Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Διπλή πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ

 



Δύο βομβιστικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας την ώρα που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι περίμεναν να μπουν σε αεροπλάνο για να σωθούν από τους Ταλιμπάν.

Η διπλή τρομοκρατική επίθεση πραγματοποιήθηκε στην πύλη Abbey, που ήταν από τις πιο σημαντικές εισόδους του αεροδρομίου «Χαμίντ Καρζάι» στην Καμπούλ, και σε ξενοδοχείο στην περιοχή του αεροδρομίου.

  • Τουλάχιστον 13 οι νεκροί -και παιδιά- και 60 οι τραυματίες. Μεταξύ των τραυματιών 5 Αμερικανοί.
  • Η διπλή επίθεση επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την τρομοκρατική απειλή
  • Στην πύλη Abbey η επίθεση έγινε από βομβιστή αυτοκτονίας, ενώ στο ξενοδοχείο εκτιμάται ότι έγινε με παγιδευμένο αυτοκίνητο
  • Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν ενώ ήταν σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης στρατιωτών και Αφγανών από τη χώρα
  • Δεκάδες χιλιάδες πολίτες ήταν συγκεντρωμένοι στο αεροδρόμιο την ώρα των εκρήξεων.
  • Γαλλία και ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι συνεχίζονται οι πτήσεις απεγκλωβισμού από το αεροδρόμιο.

ΗΠΑ: Η έκρηξη έχει τη «σφραγίδα» του ISIS

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K, το σκέλος του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν) ευθύνεται για την επίθεση που σημειώθηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση της ενημέρωσης που λαμβάνουν μέλη του Κογκρέσου για το θέμα.

Άλλη αμερικανική κυβερνητική πηγή, που γνωρίζει τις δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών, είπε ότι μολονότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ερευνά ακόμη το θέμα, η επίθεση αυτή φέρει «τη σφραγίδα» της δράσης του ISIS-K.

Χάρτης: το σημείο των επιθέσεων

 

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Να φροντίσουμε για την ασφάλεια των ανθρώπων»

Στο δικό της μήνυμα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αφού καταδίκασε την επίθεση, την οποία χαρακτήρισε «δειλή και απάνθρωπη», ζήτησε να γίνει ό,τι χρειάζεται για να προστατευθούν οι άνθρωποι στο αεροδρόμιο και η διεθνής κοινότητα να συνεργαστεί για αποφευχθεί νέα κλιμάκωση της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν και πέρα από αυτό.

 

Στόλτενμπεργκ: Να βιαστούμε να απομακρύνουμε τον κόσμο

Με δήλωσή του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους, ζητώντας την επίσπευση της απομάκρυνσης ανθρώπων από το Αφγανιστάν.

«Καταδικάζω έντονα τη φρικιαστική τρομοκρατική επίθεση έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Οι σκέψεις μου είναι σε όσους επλήγησαν και στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Προτεραιότητά μας παραμένει να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους», έγραψε στο Twitter.

 

Εικόνες χάους από δημοσιογράφο στην περιοχή

 

Ο πρέσβης της Γαλλίας επιστρέφει στο Παρίσι

Τον επαναπατρισμό του πρέσβη της Γαλλίας από το Αφγανιστάν ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, που δήλωσε ότι ο Νταβίντ Μαρτινόν στο εξής «θα εργάζεται από το Παρίσι», για λόγους ασφαλείας.

Ο Μαρτινόν είχε διαβεβαιώσει νωρίτερα ότι δεν υπήρχαν Γάλλοι στο σημείο των βομβιστικών επιθέσεων.

Μισέλ: Να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει αναζωπύρωση της τρομοκρατίας

Την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι «η τρέχουσα αστάθεια (στο Αφγανιστάν) δεν μπορεί να προκαλέσει αναζωπύρωση της τρομοκρατίας», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Στην ανάρτησή του στο Twitter, σημειώνει:

«Ανησυχώ πολύ με την είδηση της έκρηξης στην Καμπούλ και παρακολουθώ στενά την κατάσταση. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Η εγγύηση της ασφαλούς διέλευσης προς το αεροδρόμιο παραμένει ζωτικής σημασίας.

Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η τρέχουσα αστάθεια δεν μπορεί να προκαλέσει αναζωπύρωση της τρομοκρατίας».

 

ΜΚΟ: Τουλάχιστον 60 οι τραυματίες

Πληροφορίες από νοσοκομείο της ΜΚΟ Emergency αναφέρουν ότι μόνο στις εγκαταστάσεις του έχουν φτάσει τουλάχιστον 60 τραυματίες

 

Δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων

Από την έκρηξη πλησίον του αεροδρομίου της Καμπούλ δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, δεν υπάρχουν μεταξύ των θυμάτων ούτε Αφγανοί πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος.

Μακρόν: Θα απομακρύνουμε κι άλλους ανθρώπους

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε από την Ιρλανδία ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να απομακρύνει ανθρώπους από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. 

«Θα κάνουμε το μέγιστο δυνατό», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, που χαρακτήρισε την κατάσταση στο Αφγανιστάν «εξαιρετικά τεταμένη».

Όπως είπε, υπάρχουν ακόμη 20 λεωφορεία με ανθρώπους που πρέπει να φύγουν από τη χώρα», ενώ το πρωί ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ είχε δηλώσει ότι η επιχείρηση θα διαρκούσε έως το βράδυ της Παρασκευής.

Clodagh Kilcoyne/Pool Photo via AP

Η Άνγκελα Μέρκελ ακύρωσε ταξίδι στο Ισραήλ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι της στο Ισραήλ που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 28-30 Αυγούστου λόγω της τεταμένης κατάστασης στο Αφγανιστάν.

AP Photo/Markus Schreibe

«Και οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι η επίσκεψη της καγκελαρίου θα προγραμματιστεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Βρετανία: Έκτακτη σύγκληση της επιτροπής «Κόμπρα»

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο Βρετανός πρωθυπουργός συγκάλεσε εκτάκτως, για αργότερα σήμερα, συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων «Κόμπρα» για να εξετάσει την κατάσταση στην Καμπούλ, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

«Ο πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί για την κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και θα προεδρεύσει της COBR (επιτροπή διαχείρισης κρίσεων) αργότερα σήμερα το απόγευμα», δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου του Μπόρις Τζόνσον.

Βερολίνο: Ολοκληρώσαμε τις επιχειρήσεις μας

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η γερμανική κυβέρνηση έχει ενημερώσει ότι οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης στρατιωτών και Αφγανών πολιτών από την Καμπούλ έχει ολοκληρωθεί.

«Το τελευταίο αεροσκάφος έφυγε από την Καμπούλ», ανέφερε η πηγή του πρακτορείου.

Πυρά κατά ιταλικού αεροσκάφους

Ομοβροντία πυρών δέχθηκε την ώρα της απογείωσης ιταλικό C-130, το οποίο μετέφερε δημοσιογράφους και 98 Αφγανούς πολίτες. Όπως γράφει η εφημερίδα Stampa, τα πυρά φαίνεται ότι είχαν στόχο το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί στις πύλες του αεροδρομίου.

Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τη δεύτερη έκρηξη

Με ανακοίνωσή του το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι οι εκρήξεις ήταν δύο.

«Επιβεβαιώνουμε ότι η έκρηξη στην Πύλη Abbey ήταν αποτέλεσμα σύνθετης επίθεσης που οδήγησε σε πολλαπλά θύματα μεταξύ Αμερικανών και Αφγανών αμάχων. Επίσης, επιβεβαιώνουμε επίθεση κοντά στο ξενοδοχείο Baron, κοντά στην πύλη Abbey. Θα υπάρξουν και νέες ενημερώσεις».

 

Πάνω από 10 οι νεκροί

Πληροφορίες από τη Ρωσία, αναφέρουν ότι οι νεκροί είναι 13 και οι τραυματίες 15. Ωστόσο οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν.

Η Τουρκία, η Βρετανία και η Γερμανία αναφέρουν ότι από τη διπλή βομβιστική επίθεση δεν έχουν τραυματιστεί άνδρες των δυνάμεών τους.

BBC: Προειδοποίηση για επίθεση με ρουκέτες

Σύμφωνα με ανταποκρίτρια του βρετανικού δικτύου, όσοι βρίσκονται στο αεροδρόμιο έχουν ενημερωθεί για το ενδεχόμενο επίθεσης και με ρουκέτες. Οι άνθρωποι έχουν κληθεί να καλυφθούν για προστατευθούν.

 

Αναφορές για παιδιά μεταξύ των νεκρών

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους Ταλιμπάν, οι εκρήξεις ήταν δύο και μεταξύ των νεκρών έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι μικρά παιδιά

 

Και νέα έκρηξη

Ο Γάλλος πρεσβευτής στο Αφγανιστάν προειδοποιούσε για τον κίνδυνο κι άλλης έκρηξης και ζητά από τους Αφγανούς να απομακρυνθούν από το αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, έχει ήδη σημειωθεί δεύτερη έκρηξη, από βομβιστή αυτοκτονίας, στο ξενοδοχείο της Καμπούλ «Μπαρόν», κοντά στο αεροδρόμιο όπου βρίσκονταν Βρετανοί στρατιώτες και αξιωματικοί.

ΗΠΑ: Φύγετε μακριά από το αεροδρόμιο

Alert εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ, μετά την έκρηξη και τις πληροφορίες για πυρά:

«Οι Αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται στην πύλη Abbey του αεροδρομίου, στην Ανατολική Πύλη ή τη Βόρεια θα πρέπει να φύγουν αμέσως. Θα πρέπει να αποφύγουν τη διαδρομή για το αεροδρόμιο και να αποφεύγουν τις πύλες του αεροδρομίου προς το παρόν»

Τρομοκρατική επίθεση στην Καμπούλ

Ισχυρή έκρηξη έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, που σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις και τις πληροφορίες που υπήρχαν από τις προηγούμενες ημέρες πιθανότατα πραγματοποίησαν βομβιστές αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο

  Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο Newsroom   Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 16:07 Η αφρικανική σκόνη όπως φαίνε...