ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με την εικόνα της κυβέρνησης να πλήττεται σοβαρά από το ζήτημα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, το μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα καταφεύγοντας στην «ανασχηματισμολογία». Και μπορεί ο πρωθυπουργός να δέχεται εισηγήσεις να πραγματοποιήσει τον ανασχηματισμό στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, με το επιχείρημα ότι αν είναι ευρύς και δομικός -όπως πολλοί στην κυβέρνηση περιμένουν- θέλει χρόνο να προετοιμαστεί, όμως με τα σημερινά δεδομένα εκείνο το διάστημα φαίνεται πολύ μακρινό. Ετσι, εφόσον ο Κυρ. Μητσοτάκης ποντάρει τελικά στο ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας σε μια προσπάθεια, μέσω του λίφτινγκ στην κυβέρνηση, να αμβλύνει το πλήγμα στην εικόνα της μετά τις πυρκαγιές, αλλά και να καλλιεργήσει την εντύπωση μιας ανανέωσης στο μέσον της κυβερνητικής θητείας, πιο πιθανός χρόνος για την πραγματοποίηση του ανασχηματισμού φαίνεται αυτός πριν από τη ΔΕΘ.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως, παρότι οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται, ήδη ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στο ντεμπούτο του, όχι μόνο δεν διέψευσε τα σενάρια ανασχηματισμού, αλλά έκλεισε το μάτι για επικείμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, λέγοντας με νόημα ότι η τελευταία αναδιάταξη προσώπων στο Μαξίμου δεν συνιστά ανασχηματισμό. Υπονόησε δηλαδή ότι ο κανονικός ανασχηματισμός επίκειται προσεχώς. Αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδοθούν ευθύνες για τις πυρκαγιές στο πλαίσιο ενός ανασχηματισμού. Σε κάθε περίπτωση, τα σχετικά σενάρια έχουν φουντώσει για τα καλά, ενώ πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. που σήμερα βρίσκονται εκτός κυβέρνησης περιμένουν να δουν εάν θα συμπεριληφθούν στις όποιες εξελίξεις.
Κατ’ αρχάς ο πρώτος υποψήφιος προς απομάκρυνση από τη θέση του είναι βέβαια, όπως όλα δείχνουν, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Εχει υποστεί απανωτά «αδειάσματα» από στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, με τελευταίο το προχθεσινό του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος, στο ερώτημα αν ο υπουργός Προ.Πο. χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, τον άφησε παντελώς ακάλυπτο, λέγοντας ότι «αυτό που μας απασχολεί τώρα» είναι η αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ο κ. Χρυσοχοΐδης καταγράφει φιλίες και έχθρες μέσα στην κυβέρνηση και στο μέγαρο Μαξίμου (ακούγεται ότι δεν έχει καλές σχέσεις με τον πρωθυπουργικό συνεργάτη και ανιψιό Γρηγόρη Δημητριάδη), ενώ, με αφορμή την αδυναμία της κυβέρνησης απέναντι στην αντιμετώπιση της βαριάς εγκληματικότητας, βρέθηκε στο στόχαστρο ενδοκυβερνητικής κριτικής και δυσφορίας για μια σειρά από χειρισμούς του. Ωστόσο, το τι θα πράξει τελικά ο κ. Μητσοτάκης θα εξαρτηθεί και από το γεγονός ότι ο υπουργός Προ.Πο. υπήρξε προσωπική επιλογή του ίδιου. Στην περίπτωση που ο κ. Χρυσοχοΐδης απομακρυνθεί, για τη θέση του έχει ακουστεί το όνομα του Κώστα Τσιάρα -εφόσον μετακινηθεί, όπως επίσης ακούγεται, από το υπουργείο Δικαιοσύνης- αλλά και του Βασίλη Κικίλια.
Οσον αφορά τον κ. Κικίλια, είναι γνωστό το ζήτημα που υπάρχει στις σχέσεις του με το μέγαρο Μαξίμου και εδώ και καιρό υπάρχουν πληροφορίες για μετακίνησή του από το υπουργείο Υγείας. Στον περασμένο ανασχηματισμό δεν θα μπορούσε να μετακινηθεί, καθώς μέσα στην καρδιά της υγειονομικής κρίσης αυτό θα εκλαμβανόταν ως παραδοχή αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά ο πρωθυπουργός είχε θελήσει να τον «κοντύνει» με την αναβάθμιση του Βασίλη Κοντοζαμάνη σε αναπληρωτή υπουργό Υγείας.
Για την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες. Κάποιες λένε ότι δεν θα μετακινηθεί, ενώ άλλες θεωρούν τη μετακίνησή της βέβαιη. Στη δεύτερη περίπτωση ακούγεται ως πιθανός προορισμός της είτε το υπουργείο Δικαιοσύνης είτε το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και η Λίνα Μενδώνη ακούγεται ότι μπορεί τώρα να μετακινηθεί, παρότι ο πρωθυπουργός είχε επιλέξει να την καλύψει πλήρως για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Λιγνάδη.
Τροφή σε σενάρια έχει δώσει και η αναβάθμιση Σκέρτσου σε υπουργό Επικρατείας, καθώς συνιστά «κόντεμα» του έτερου -πλέον- υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη. Τα σενάρια αυτά θα έβλεπαν τον τελευταίο να μετακινείται στο υπουργείο Παιδείας, ενώ έχει ακουστεί και το Εξωτερικών, αλλά το τελευταίο θα προϋπέθετε μια μετακίνηση του Νίκου Δένδια σε θέση που δεν θα φαινόταν ως δυσμενής.
Αλλαγές έχουν ακουστεί και για το υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ των οποίων και η πιθανή μετακίνηση εκεί –ίσως σε ρόλο υφυπουργού– του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη. Ωστόσο, κάποιοι εκτιμούν ότι ανασταλτικό παράγοντα γι’ αυτό παίζει το γεγονός ότι ο κ. Πατέλης έχει εκτεθεί μετά τις προκλητικές δηλώσεις του για τους κατόχους διδακτορικού, τους οποίους πήγε να βγάλει τεμπέληδες. Διακινείται επίσης και το σενάριο επιστροφής στην κυβέρνηση του μεγάλου κομμένου του προηγούμενου ανασχηματισμού, του Τάκη Θεοδωρικάκου, όμως υπουργοί και βουλευτές με τους οποίους μίλησε η «Εφ.Συν.» δεν το βλέπουν πιθανό.
Ερώτημα σταθερά παραμένει το τι θα γίνει με τον Αδωνη Γεωργιάδη και τις κουρεμένες αρμοδιότητές του στο υπουργείο Ανάπτυξης, τον οποίο φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός δεν θα τολμούσε να αφήσει εκτός κυβέρνησης και στα κάγκελα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Επιπλέον ακούγεται η ενδεχόμενη αναβάθμιση ορισμένων γενικών γραμματέων, όπως ο Μάριος Θεμιστοκλέους ή ο Θανάσης Κοντογεώργης, αλλά και η περαιτέρω αξιοποίηση στελεχών που προέρχονται από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, η Αννα Διαμαντοπούλου δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπει στην κυβέρνηση, ο Γιάννης Μανιάτης σε συνομιλητές του λέει ότι ασχολείται μόνο με τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, ενώ πολιτικοί φίλοι του Γιώργου Φλωρίδη αναφέρουν ότι δεν έχει καμία επαφή με το κυβερνητικό σύστημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου