Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Crash test: Εμβολιασμένοι-Ανεμβολίαστοι

 

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ



Ακολουθήστε μας στο Google news 

Στην έρευνα της ΚΑΠΑ Research παρουσιάζονται οι απαντήσεις ανάμεσα σε όσους δηλώνουν ότι έχουν εμβολιαστεί (εμβολιασμένοι) και σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί (ανεμβολίαστοι). 

Στο δείγμα της έρευνας το ποσοστό των εμβολισμένων ανέρχεται στο 64% και των ανεμβολίαστων στο 33% (το υπόλοιπο 3% δεν απαντά), προσεγγίζοντας κατά πολύ την εικόνα διείσδυσης του εμβολιασμού όπως αυτή ανακοινώνεται από τις αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας η «κεντρική προσέγγιση των αρνητών του εμβολίου βλέπει τη χώρα σε αδιέξοδο, κοινωνικό και οικονομικό». Οι εμβολιασμένοι, «με μεγαλύτερο ή μικρότερο ενθουσιασμό» είναι «συσπειρωμένοι στην προσπάθεια που συντονίζουν οι αρμόδιοι φορείς και η κυβέρνηση».


Απαντώντας στο ερώτημα «Πόσο ανησυχείτε μήπως εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας προσβληθεί και νοσήσει από τον κορονοϊό;» οι εμβολιασμένοι δηλώνουν ανήσυχοι σε ποσοστό 81% και οι ανεμβολίαστοι μόνο σε ποσοστό 31%. Σχεδόν στο ίδιο ποσοστό, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, εμφανίζονται κουρασμένοι από την τήρηση των περιοριστικών μέτρων.

Στο ερώτημα «Ποιο μέσο από τα παρακάτω σας βοήθησε περισσότερο να ενημερωθείτε για την επιδημία του κορονοϊού;» οι ανεμβολίαστοι απαντούν σε μικρότερο βαθμό παραδοσιακά μέσα όπως η τηλεόραση και σε μεγαλύτερο τα Social Media. Αντίθετα οι εμβολιασμένοι επιλέγουν την τηλεόραση και τις ενημερωτικές ιστοσελίδες και λιγότερα τα social media. 

Οι εμβολιασμένοι έναντι στον κορονοϊό στο πλαίσιο της έρευνας τοποθετούνται για το τι τελικά μέτρησε περισσότερο για τους ίδιους ώστε να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό. 

Οι κυριότερες απαντήσεις που έδωσαν είναι πως «είναι ο μόνος τρόπος προστασίας - μειώνει το ρίσκο», «για να συμβάλω στην προστασία του κοινωνικού συνόλου», «η ανάγκη να επιστρέψω σε μία πιο φυσιολογική ζωή», «για να προστατέψω τα μέλη της οικογένειάς μου» και «φοβόμουν τη νόσηση με κορονοϊό - την αρρώστια».

Oι ανεμβολίαστοι κλήθηκαν να τοποθετηθούν γιατί δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.  Στο ερώτημα «Εσείς για ποιους κυρίως λόγους δεν έχετε κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού;» οι κυριότερες απαντήσεις είναι:

  • «Ανησυχώ γιατί το εμβόλιο εγκρίθηκε πολύ γρήγορα - δεν έχει δοκιμαστεί»
  • «Ανησυχώ για τις παρενέργειες»
  • «Αντιδρώ στην πίεση που ασκείται»
  • «Δεν εμπιστεύομαι τις ελληνικές αρχές»
  • «Δεν θεωρώ ότι είναι τόσο αποτελεσματικό»

Τρίτη δόση 

Οι εμβολιασμένοι κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα αν εφόσον το υποδείξουν οι αρχές, θα έκαναν την τρίτη, ενισχυτική, δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό. Σε ποσοστό 54% απαντούν σίγουρα ναι και σε ποσοστό 27% μάλλον ναι. Ένα 15% των εμβολιασμένων δεν θα έκαναν την τρίτη δόση.

Εμβολιασμένοι vs Ανεμβολίαστοι

Eνδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των εμβολιασμένων όταν ρωτήθηκαν ποιες είναι οι κυρίαρχες απόψεις για τους ανεμβολίαστους. 

Σε μεγάλο βαθμό οι εμβολιασμένοι εκτιμούν πως οι ανεμβολίαστοι είναι: «θύματα παραπληροφόρησης», «θύματα θεωριών συνομωσίας» και «κοινωνικά ανεύθυνοι».  Επίσης, μερίδα των εμβολιασμένων εκτιμούν πως «είναι δικαίωμά τους να μην εμβολιαστούν», ότι είναι «φοβισμένοι» ή ακόμα και «χαμηλής νοημοσύνης» και «χαμηλής εκπαίδευσης».

Η κυρίαρχη άποψη των ανεμβολίαστων για τους εμβολιασμένους είναι πως «είναι δικαίωμά τους να εμβολιαστούν» ενώ σε μικρότερο βαθμό πιστεύουν πως είναι «φοβισμένοι», «θύματα παραπληροφόρησης» και «θύματα συμφερόντων».

Εκ διαμέτρου αντίθετες είναι οι απόψεις εμβολιασμών και ανεμβολίαστων για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε μαθητές Γυμανσίου και Λυκείου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Τραμπ κατηγορεί τον Μπάιντεν ότι «παίρνει το μέρος» της Χαμάς

  ΚΟΣΜΟΣ  / Πέμπτη 9 Μαΐου 2024, 18:44:49 /   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε σήμερα τον Τζο Μπάιντεν ότι «παίρνει το μέρος» της...