Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Δεν έχει σχέση με το κύκλωμα λέει ο Ριχάρδος

Δεν έχει σχέση με το κύκλωμα λέει ο Ριχάρδος

«Δεν έχω καμία σχέση με το κύκλωμα. Με έμπλεξαν άδικα και δεν έχω σχέση με το παράνομο μέρος της ιστορίας. Συνεργαζόμουν με τους Τούρκους και ότι ‘έδιωξα’ ήταν νόμιμο». Αυτά σχολίασε ο γνωστός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος, μιλώντας με τη ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ Μαίρη Μπενέα κάνοντας την πρώτη του δήλωση από την στιγμή που ξέσπασε η ιστορία με το λαθρεμπόριο χρυσού. Φαίνεται ότι η πλευρά του δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση που διερευνάται και ότι οι εξαγωγές που έκανε ο ίδιος στην Τουρκία ήταν απολύτως νόμιμες.
Από εκεί και πέρα, προθεσμία για να απολογηθεί την Κυριακή το πρωί ζήτησε και έλαβε ο γνωστός ενεχυροδανειστής ενώ παραμένει προσωρινά κρατούμενος.
Στο μεταξύ, στην ασφάλεια του Δημήτρη Αβραμόπουλου ανήκε ο αστυνομικός που φέρεται να εμπλέκεται στο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού, όπως αποκάλυψε το ίδιο το γραφείο του Επιτρόπου.
Το Πολιτικό Γραφείο του Δημήτρη Αβραμόπουλου γνωστοποίησε ότι ο αστυνομικός επέστρεψε στην υπηρεσία του. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Ο αστυνομικός, που είχε αποσπασθεί στην ομάδα ασφαλείας του Επιτρόπου τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, στη συνέχεια μετά από ενημέρωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την εμπλοκή του στην υπόθεση Ριχάρδου, ζητήθηκε η άμεση επιστροφή του στην υπηρεσία του. Για την όποια εξωυπηρεσιακή του απασχόληση, όταν αποσπάσθηκε, ουδεμία γνώση ή πληροφόρηση είχε, τόσο η υπηρεσία του όσο και ο υπεύθυνος της ομάδας ασφαλείας του Επιτρόπου».
Στο μεταξύ, ακόμα και τα capital controls της Κίνας φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκαν οι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού, στην προσπάθειά τους να εισαγάγουν τα μαύρα χρήματα που κέρδιζαν στην Τουρκία.
Ακολουθώντας έναν εξίσου ευφάνταστο τρόπο με την υπόθεση των «χρυσών βιζών», με «τυράκι» οι Κινέζοι εμπλεκόμενοι να παρακάμψουν τους τραπεζικούς περιορισμούς της χώρας τους, οι δύο εγκληματικές οργανώσεις υπερπηδούσαν τα εμπόδια μεταφοράς των χρημάτων από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα.
Μάλιστα, στο διαβιβαστικό της Αστυνομίας, η μέθοδος περιγράφεται ως «ένα μοναδικής σύλληψης τέχνασμα», καθώς βασιζόταν στη χρησιμοποίηση Κινέζων εμπόρων ρούχων που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας. Ετσι, οι κατηγορούμενοι φέρονται να εξαφάνιζαν τα εμπόδια, ενώ για τους Κινέζους χονδρέμπορους «έσπαγαν» τα capital controls. Οπως αναφέρεται, «τα χρήματα μετατρέπονταν στο σύνολό τους στην Τουρκία σε κινεζικό νόμισμα.
Με τα χρήματα αυτά οι Κινέζοι που δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά στην Ελλάδα ως χονδρέμποροι ρούχων αγόραζαν στο εξωτερικό μέσω άγνωστων συνεργών τους είδη ένδυσης, τα οποία εισάγονταν στην Ελλάδα και μέσω μεταφορικής παραδίδονταν σε αυτούς. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, κατηγορούμενος είτε μετέβαινε στα καταστήματα και παραλάμβανε τα χρήματα που αντιστοιχούσαν στις προαναφερόμενες αγορές είτε του τα παρέδιδαν οι ίδιοι στο κατάστημα που διατηρούσε στην Αθήνα».
