Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

Το ανατριχιαστικό σχέδιο της Χαμάς με τρένα, βάρκες και...άρματα με άλογα: Στόχος οι ουρανοξύστες του Τελ Αβίβ για επίθεση τύπου 9/11 (Εικόνες)

 https://www.pentapostagma.gr/

Ένοπλες Συρράξεις

Το ανατριχιαστικό σχέδιο της Χαμάς με τρένα, βάρκες και...άρματα με άλογα: Στόχος οι ουρανοξύστες του Τελ Αβίβ για επίθεση τύπου 9/11 (Εικόνες)

Οι ηγέτες της Χαμάς είχαν σχέδια για μεγάλης κλίμακας επιθέσεις στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης τύπου της 11ης Σεπτεμβρίου σε ουρανοξύστες στο Τελ Αβίβ, ακόμη και πριν ξεκινήσουν τη θανατηφόρα εισβολή τους στις ισραηλινές συνοριακές κοινότητες στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, ανέφερε το Σάββατο η Washington Post. επικαλούμενη τόσο ψηφιακά αρχεία, όσο και έντυπα αρχεία που ανακτήθηκαν από τα κέντρα διοίκησης της Χαμάς από τις δυνάμεις των IDF στη Γάζα.

 

Τα έγγραφα περιγράφουν μια ευρεία στρατηγική επίθεση, που περιλαμβάνει τη χρήση σιδηροδρόμων, σκαφών, ακόμη και αρμάτων. Ωστόσο, ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας σημείωσαν ότι πολλά από αυτά τα σχέδια δεν ήταν πρακτικά.

Το πολύτιμο υλικό των 59 σελίδων περιγράφει επίσης ένα αίτημα της Χαμάς από το 2021 προς το Ιράν για χρηματοδότηση 500 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιελάμβανε και την εκπαίδευση 12.000 επιπλέον στελεχών της Χαμάς.

Οι επιστολές του Σινουάρ προς τον Χαμενεΐ 

Έγγραφα από το 2021 δείχνουν ότι ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ επικοινώνησε με ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αναζητώντας πρόσθετη οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη.

Σε επιστολή του, ο Σινουάρ ισχυρίζεται  ότι με την υποστήριξη του Ιράν, η Χαμάς θα μπορούσε να πετύχει την ολοκληρωτική καταστροφή του Ισραήλ εντός δύο ετών.

«Σας υποσχόμαστε ότι δεν θα χάσουμε ούτε λεπτό ή δεκάρα αν δεν μας οδηγήσει προς την επίτευξη αυτού του ιερού στόχου», έγραψε ο τον Ιούνιο του 2021.

Αν και η επιστολή δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Χαμάς σχεδίαζε να καταστρέψει το Ισραήλ, απευθυνόταν επίσης στον Esmail Qaani, διοικητή της ιρανικής δύναμης Quds, ο οποίος ήταν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Μήνες πριν από την επίθεση του Οκτωβρίου 2023, η Χαμάς είχε εξετάσει ένα ακόμη ευρύτερο σχέδιο επίθεσης. Μια παρουσίαση 36 σελίδων, που ανακαλύφθηκε σε φυλάκιο της Χαμάς στη βόρεια Γάζα στις 10 Νοεμβρίου, περιέγραφε πιθανά σενάρια για μια πολυμέτωπη επίθεση στο Ισραήλ, με στόχο στρατιωτικές βάσεις και τοποθεσίες πολιτών, όπως για παράδειγμα εμπορικά κέντρα.

Το αραβικό έγγραφο, με τίτλο «Στρατηγική για την οικοδόμηση ενός κατάλληλου σχεδίου για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης», περιέχει δεκάδες χάρτες, φωτογραφίες και σχηματικά σχέδια που δείχνουν τα κινήματα της Χαμάς και τις επακόλουθες στρατηγικές επίθεσης σε ολόκληρο το Ισραήλ.
 

 

Μια τεράστια βάση δεδομένων με περισσότερες από 17.000 εικόνες

Σύμφωνα με την παρουσίαση, τα σχέδια επίθεσης της Χαμάς βασίστηκαν σε μια τεράστια βάση δεδομένων με περισσότερες από 17.000 εικόνες, συμπεριλαμβανομένων δορυφορικών φωτογραφιών και πλάνα που καταγράφηκαν από drone από ισραηλινές πόλεις.
 
Η βάση δεδομένων περιείχε επίσης εικόνες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που κάλυπταν βασικούς στρατιωτικούς και πολιτικούς ιστότοπους, όπως βάσεις της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και διαγράμματα διαδρομών πτήσεων πολιτών προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.
 
Η παρουσίαση περιέγραφε τρία σενάρια επίθεσης, με τακτικές εξαπάτησης της ισραηλινής άμυνας. Ορισμένες από τις προγραμματισμένες επιχειρήσεις ήταν «χαμηλής τεχνολογίας», παρόμοιες με τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, ενώ άλλες ήταν πολύ πιο φιλόδοξες.
 

