Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

«Διαζύγιο» Βρετανίας- Ε.Ε. στις Βρυξέλλες

«Διαζύγιο» Βρετανίας- Ε.Ε. στις Βρυξέλλες

brexit-eu.jpg

BrexitDreamstime
Τη συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας απ' την Ευρωπαϊκή Ένωση  και την πολιτική διακήρυξη με τους όρους του ιστορικού «διαζυγίου» συμφώνησαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι 27 ηγέτες της Ε.Ε., σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που διήρκεσε λιγότερο από μια ώρα, έπειτα απ' τις χθεσινές μαραθώνιες συνομιλίες.
ΑP Photo
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη συμφωνία με τη Βρετανία και την Πολιτική Διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις Ε.Ε – Ηνωμένου Βασιλείου.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας», γράφουν οι 27 στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, προσθέτοντας τη βούλησή τους για την εδραίωση της "όσο το δυνατόν πιο στενής" σχέσης με το Λονδίνο μετά το Brexit.
Τώρα η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, έχει μπροστά μια δύσκολη μάχη στο κοινοβούλιο της χώρας της που πρέπει να εγκρίνει επίσης το σχέδιο συμφωνίας για να οριστικοποιηθεί το «διαζύγιο». Πράγμα, που αποτελεί δύσκολη υπόθεση εν μέσω έντονων αντιδράσεων στο εσωτερικό του κόμματός της, αν και ακόμη δεν έχουν συγκεντρωθεί οι απαιτούμενες υπογραφές για πρόταση μομφής στο πρόσωπό της.
Αυτή η συμφωνία είναι όσο καλύτερη γίνεται, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το βρετανικό Κοινοβούλιο θα την επικυρώσει. «Εγώ θα ψήφιζα ναι, γιατί αυτή είναι η καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία. Είμαι λυπημένος που βλέπω το Ηνωμένο Βασίλειο να φεύγει, γιατί δεν είναι αμελητέα χώρα για την Ε.Ε. Είναι μια στιγμή βαθιάς λύπης. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να είναι ένα ομαλό διαζύγιο. Αλλά δεν υπάρχουν ομαλά διαζύγια», είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε εξάλλου «τραγωδία» την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. «Είναι μια θλιβερή μέρα, όταν βλέπω μια χώρα όπως η Βρετανία, αλλά θα έκανα την ίδια παρατήρηση με όλες τις άλλες χώρες, να εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι μια στιγμή χαράς ούτε γιορτής, είναι μια θλιβερή στιγμή, μια τραγωδία».
Κάλεσμα «να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους» απηύθυνε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής. «Δουλέψαμε όλον αυτόν τον καιρό για να επιτύχουμε μια συμφωνία για την συντεταγμένη αποχώρηση του ΗΒ. Δουλέψαμε μαζί με το ΗΒ και ποτέ κατά του», δήλωσε ο Μ. Μπαρνιέ, υπογραμμίζοντας ότι «τώρα είναι η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».
«Αυτή η συμφωνία είναι το απαραίτητο βήμα για να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη με το ΗΒ για να χτίσουμε το μέλλον. Παραμένουμε σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι», κατέληξε ο Μ. Μπαρνιέ.
Η Βρετανία είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει απ' την Ε.Ε τον Μάρτιο του 2019.
Η σημερινή συμφωνία στις Βρυξέλλες έρχεται έπειτα από 18 μήνες διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, που ξεκίνησαν μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 που ακολούθησε το δημοψήφισμα του 2016 στη Βρετανία.
Το σχέδιο της συμφωνίας αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Βρετανίας στις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά η επικύρωση του κάθε άλλο παρά βέβαιη είναι.
Η Τερέζα Μέι με δημόσια επιστολή της που δημοσιεύτηκε σήμερα κάλεσε τον λαό να την στηρίξει, λέγοντας ότι θα «φέρει ένα φωτεινότερο μέλλον» για όλη τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

  Βραζιλία: Στις 70.000 οι εκτοπισμένοι - Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι από τις πλημμύρες Newsroom  Ανανεώθηκε:  Κυριακή, 05 Μαϊος 2024 11:...