Το διαβιβαστικό της Αστυνομίας γύρω από τα έργα και τις ημέρες των συνολικά 85 εμπλεκόμενων στην υπόθεση αναφέρεται στον πολυτελή βίο τους, γεμάτο διασκέδαση και διακοπές. Αλλά αυτά ήταν μόνο το «κερασάκι» στην υπόθεση, αφού ο ημερήσιος τζίρος, όπως καταγράφεται, φαίνεται πως ξεπερνούσε τις 400.000 ευρώ. Ακριβά αυτοκίνητα, βίλες στη Μύκονο, ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας, ανακαινίσεις σκαφών, ακόμα και αγορές μετοχών εταιριών. Τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων που σχετίζονταν με τη λαθρεμπορία χρυσού φέρονται να είχαν χιλιάδες ευρώ εύκαιρα για να διαθέσουν σε μια πολυτελή ζωή.
«Οι δραστηριότητές τους βασίζονταν στην εκμετάλλευση των δυνατοτήτων αλλά και των αδυναμιών του οικονομικού και νομικού συστήματος και αποσκοπούσε στην επαύξηση της περιουσίας τους σε βάρος του κράτους και των πολιτών, όντας ενδεδυμένες με “νομιμοφανή μανδύα”», αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο, ενώ τονίζεται πως «από την έρευνα δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι οι κατηγορούμενοι περιήλθαν με τον καιρό σε κατάσταση πλήρους ανομίας και ένεκα της ανεμπόδιστης και συνεχούς παράνομης δράσης τους, ενεργώντας ως “νόμιμοι” επιχειρηματίες του είδους, απαξίωσαν πλήρως στη συνείδησή τους αστυνομικές, οικονομικές και δικαστικές αρχές».
Από τους συνολικά 85 εμπλεκόμενους, όλοι βαρύνονται με κακουργηματικές πράξεις, καθώς εμφανίζονται ως μέλη εγκληματικών οργανώσεων, πλην ενός ατόμου στο οποίο έχει αποδοθεί μόνο το πλημμέλημα της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος. Από αυτούς, 60 έχουν καταστεί κατηγορούμενοι, καθώς οι υπόλοιποι 25 διαφεύγουν της σύλληψής τους και αναζητούνται. Παράλληλα, οι αστυνομικές αρχές συνεχίζουν την έρευνα ως προς τα άγνωστα πρόσωπα που εμφανίζονται στη δικογραφία αλλά ακόμη δεν έχουν ταυτοποιηθεί.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι δύο οργανώσεις λειτουργούσαν αυτοτελώς, πλην όμως η μία γνώριζε τη δράση της άλλης, ενώ τα αρχηγικά μέλη τους φέρονται να είχαν συμφωνήσει ως προς την τιμή αγοράς του χρυσού με σκοπό την απαλοιφή του μεταξύ τους ανταγωνισμού και εν τέλει την αύξηση του κέρδους τους. Ανάμεσα στα αρχηγικά στελέχη συγκαταλέγεται και ο γνωστός από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του Ριχάρδος, ο οποίος μέσω του συνηγόρου του Αλ. Κούγια δηλώνει αθώος. Ωστόσο, κατά τις Αρχές, τα καταστήματά του «έκρυβαν την πρώτη εγκληματική οργάνωση, που εμφανίζεται να αριθμεί 36 μέλη και να έχει ημερήσιο κύκλο δράσης τις 250.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αύριο η προεδρική εκλογή στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

  ΠΟΛΙΤΙΚΉ  / Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024, 15:25:31 /   Τελευταία Ενημέρωση: 15:35   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Από τις 8:00 το πρωί της Κυριακής έως τις...