Η ανησυχητική άνοδος των επιδημιολογικών δεικτών του κορωνοϊού και η αναμενόμενη περαιτέρω επιβάρυνση θέτουν επί τάπητος την αναγκαιότητα λήψης μέτρων από την επόμενη κιόλας εβδομάδα, αμέσως μετά τα «μπάνια του λαού».Η επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου αναμένεται να επιδεινώσει τα επιδημιολογικά δεδομένα στην ηπειρωτική Ελλάδα. Και με το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων να μην ξεπερνά το 53%, το σχέδιο για τείχος ανοσίας μέχρι το Σεπτέμβριο εκ των πραγμάτων έχει εγκαταλειφθεί.

Έντονο προβληματισμό επίσης προκαλεί το γεγονός ότι οι νέοι εμβολιασμοί κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.Με αυτά τα δεδομένα, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση το πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού για τη διασκέδαση, την εκπαίδευση και την εργασία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Την πρόθεση αυτή γνωστοποίησε την Πέμπτη, κατά την πρώτη του ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου:

«Θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης για το συνολικό πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας από το φθινόπωρο και μετά» ζητώντας «μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους, ώστε να μειωθούν τα κρούσματα, να περιοριστούν οι νοσηλείες και οι απώλειες».«Η πραγματικότητα αντιστέκεται και δεν υποχωρεί στις απόψεις όσων αρνούνται να εμβολιαστούν. Και η πραγματικότητα αυτή δείχνει ότι για όσους επιμένουν να αρνούνται να εμβολιαστούν δύο ενδεχόμενα υπάρχουν: είτε θα εμβολιαστούν είτε θα νοσήσουν θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, αλλά και ανθρώπους στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον τους, γεγονός που μπορεί να κοστίσει ζωές», συμπλήρωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Η διασκέδαση ως προνόμιο

Σύμφωνα με πληροφορίες το βασικό μέτρο που θα ισχύσει είναι η λειτουργία της διασκέδασης ως «προνόμιο» των εμβολιασμένων καθώς οι κλειστοί χώροι για εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, νυχτερινά κέντρα, σινεμά θα είναι διαθέσιμοι μόνο για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Από εκεί και πέρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξετάζουν την επέκταση του «μοντέλου» των εκπαιδευτικών και σε άλλους κλάδους, ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού. Όσοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν εμβολιαστεί τη νέα σχολική χρονιά θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα. Μάλιστα πρόκειται είτε για μοριακά είτε για rapid test και επιβαρύνονται οι ίδιοι με το κόστος (που μπορεί να είναι 40 ευρώ την εβδομάδα). Στο τραπέζι είναι η εφαρμογή ανάλογων μέτρων και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, καθώς εκτιμάται πως αυτό θα λειτουργήσει ως έμμεσο κίνητρο εμβολιασμού.

Από εκεί και πέρα δεν μπορεί ακόμα να υπολογιστεί ο αριθμός των επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα που θα επιλέξουν να βάλουν σε τηλεργασία τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους ή θα προχωρήσουν σε απολύσεις. Η κυβέρνηση δεν αναμένεται να προχωρήσει σε κάποια ρύθμιση- άλλωστε πρόκειται για ιδιωτικές επιχειρήσεις- ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν προσφυγές και το θέμα να λυθεί δικαστικά.

Ανοιχτό το σενάριο για click away στο λιανεμπόριο για ανεμβολίαστους

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ανάλογα μέτρα θα επεκταθούν και σε εμπορικά καταστήματα σε δεύτερο χρόνο, κάτι που εξαρτάται άμεσα από την πίεση στο σύστημα υγείας. Όσο αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία τόσο θα αυστηροποιούνται τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθούν στο click away. Αντιθέτως δεν αναμένεται να υπάρξουν περιορισμοί σε σούπερ μάρκερ, φούρνους, φαρμακεία κ.α. (όπου παραμένει η μάσκα και οι αποστάσεις).

