Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

Αμερικανικά αντίποινα με βομβαρδισμούς κατά του Ισλαμικού Κράτους

 



Χτυπήματα με drones από τις ΗΠΑ στα ανατολικά της χώρας, ενώ ολοκληρώνονται οι διαδικασίες αποχώρησης από την Καμπούλ. Προειδοποιήσεις για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα.
Ακολουθήστε μας στο Google news 

Με βομβαρδισμούς από drones ήρθε η πρώτη απάντηση των ΗΠΑ στις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ισλαμικό Κράτος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, προκαλώντας σχεδόν 200 θανάτους και εκατοντάδες τραυματίες.

 

Τα χτυπήματα, όπως ανακοίνωσε ο στρατός, πραγματοποιήθηκαν στο ανατολικό Αφγανιστάν εναντίον ενός εκ των σχεδιαστών της επίθεσης στο αεροδρόμιο. 

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε την Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον θα καταδιώξει τους υπεύθυνους της τρομοκρατικής επίθεσης και είπε ότι έδωσε εντολή στο Πεντάγωνο να καταρτίσει σχέδια για να πλήξει τους δράστες.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι η αεροπορική επιδρομή έγινε στην επαρχία Νανγκαχάρ, ανατολικά της Καμπούλ. Δεν διευκρίνισε αν ο στόχος συνδεόταν με την επίθεση στο αεροδρόμιο.

«Οι αρχικές ενδείξεις είναι ότι σκοτώσαμε τον στόχο. Από όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ αμάχων», ανέφερε μια ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού.

«Φύγετε από το αεροδρόμιο»

Την ίδια ώρα η αμερικανική πρεσβεία στην αφγανική πρωτεύουσα ζήτησε από τους πολίτες των ΗΠΑ να φύγουν «αμέσως» από την περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας σε ένα προειδοποιητικό μήνυμα ασφαλείας, την επομένη της επίθεσης που σκότωσε τουλάχιστον 85 ανθρώπους.

«Οι Αμερικανοί υπήκοοι που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Πύλη Άμπι, στην Ανατολική Πύλη, στη Βόρεια Πύλη ή Πύλη Νέου Υπουργείου Εσωτερικών θα πρέπει να φύγουν αμέσως από εκεί», ανέφερε η πρεσβεία στον ιστότοπό της, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Μια ημέρα πριν την επίθεση της Πέμπτης, είχε εκδοθεί παρόμοια προειδοποίηση.

«Λόγω απειλών ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, συνεχίζουμε να συμβουλεύουμε στους Αμερικανούς υπηκόους να αποφεύγουν να πηγαίνουν στο αεροδρόμιο και να αποφεύγουν τις πύλες του αεροδρομίου», τόνισε η πρεσβεία.

Ολοκληρώνεται η χαοτική αποχώρηση από την Καμπούλ

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν την χαοτική εκκένωση του Αφγανιστάν εν μέσω αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας αλλά και φόβων για ενδεχόμενο νέο τρομοκρατικό χτύπημα, καθώς λήγει η προθεσμία της 31ης Αυγούστου. Οι περισσότερες νατοϊκές δυνάμεις πάντως ανακοίνωσαν την Παρασκευή πως ολοκλήρωσαν ή επρόκειτο να ολοκληρώσουν εντός των επόμενων λίγων ωρών τις επιχειρήσεις τους στην ασιατική χώρα.

Στο μεταξύ αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των θυμάτων της χθεσινής επίθεσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Σύμφωνα με Αφγανούς αξιωματούχους πρόκειται για 170 νεκρούς και τουλάχιστον 200 τραυματίες. Ανάμεσα στα θύματα 13 Αμερικανοί -κυρίως πεζοναύτες, αλλά και τουλάχιστον δύο Βρετανοί.

Η αναθεώρηση του απολογισμού καθιστά τη χθεσινή ημέρα ως την πιο αιματηρή στα 20 χρόνια παρουσίας των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο

  Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο Newsroom   Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 16:07 Η αφρικανική σκόνη όπως φαίνε...