© AP Photo / Rahmat Gul
Το καθεστώς Μόρσι θα αποτελέσει "οδηγό" στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικής Νικόλα Κοσματόπουλο, ενώ η γυναίκα δεν θα κινδυνεύει περισσότερο από όσο επί των ημέρων των ΗΠΑ. "Η Δύση επένδυσε σε μια πολιτική βιτρίνα. Δεν έκανε τομές για να βελτιωθεί ποτέ πραγματικά η θέση της γυναίκας" τονίζει.
Θα επιστρέψουν οι Ταλιμπάν στον σκοταδισμό, την καταπίεση, τις βίαιες ακρότητες της δεκαετίας του ‘90, αναρωτιέται η υφήλιος; Στη χτεσινή πάντως συνέντευξη τύπου, την πρώτη επίσημη μετά την ανακατάληψη της Καμπούλ, ξεκαθάρισαν προς τη διεθνή κοινότητα, προσβλέποντας στην αναγνώρισή τους από αυτήν, ότι δεν θα εκδικηθούν Αφγανούς πρώην στρατιώτες, υποστηρικτές και συμμάχους δυτικών κυβερνήσεων κι ότι θα χορηγηθεί αμνηστία στους Αφγανούς πρώην κυβερνητικούς στρατιώτες.
«Κανείς δεν θα σας βλάψει, κανείς δεν πρόκειται να χτυπήσει την πόρτα σας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, ο οποίος μάλιστα έκανε, καθησυχαστικότατος, ειδική μνεία στην αντιμετώπιση των γυναικών.
«Δεν με εκπλήσσουν οι διακηρύξεις κι οι ανακοινώσεις των Ταλιμπάν. Οι οποίες δεν είναι παράσταση. Δεν έδωσαν δηλαδή μια performance στη διεθνή κοινότητα. Αυτό που φαίνεται είναι ότι οι Ταλιμπάν δεν είναι πλέον το ριζοσπαστικό κίνημα του 1996, όταν έπαιρνε την εξουσία. Έχουν αντιληφθεί τα αδιέξοδα όσον αφορά στα δικαιώματα των γυναικών και τι πρέπει να πουν και να παρουσιάσουν προς τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να δημιουργήσουν καλές εντυπώσεις» σχολιάζει στο Sputnik ο Νικόλας Κοσματόπουλος, καθηγητής πολιτικής και ανθρωπολογίας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο της Βηρυτού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου