Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Χθες ζήτησαν άσυλο, σήμερα αγνοούνται

 

Οι Τούρκοι πρόσφυγες κουρδικής καταγωγής Α.Ι. και Φ.Ε. που ζήτησαν άσυλο την Τρίτη 24 Αυγούστου στον Έβρο

ΕΦ.ΣΥΝ.



Ακολουθήστε μας στο Google news 

Πυκνό μυστήριο καλύπτει την τύχη των δύο Τούρκων κουρδικής καταγωγής και πολιτικών ακτιβιστών του HDP που κατέφυγαν την Τρίτη στην Ελλάδα, περνώντας τα σύνορα του Έβρου και κατέληξαν στα χέρια των αστυνομικών αρχών της Ορεστιάδας, από τις οποίες έχουν ζητήσει άσυλο. Έκτοτε όμως, χάθηκε κάθε επικοινωνία μαζί τους, τα κινητά τους τηλέφωνα δεν απαντούν και η ΕΛ.ΑΣ. αρνείται να απαντήσει σε ερωτήσεις της «Εφ.Συν.» σχετικά με την κατάστασή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί από το Αστυνομικό Τμήμα Κυπρίνου, όπου βρέθηκαν την Τρίτη, στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στο Χειμώνιο, γεγονός που εγείρει πολύ σοβαρά ερωτήματα για την αστυνομία, καθώς οι δύο πρόσφυγες έχουν εκφράσει εγγράφως τη βούλησή τους να ζητήσουν άσυλο και θα έπρεπε να οδηγηθούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος, προκειμένου να ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία υποδοχής.

Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί επίσης το γεγονός ότι, ενώ σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία για παράνομη είσοδο, η οποία αναιρείται στη συνέχεια από τις εισαγγελικές αρχές –όπως συμβαίνει με όσους ζητούν άσυλο–, στην συγκεκριμένη περίπτωση οι δύο Κούρδοι πρόσφυγες δεν έχουν οδηγηθεί στον εισαγγελέα και, σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, δεν έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο.

Πρόκειται για τον Α.Ι., 28 χρονών, δημοσιογράφο, και τον Φ.Ε., 25 χρονών, φοιτητή ωδείου (τα πλήρη στοιχεία τους βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.»), οι οποίοι έχουν καταδίκες στην Τουρκία για την πολιτική τους δράση, όπως επιβεβαιώνει συστατική επιστολή βουλευτή του HDP και τοπικού παραρτήματος του κόμματος.

Το πρωί της Τρίτης βρέθηκαν στην Ορεστιάδα, ανάμεσα στη Βύσσα και στα Δίκαια, όπως δείχνει το γεωγραφικό στίγμα που έστειλαν στην οργάνωση Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

Η οργάνωση ενημέρωσε με ηλεκτρονικό μήνυμα τη Διεύθυνση Προστασίας Συνόρων της ΕΛ.ΑΣ., την Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και το Συνήγορο του Πολίτη σχετικά με τη βούληση των δύο Τούρκων να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα και παρέθεσε τα πλήρη στοιχεία τους, αντίγραφα της ταυτότητάς τους, φωτογραφίες τους και το γεωγραφικό τους στίγμα στην Ελλάδα. «Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας για την υπαγωγή τους στις κατά τον νόμο διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης προς το σκοπό καταγραφής της αιτήσεως ασύλου τους στη χώρα», ανέφερε η επιστολή της οργάνωσης στις αρχές.

Το απόγευμα της Τρίτης οι δύο Τούρκοι ενημέρωσαν ότι βρίσκονται στο Αστυνομικό Τμήμα Κυπρίνου. Ύστερα από αυτή την ενημέρωση, τα ίχνη των δύο προσφύγων εξαφανίστηκαν, χάθηκε κάθε δυνατότητα επικοινωνίας μαζί τους και τα τηλέφωνά τους δεν απαντούν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Πούτιν προειδοποιεί για παγκόσμια σύγκρουση

  «Οι στρατηγικές μας δυνάμεις βρίσκονται πάντοτε σε κατάσταση ετοιμότητας μάχης», είπε ο Πούτιν σε σύντομη ομιλία του, εν μέσω χιονοθύελλας...