Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

 

Πόλεμο σε διάφορα μέτωπα διεξάγει το Ισραήλ καθώς εκρήξεις συγκλόνισαν τη Δαμασκό της Συρίας με τα ΜΜΕ να κάνουν λόγο για τρεις νεκρούς και πολλούς τραυματίες από το πλήγμα που αποδίδεται στο Ισραήλ. Το φιλοκυβερνητικό ραδιόφωνο Sham FM αναφέρει ότι το χτύπημα είχε στόχο ένα διαμέρισμα σε τριώροφο κτίριο στη συνοικία Μεζέχ της πρωτεύουσας.

Βομβαρδισμένο κτήριο στη Βηρυτό (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Omar Sanadiki

Στο μεταξύ μάχες σώμα με σώμα δίνουν οι Ισραηλινοί στρατιώτες και οι μαχητές της Χεζμπολάχ στο μέτωπο του Λίβανο με το Τελ Αβίβ να θρηνεί ήδη την απώλεια οκτώ στρατιωτών, την ώρα που η ισραηλινή ηγεσία εξετάζει τα αντίποινα κατά του Ιράν μετά το κύμα πυραυλικών επίθεσων που εξεπέλυσε την Τρίτη (1/10) η Τεχεράνη, στέλνοντας ήδη το μήνυμα ότι θα είναι σκληρά.

Μάλιστα οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας να μην στοχοποιήσει το ίδιο ή εκ νέου το Ισραήλ.

Γιατί η επιχείρηση στο Λίβανο δεν είναι περίπατος

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι επτά ακόμη Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχη στο νότιο Λίβανο, ανακοίνωσε ο στρατός, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε οκτώ, γεγονός που καταδεικνύει ότι η απόφαση του Τελ Αβίβ να πραγματοποιήσει χερσαία επιχείρηση θα έχει τίμημα σε ανθρώπινες ζωές και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι περίπατος.

Πρόκειται για τους πρώτους ισραηλινούς νεκρούς σε μάχη που αναφέρθηκαν από την περιοχή, με τη Χεζμπολάχ να δηλώνει ότι μαχητές της συγκρούστηκαν με δυνάμεις του Ισραηλινού Στρατού (IDF) σε δύο συνοριακές πόλεις, τη Μαρούν Αλ Ρας και την Ανταϊσέ.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έστειλε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των πεσόντων στρατιωτών με βιντεοσκοπημένη δήλωσή του λίγο μετά την ανακοίνωση του θανάτου τους.

«Θα ήθελα να στείλω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των ηρώων μας που έπεσαν σήμερα στο Λίβανο, μακάρι ο Θεός να τους εκδικηθεί και μακάρι η μνήμη τους να είναι ευλογία», τόνισε.

«Βρισκόμαστε στη μέση ενός σκληρού πολέμου ενάντια στον άξονα του κακού του Ιράν, που επιδιώκει να μας καταστρέψει. Αυτό δεν θα συμβεί», πρόσθεσε ο Νετανιάχου, «γιατί θα σταθούμε ενωμένοι, και με τη βοήθεια του Θεού - θα νικήσουμε μαζί».

«Θα σώσουμε τους ομήρους μας στο νότο, θα επιστρέψουμε τους κατοίκους μας στο βορρά, θα εγγυηθούμε την αιωνιότητα του Ισραήλ», κατέληξε, αναφερόμενος στους επίσημους στόχους του πολέμου.

Μαίνονται οι μάχες στο Λίβανο

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μονάδες πεζικού και τεθωρακισμένων των IDF επιχειρούν στο νότιο Λίβανο, αφού ο στρατός έστειλε χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες και πυροβολικό στα σύνορα.

Ο στρατός του Λιβάνου δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν 400 μέτρα μέσα στο εδαφός του στα σύνορα και αποσύρθηκαν «μετά από σύντομο χρονικό διάστημα», η πρώτη επιβεβαίωση της εισβολής.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι χερσαίες δυνάμεις που υποστηρίζονταν από αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν μαχητές σε «εμπλοκές από κοντινή απόσταση», χωρίς να πει πού.

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε τρία ισραηλινά άρματα μάχης που προωθούνταν προς ένα μεθοριακό χωριό, στον νότιο Λίβανο.

Στην ανακοίνωσή του, το φιλοϊρανικό κίνημα αναφέρει ότι οι μαχητές του «κατέστρεψαν τρία ισραηλινά άρματα Merkava με τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους» κοντά στο χωριό Μαρούν ελ Ρας.

Σύσκεψη υψηλόβαθμων αξιωματούχων υπό τον Νετανιάχου

Σύσκεψη κορυφής με κορυφαία στελέχη ασφαλείας είχε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου το μεσημέρι της Τετάρτης (2/10) ενώ όλη η υφήλιος περιμένει με αγωνία την απάντηση του Τελ Αβίβ στο χτύπημα της Τεχεράνης. Στη σύσκεψη μετείχαν οι επικεφαλής της Σιν Μπερ Ρόνεν Μπαρ, της Μοσάντ Ντέβιντ Μπαρνέα, του ισραηλινού Στρατού Χέρι Χαλεβί και ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απάντηση του Ισραήλ θα έχει σαν στόχο να προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημία στο Ιράν.

Η αίσθηση που υπάρχει όπως αναφέρουν οι Times of Israel είναι ότι η απάντηση πρέπει να είναι «δυναμική» και να έρθει σύντομα.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει αν το Ισραήλ θα χτυπήσει κατά τη διάρκεια του Ρος Ασανά της ισραηλινής Πρωτοχρονιάς από το βράδυ της Τετάρτης (2/10) μέχρι την Παρασκευή (4/10).

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει τώρα μια επιλογή, δήλωσε στο CNNi ένας πρώην ανώτερος ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος: «Ανταποκρίνεστε στην πρόθεση ή στα αποτελέσματα;»

Η κυβέρνηση του Ιράν δεν έχει «κανένα απολύτως ενδιαφέρον για έναν ευρύτερο πόλεμο», δήλωσε την Τετάρτη (2/10) η κυβερνητικός εκπρόσωπος Φατεμέχ Μοχατζεράνι, προσθέτοντας ότι η χώρα έδειξε αυτοσυγκράτηση μετά τη δολοφονία τον Ιούλιο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη «παρά τις απαιτήσεις» του λαού της να απαντήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ένα βήμα πριν την απάντηση του Ισραήλ και το άνοιγμα της «πύλης της Κολάσεως» στη Μέση Ανατολή- Aυτές είναι οι δυνάμεις που παρατάσσονται

  α Το μεγάλο ερώτημα στην διεθνή κοινότητα είναι το πόσους πυραύλους έχει ακόμα το Ιράν Το Ιράν μετά τις επιθέσεις του Απριλίου έκανε ένα α...