Ένας τέτοιος στόχος ήταν να "χτυπηθούν" εμβληματικοί ουρανοξύστες στο Τελ Αβίβ, συμπεριλαμβανομένου του Πύργου Moshe Aviv 68 ορόφων στο Ramat Gan και του συγκροτήματος Azrieli Towers, το οποίο περιλαμβάνει τρεις ουρανοξύστες, ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, έναν σιδηροδρομικό σταθμό και έναν κινηματογράφο.

«Εάν αυτός ο πύργος καταστραφεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα συμβεί μια άνευ προηγουμένου κρίση για τον εχθρό, παρόμοια με την κρίση των πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη», σημειώνει το έγγραφο, αν και η Χαμάς δεν είχε βρει ακόμη τον τρόπο για να επιτύχει ένα τέτοιο χτύπημα
 «Εργαζόμαστε για να βρούμε έναν μηχανισμό για να καταστρέψουμε τον πύργο», αναφέρει χαρακτηριστικά.
 
Την περασμένη εβδομάδα, οι ισραηλινοί εισαγγελείς κατηγόρησαν αρκετούς κατοίκους της πόλης Taibeh στο κεντρικό Ισραήλ ότι σχεδίαζαν να επιτεθούν στους Πύργους Azrieli και να προκαλέσουν την κατάρρευσή τους .
 

 

 
Ένας πιο πρακτικός στόχος, σύμφωνα με τα έγγραφα, ήταν το σιδηροδρομικό σύστημα του Ισραήλ. Η Χαμάς περιέγραψε διάφορα σενάρια για τη χρήση τρένων για τη μεταφορά μαχητών και ισχυρών εκρηκτικών. «Η σιδηροδρομική γραμμή προορίζεται για τη μεταφορά καυσίμων, το οποίο είναι ένα αδύναμο σημείο σε περίπτωση έκρηξης τρένου αφού κινηθεί μέσα σε μία από τις πόλεις (μια κινούμενη βόμβα)», ανέφερε το έγγραφο.

Βάρκες και άρματα γεμάτα εκρηκτικά

Άλλα έγγραφα έδειξαν ότι η Χαμάς σχεδίαζε να τροποποιήσει οχήματα για να ταξιδεύουν στις ράγες και να μετατρέψει τα αλιευτικά σκάφη σε σκάφη ταχείας επίθεσης ικανά να μεταφέρουν μαχητές και εκρηκτικά για να διεισδύσουν στα ισραηλινά λιμάνια.
 
Σχετικά με το σχέδιο βομβαρδισμού σκαφών, τα έγγραφα αναφέρουν ότι η Χαμάς «είχε βρει έναν μηχανισμό λειτουργίας».

Μία από τις πιο αντισυμβατικές προτάσεις που περιγράφονται στα έγγραφα αφορούσε τη χρήση ιππήσιων αρμάτων, που θυμίζουν αρχαία χρόνια, ως «μοντέρνα» μέθοδο μεταφοράς τρομοκρατών και όπλων.

Η παρουσίαση περιελάμβανε φωτογραφίες και περιγραφές ενός άρματος που μπορούσε να μεταφέρει τρία άτομα, να διασχίζει ανώμαλο έδαφος με ευκολία και να λειτουργεί πιο αθόρυβα από μια μοτοσικλέτα ενώ εκπέμπει λιγότερη θερμότητα.
 

Εν τω μεταξύ, μια έκθεση των New York Times αποκάλυψε στιγμές από δέκα συναντήσεις που είχε ο Σινουάρ με την ανώτατη διοίκηση της Χαμάς.

Οι περιλήψεις της συνάντησης, που βρέθηκαν σε έναν υπολογιστή στη Χαν Γιουνίς και έχουν στη διάθεση τους οι Times, παρείχαν νέα εικόνα για τις προετοιμασίες της Χαμάς για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, με την κωδική ονομασία "The Big Project".

Τα έγγραφα αποκάλυψαν περαιτέρω ότι η Χαμάς είχε σκοπό να εξαπολύσει την επίθεσή της πριν το Ισραήλ ολοκληρώσει την ανάπτυξη όπλων λέιζερ και ζήτησε από το Ιράν να στοχεύσει ευαίσθητες τοποθεσίες με πυραυλικά πλήγματα κατά την πρώτη ώρα της επίθεσης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Το ανατριχιαστικό σχέδιο της Χαμάς με τρένα, βάρκες και...άρματα με άλογα: Στόχος οι ουρανοξύστες του Τελ Αβίβ για επίθεση τύπου 9/11 (Εικόνες)

 https://www.pentapostagma.gr/ Ένοπλες Συρράξεις 13.10.2024 - 10:38 Το ανατριχιαστικό σχέδιο της Χαμάς με τρένα, βάρκες και...άρματα μ...