Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Η αισιόδοξη αναθεωρημένη πρόταση της Χαμάς των ΗΠΑ μπορεί να σπάσει το αδιέξοδο για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

 


  • Η Χαμάς παρουσιάζει αναθεωρημένη πρόταση κατάπαυσης του πυρός, λένε οι ΗΠΑ
  • Η αισιόδοξη πρόταση των ΗΠΑ μπορεί να σπάσει το αδιέξοδο κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς
  • Οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός συνεχίζονται στο Κάιρο την Τετάρτη
ΚΑΪΡΟ/ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ/ΡΑΦΑ, Λωρίδα της Γάζας, 8 Μαΐου (Reuters) - Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι οι εναπομείνασες διαφορές μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μπορούν να γεφυρωθούν στις διαπραγματεύσεις για την τελευταία πρόταση εκεχειρίας της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας, καθώς οι συνομιλίες συνεχίζονται στο Κάιρο την Τετάρτη.
Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν την Τρίτη το κύριο συνοριακό πέρασμα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου στη Ράφα, την πόλη της νότιας Γάζας όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ισραήλ, που διαρκεί επτά μήνες. Αυτό έκοψε μια ζωτική διαδρομή για βοήθεια στον μικροσκοπικό θύλακα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι άστεγοι και πεινασμένοι.Στο Κάιρο, και οι πέντε αντιπροσωπείες που συμμετείχαν στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός την Τρίτη -Χαμάς, Ισραήλ, ΗΠΑ, Αίγυπτος και Κατάρ- αντέδρασαν θετικά στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και οι συναντήσεις αναμένονταν να συνεχιστούν το πρωί της Τετάρτης, δήλωσαν δύο αιγυπτιακές πηγές.
Ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, επρόκειτο να ταξιδέψει από το Κάιρο στο Ισραήλ αργότερα την Τετάρτη για να συναντήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και Ισραηλινούς αξιωματούχους, είπε μια πηγή που γνωρίζει το ταξίδι του.Το Ισραήλ δήλωσε τη Δευτέρα ότι μια πρόταση τριών φάσεων που εγκρίθηκε από τη Χαμάς ήταν απαράδεκτη επειδή οι όροι είχαν μετριαστεί.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι η Χαμάς παρουσίασε μια αναθεωρημένη πρόταση και το νέο κείμενο προτείνει ότι τα κενά που απομένουν μπορούν «να καλυφθούν απολύτως». Μιλώντας την Τρίτη, αρνήθηκε να διευκρινίσει ποια ήταν αυτά.
Από τη μοναδική παύση στη σύγκρουση μέχρι στιγμής, μια εβδομαδιαία κατάπαυση του πυρός τον Νοέμβριο, οι δύο πλευρές έχουν μπλοκαριστεί από την άρνηση της Χαμάς να απελευθερώσει περισσότερους Ισραηλινούς ομήρους χωρίς υπόσχεση για οριστικό τέλος της σύγκρουσης και την επιμονή του Ισραήλ να συζητήσει μόνο μια προσωρινή διακοπή
00:0601:19
Πλάνα του ισραηλινού στρατού την Τρίτη έδειξαν τανκς να περνούν μέσα από το συγκρότημα διέλευσης της Ράφα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου και την ισραηλινή σημαία να υψώνεται στην πλευρά της Γάζας. Το Ισραήλ λέει ότι η Ράφα είναι το τελευταίο προπύργιο των μαχητών της Χαμάς.
Ο αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βηρυτό την Τρίτη, προειδοποίησε ότι εάν συνεχιστεί η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, δεν θα υπάρξει συμφωνία εκεχειρίας.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι διεξάγει μια περιορισμένη επιχείρηση στη Ράφα για να σκοτώσει μαχητές και να διαλύσει τις υποδομές που χρησιμοποιεί η Χαμάς, η οποία διοικεί τη Γάζα. Είπε στους αμάχους, πολλοί από τους οποίους είχαν εκτοπιστεί στο παρελθόν από άλλες περιοχές της Γάζας νωρίτερα στη σύγκρουση, να πάνε σε μια «διευρυμένη ανθρωπιστική ζώνη» περίπου 20 χιλιόμετρα (12 μίλια) μακριά.
Διαφήμιση · Κάντε κύλιση για να

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κανένα νέο από τις έρευνες για το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου

  Τα οχήματα των συνεργείων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης | Azin Haghighi/Moj News Agency via AP   UPD  ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛ...