιου τζίρου του 2019 και το ποσό αυτό δεν θα είναι επιστρεπτέο προς το κράτος.Η μόνη υποχρέωση των επιχειρηματιών της εστίασης θα είναι μέχρι τις 31/12/2021 να έχουν παρουσιάσει τιμολόγια αγοράς πρώτων υλών.
Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης αναλυτικά
Η δράση χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και αφορά επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και μεγάλες, που έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα της εστίασης. Περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ.
Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019.
Για τις επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός του 2019 ή εντός του 2020 το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται ως εξής ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού της:
[(κύκλος εργασιών 2019 ή 2020)/αριθμός ημερών λειτουργίας ]*365*7%.
Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.
Κριτήρια ένταξης στη δράση
Τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι:
- Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
- Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
- Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.
- Επιχειρήσεις εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.
- Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
Τι συζητήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου
Νωρίτερα, τη νέα δράση, προϋπολογισμού 330 εκατομμυρίων ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη με αντικείμενο την ενίσχυση των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης.
Η δράση, που τίθεται σε εφαρμογή από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ 2021 - 2027, αφορά μικρομεσαίες και μεγάλες εταιρείες, ενώ περιλαμβάνει για πρώτη φορά και επιχειρήσεις franchise. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται στα 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ και είναι μη επιστρεπτέο.
«Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να προχωρήσουμε σε μία ακόμα σημαντική δράση για τον κλάδο της εστίασης, ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ. O στόχος μας είναι σαφής, γιατί πρέπει να προγραμματίζουμε για το μέλλον: όταν οι επιχειρήσεις με το καλό ανοίξουν, όταν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες και πάντα με την άδεια των επιστημόνων μας, να το κάνουμε, να το κάνετε, όσο το δυνατόν πιο άνετα στα πρώτα σας βήματα, εφοδιαζόμενοι με πρώτες ύλες για τους τρεις πρώτους μήνες της επαναλειτουργίας σας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Έχει ήδη δοθεί στην εστίαση ποσό 1 δισ. ευρώ
«Για να έχουμε μια αίσθηση των ποσών που έχουν δαπανηθεί για τον κλάδο της εστίασης, να επισημάνω ότι περίπου 65.000 μοναδικές επιχειρήσεις από τις περίπου 77.000 επιχειρήσεις του κλάδου, έχουν συμμετάσχει σε έναν ή περισσότερους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Ο κλάδος της εστίασης έχει λάβει ποσά τα οποία πλησιάζουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Και από τους 410.000 εργαζόμενους του κλάδου οι 260.000, περίπου, τέθηκαν κάποια στιγμή σε αναστολή, το κράτος διέθεσε 720 εκατομμύρια για αποζημιώσεις που αναπλήρωναν τις αποδοχές τους. Νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη της έμπρακτης στήριξης που παρείχε το κράτος -ειδικά στον κλάδο της εστίασης- προκειμένου να βγει όσο το δυνατόν πιο αλώβητος από αυτήν την μεγάλη περιπέτεια του Covid. Πιστεύω ότι άντεξε η εστίαση και είμαι βέβαιος ότι με την παράταση των μέτρων και την αξιοποίηση αυτού του νέου εργαλείου θα βρεθεί ετοιμοπόλεμη και την επόμενη ημέρα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Γεωργιάδης: Στόχος μας να μην κλείσει ούτε μία επιχείρηση
«Μας ενώνει η ίδια αγωνία και την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους του κλάδου και όλους όσους δραστηριοποιούνται στην εστίαση, την επόμενη ημέρα, ει δυνατόν, να μην κλείσει ούτε μία επιχείρηση, τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
«Έχουμε φροντίσει να θωρακίσουμε το σύνολο της ελληνικής οικονομίας όσο μπορούμε και φυσικά την εστίαση. Η εστίαση όμως έχει μία ιδιαιτερότητα. Με το πρόγραμμα που αναγγέλλουμε σήμερα δεν πάμε να καλύψουμε ζημίες. Ζημίες έχουν όλοι οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας και όλες οι επιχειρήσεις. Εδώ ερχόμαστε να καλύψουμε το κεφάλαιο κίνησης για την αγορά την υλικών», πρόσθεσε.
Σταϊκούρας: Θα υπερβούμε τα 14 δισ. ευρώ για τη στήριξη των κλαδων που πλήττονται
«Η κυβέρνηση συνολικά, συνεκτικά βρίσκει πάντα τα δημοσιονομικά και ταμειακά περιθώρια, ώστε να είναι κοντά στην κοινωνία και στους κλάδους οι οποίοι πλήττονται. Από 7,5 δισ. ευρώ μέτρα που συζητήσουμε πριν από κάποιους μήνες, τώρα θα προσεγγίσουμε και θα υπερβούμε τα 14 δισ. ευρώ», σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Τσακίρης: Ποιες επιχειρήσεις εντάσσονται στη νέα δράση
«Η δράση αυτή θα είναι ανοιχτή έως 31 Ιουλίου ώστε να πιάσουμε και τις εποχικές επιχειρήσεις, στα νησιά προφανώς. Και εντάσσουμε για πρώτη φορά και τα καταστήματα franchise, με κάποιες προϋποθέσεις ώστε κανονιστικά να είμαστε εντάξει με το ΕΣΠΑ. Είναι σημαντικός αριθμός, οι άνθρωποι αυτοί αγοράζουν από μόνοι τους τις πρώτες ύλες» σημείωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης.
Το άνοιγμα της εστίασης πηγαίνει, όπως αναφέρουν πληροφορίες, χέρι με χέρι και με τα self test.
Ο σχεδιασμός για τα τεστ αυτά αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, Παρασκευή.
Καββαθάς: Το μέτρο καλύπτει ένα μεγάλο πρόβλημα
«Έρχεται αυτό το μέτρο που σήμερα ανακοινώσατε να καλύψει αυτό το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας για την επανεκκίνηση του κλάδου. Βεβαίως θα παίξει καθοριστικό ρόλο ο χρόνος με το οποίο θα έρθει αυτή η ρευστότητα στα χέρια των επιχειρήσεων», σημείωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος πρόσθεσε:
«Αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και σας ζητώ μια χάρη, αυτό το πρόγραμμα να τρέξει πριν ανοίξει ο κλάδος της εστίασης, γιατί θα χάσουμε θέσεις εργασίας».
Κλείνοντας ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως «εκτίμησή μας είναι ότι η ανάκαμψη της οικονομίας όταν απομακρυνθεί η βεβαιότητα και ο φόβος του Covid θα είναι πολύ δυναμική. Και ως προς τον κλάδο της εστίασης εκτιμούμε ότι σχετικά γρήγορα θα επανέλθει ο τζίρος, ενδεχομένως και να ξεπεράσει τα επίπεδα της περασμένης χρονιάς. Διότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη του κόσμου προφανώς να βγει έξω, να περάσει καλά, να φάει, να πιει κι ένα ποτό παραπάνω. Αλλά αυτό θα μπορεί να γίνει μόνο υπό τις συνθήκες ασφάλειας που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί».
Όπως διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης, «αυτή η τεράστια ένεση ρευστότητας την οποία παρείχε το κράτος συνολικά στην πραγματική οικονομία οφείλεται και εν πολλοίς και στο γεγονός ότι η χώρα ανέκτησε την αξιοπιστία της και μπόρεσε και κάλυψε τα ταμειακά της διαθέσιμα μέσα από δανεισμό με τα χαμηλότερα επιτόκια που έχει δει ποτέ η χώρα και η Ελληνική Δημοκρατία, συνολικά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου