Τα νέα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας του κορωνοϊού, που θα αφορούν κυρίως περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους, ανακοινώνει στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλια. Την ίδια ώρα ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Στην παρουσίαση των κυβερνητικών μέτρων θα συμμετάσχει και η διευθύντρια της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.


«Είναι υποχρέωσή μας στο μέτρο του δυνατού να εξασφαλίσουμε την ταχύτερη επιστροφή στην κανονική ζωή» τόνισε χτες, Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αφερόμενος στις ανακοινώσεις που θα γίνουν από την κυβέρνηση.

Κάνοντας ειδική αναφορά στους πολίτες που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν, ο κ. Οικονόμου σημείωσε:

«Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει και να παραμένει όμηρος τέτοιων αντιλήψεων» εξηγώντας πως «προχωράμε αύριο το απόγευμα στην εξαγγελία μέτρων και ρυθμίσεων που θα διασφαλίζουν την πλήρη κατά το δυνατό λειτουργία τη δημόσιας σφαίρα σε χώρους δημόσιους και ιδιωτικούς όπου παρατηρούνται συναθροίσεις».

Το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης έδωσε και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε πως «όσοι εμβολιάστηκαν θα πρέπει να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή, είναι θέμα ηθικής και θέμα μέτρου».

Ειδικότερα, διευκρίνισε πως όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο θα συναντήσουν και μια σειρά από περιορισμούς σε υπηρεσίες όπως η ψυχαγωγία και η διασκέδαση.

Επισήμανε, δε, ότι «όσον αφορά στους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν πολύ αυστηρά υγειονομικά μέτρα, να τεστάρονται και να τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες».

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι η φετινή χρονιά είναι διαφορετική από την περσινή. Υπενθύμισε ότι πέρσι δεν ξέραμε αν και πότε θα έχουμε εμβόλια τα οποία φέτος είναι διαθέσιμα για όλο τον πληθυσμό και μπορεί οποιοσδήποτε να κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό του ακόμα και αύριο με όποιο εμβόλιο επιθυμεί.

Πιο σκληρό και σαφές ήταν το μήνυμα του Άδωνι Γεωργιάδη:

«Δεν θα μπορούν να πάνε πουθενά».

«Είναι προφανές ότι πηγαίνουμε σε ένα δύσκολο χειμώνα, γιατί δυστυχώς μια μικρή, άλλα όχι ασήμαντη μειοψηφία, των πολιτών έχει αποφασίσει να τινάξει το σύστημα υγείας της χωράς μας στον αέρα», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το φθινόπωρο θα εξακολουθούν να μπαίνουν στους κλειστούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης μόνο εμβολιασμένοι.
Το μέτρο ισχύει και τώρα, αλλά με την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και την πτώση των θερμοκρασιών, στην πράξη η διασκέδαση και η εστίαση θα περιοριστεί δραστικά για τους μη εμβολιασμένους, καθώς δεν θα μπορούν να λειτουργούν οι εξωτερικοί χώροι. Αντίθετα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπουν, επιδεικνύοντας το σχετικό ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους.
Επίσης μόνο οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να εισέρχονται στους κινηματογράφους και τα θέατρα.

Τέλος στα δωρεάν διαγνωστικά τεστ

Στα μέτρα ενδεχομένως θα περιλαμβάνονται και επιβαρύνσεις στην τσέπη όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Πιθανώς τα self test να σταματήσουν να χορηγούνται δωρεάν στους εργαζόμενους τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα.

Οι εργαζόμενοι επομένως θα πρέπει να κάνουν εβδομαδιαίως τα τεστ με δική τους επιβάρυνσή. Τα τεστ θα πρέπει να είναι είτε μοριακά είτε rapid και θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα ενώ η τιμή τους θα είναι προκαθορισμένη.

Για τις αγορές στα καταστήματα και τα ταξίδια

Παράλληλα, εξετάζεται οι αγορές εντός των καταστημάτων να γίνονται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα κληθούν να επωμιστούν και σε αυτή την περίπτωση το κόστος του τεστ.

Παράλληλα οι περιορισμοί στα ταξίδια με πλοία, αεροπλάνα που υφίστανται όλο το καλοκαίρι θα συνεχίσουν να υπάρχουν και τον χειμώνα.

Πώς θα λειτουργήσουν σχολεία και πανεπιστήμια

Στις ανακοινώσεις αναμένεται να ξεκαθαριστεί και το τοπίο για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια που ξεκινούν σε λίγες εβδομάδες.

Δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης, θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με δική τους ευθύνη.

Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα self test, το οποίο παρέχεται δωρεάν, ενώ μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Υποχρεωτική η μάσκα και στους ανοικτούς χώρους;

Μεταξύ των μέτρων που θα ανακοινωθούν δεν αποκλείεται να είναι και εκείνο της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας και στους ανοικτούς χώρους.

Ερωτηθείς για τη χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, παρέπεμψε στις σημερινές ανακοινώσεις, δηλώνοντας όμως ότι «είναι υποχρέωσή μας να εξασφαλίσουμε την ταχύτερη δυνατή επιστροφή στην κανονικότητα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης: «Οι μάσκες ουδέποτε βγήκαν από τη ζωή μας. Αποτελούν τον πιο βασικό παράγοντα ανάσχεσης της πανδημίας. Η μάσκα ήταν και θα παραμείνει στη ζωή μας όσο χρειαστεί. Μας προστατεύει, αλλά προστατεύει και τους γύρω μας από τη διασπορά του ιού».

Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ακόμη ότι προφανώς αν κάποιος κάνει άσκηση μόνος του σε εξωτερικό χώρο δεν θα υποχρεούται να φοράει μάσκα αλλά σημείωσε πως είναι αναγκαία η χρήση της «ιδίως όταν υπάρχει συγχρωτισμός»