Εντείνεται η εκστρατεία ενημέρωσης για το εμβόλιο

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν διαρκώς την ανάγκη να αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών και αναμένεται από Σεπτέμβριο να ενταθεί η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών. Πάντως το σχέδιο της αξιοποίησης infuencers για να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν χάνει έδαφος. Αντιθέτως, θα συνεχιστούν τα στοχευμένα σποτάκια, με έμφαση στη νεολαία.

Να σημειωθεί πως η δήλωση του Στέφανου Τσιτσιπά - ο οποίος είχε λάβει μέρος στην καμπάνια για τα μέτρα προστασίας έναντι του covid- πως δεν έχει κάνει το εμβόλιο προκάλεσε αιχμηρά σχόλια. Για το θέμα ρωτήθηκε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων πως «είναι σπουδαίος αθλητής και η προσφορά του στον αθλητισμό είναι αδιαμφισβήτητη. Αυτό που αμφισβητείται είναι η ικανότητά του να αξιολογεί την αναγκαιότητα των εμβολιασμών ή αν έχει δοκιμαστεί το εμβόλιο. Δεν έχει ούτε τις γνώσεις, ούτε τις σπουδές, ούτε το ερευνητικό έργο».

Στη «μέγγενη»της μετάλλαξης Δέλτα η χώρα - Αυξάνονται θετικότητα και πίεση στο ΕΣΥ

Προβληματισμό προκαλεί σε κυβέρνηση και ειδικούς η κλιμάκωση του τέταρτου πανδημικού κύματος στη χώρα, καθώς συνεχής είναι η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην επικράτεια, γεγονός που οδηγεί σε πίεση το σύστημα υγείας τόσο σε κλινικές όσο και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η κάλυψη στις κλινικές Covid της χώρας, που έχουν αυξηθεί κιόλας οι διαθέσιμες, ανέρχεται στο στο 41% ενώ στις ΜΕΘ-COVID η πληρότητα βρίσκεται στο 60%. Ασφυκτική είναι η πίεση στα νοσοκομεία της Κρήτης με την πληρότητα των ΜΕΘ-COVID να αγγίζει το 96,5%, με την κάλυψη στην Αττική να φτάνει το 76% και στη Θεσσαλονίκη το 57%.

Συνεχής είναι η αύξηση και των νέων εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι, όπως επιβεβαίωσε κατά τη χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της νόσου Covid-19 στη χώρα μας, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος.

Παράλληλα, λόγω εμβολιασμού, παρατηρείται μικρότερη αναλογία διασωληνώσεων και θανάτων σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η εκθετική διασπορά του ιού με «κυρίαρχη» τη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ ο δείκτης θετικότητας κυμαίνεται στο 3% με 4% -δηλαδή προσεγγίζει το επίπεδο συναγερμού ενόψει επιστροφής από τις καλοκαιρινές διακοπές και ανοίγματος των σχολείων.

Η θετικότητα σε ορισμένες περιοχές της χώρας είναι ακόμη υψηλότερα. Συγκεκριμένα, στις μετρήσεις που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την εβδομάδα από 9 έως 15 Αυγούστου, προκύπτει:

  • Νάξος με ποσοστό θετικότητας 9,60%
  • Μύκονος με ποσοστό θετικότητας 6,04%
  • Πάρος με ποσοστό θετικότητας 5,78%
  • Χανιά με ποσοστό θετικότητας 4,59%
  • Ικαρία με ποσοστό θετικότητας 4,78%
  • Θεσπρωτία με ποσοστό θετικότητας 4,57%
  • Ρόδος με ποσοστό θετικότητας 4,27%
  • Ηράκλειο με ποσοστό θετικότητας 4,13%
  • Τήνος με ποσοστό θετικότητας 4,09%

Κορωνοϊός - Χάρτης ECDC: Στο «βαθύ κόκκινο» Κρήτη, νησιά Ιονίου, Δωδεκάνησα και Κυκλάδες

Συνεχείς είναι οι εκκλήσεις σε αυτούς που επιστρέφουν αυτή την περίοδο από τις διακοπές τους, να δείξουν την αναγκαία υπευθυνότητα, να κάνουν πάντα το τεστ στην επιστροφή και παράλληλα να τηρήσουν τους κανόνες προστασίας στα μέσα επιστροφής.