Ενεργειακό «μπλόκο» στην Τουρκία: Ξεκινά ο East Med – Συμφώνησαν Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ & Ιταλία – Αλλάζουν όλα στην Α. Μεσόγειο
Δημοσίευση: 25 Νοεμβρίου 2018, 9:50 πμ
Σε συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού East Med κατέληξαν η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα, η Ιταλία και το Ισραήλ, σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel.
Ο αγωγός θα συνδέει τα αποθέματα φυσικού αερίου του εβραϊκού κράτους με τις τρεις χώρες, σε ένα μεγάλο έργο που εκτιμάται ότι θα κοστίσει πάνω από εφτά δισεκατομμύρια δολάρια.
Μέσω του East Med, θα γίνεται η προμήθεια φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.
Ο τηλεοπτικός σταθμός Hadashot υπενθυμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε μια μελέτη σκοπιμότητας για το έργο πριν επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με την τοποθέτηση του μακρύτερου και βαθύτερου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο.
Στην συμφωνία τονίζεται ότι το Ισραήλ και η Κύπρος θα προτιμηθούν έναντι άλλων χωρών κατά την εξαγωγή φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, αναφέρει το hellasjournal
Ο αγωγός East Med θα ξεκινήσει περίπου 170 χιλιόμετρα από τη νότια ακτή της Κύπρου και θα εκτείνεται για δύο χιλιάδες 200 χιλιόμετρα, για να φτάσει στο «Οτράντο” της Ιταλίας, μέσω της Κρήτης και της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Ο αγωγός θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μέχρι 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
Οι ανάγκες εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν ετησίως κατά 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, έως το 2030.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Hadashot, οι εργασίες για τον East Med θα ξεκινήσουν εντός των επόμενων μηνών και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέσα σε πέντε χρόνια.
Σχολιάζοντας την συμφωνία, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Γιούλα Στάϊνιτς, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο East Med θα μπορούσε να μειώσει, σε κάποιο βαθμό, και την αραβική επιρροή στην Ευρώπη.
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ανώτατη κυβερνητική πηγή δήλωσε στο ΡΙΚ ότι οι εμπλεκόμενες χώρες, βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την κατασκευή του East Med.
Η ίδια πηγή ανέφερε στο ΡΙΚ, ότι από την ημέρα επίτευξης της συμφωνίας, θα απαιτηθούν πέντε εβδομάδες προκειμένου το περιεχόμενό της να εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως έχουμε αναφέρει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, εδώ και μεγάλο διάστημα, Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος, κινούνται προς ενίσχυση τους στην Ανατολική Μεσόγειο με συστηματικό τρόπο, προβαίνοντας στις απαραίτητες συνεννοήσεις για τον αγωγό αυτό.
Μάλιστα πριν λίγες ημέρες, είχαμε αποκαλύψει πως όλα βρίσκονται στην τελική ευθεία. Την ίδια στιγμή η πρέσβειρα του Ισραήλ ανέφερε την εκτίμησή της ότι η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών, που περιλαμβάνει επίσης και την Ιταλία, για τον αγωγό EastMed, πλησιάζει.
Για την τριμερή συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, η ίδια ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ ότι «σε λιγότερο από τρία χρόνια καταφέραμε πάρα πολλά» και δηλώνει πεπεισμένη ότι «θα μπορέσουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα και να εμβαθύνουμε σε ό,τι έχει γίνει μέχρι στιγμής».
«Καθιερώσαμε την τριμερή (συνεργασία) πριν από μόλις μια τριετία και μέχρι στιγμής είχαμε τέσσερις υψηλόβαθμες συναντήσεις σε επίπεδο αρχηγών και πολλές άλλες συναντήσεις των ομάδων εργασίας. Αυτό είναι αρκετά εντυπωσιακό. Δείχνει ότι περιμέναμε αυτή την ευκαιρία να συνεργαστούμε», σημειώνει, εξηγώντας πως υπάρχουν πολλοί τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
«Η ενέργεια ήταν ο πυρήνας (της τριμερούς συνεργασίας). Ξεκινήσαμε από την ενέργεια αλλά επεκτάθηκε (η συνεργασία) σε πολλούς άλλους τομείς μεγάλου ενδιαφέροντος και για τις τρεις χώρες. Η ενέργεια παραμένει το μεγάλο πρότζεκτ θα μπορούσαμε να πούμε».
«Θα μπορέσουμε επιτέλους να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών, που περιλαμβάνει επίσης και την Ιταλία, για τον αγωγό EastMed», εξηγώντας ότι το κείμενο είναι έτοιμο κι αυτά είναι «καλά νέα».
«Από την προηγούμενη εβδομάδα το κείμενο είναι έτοιμο και τώρα βρίσκεται στην Επιτροπή, στις Βρυξέλλες, για την τελική έγκριση και θα πρέπει να υπογραφεί από τους υπουργούς, ευελπιστούμε πολύ σύντομα. Επίκειται μια νέα σύνοδος στις 20 Δεκεμβρίου, στο Ισραήλ, κι ελπίζουμε πως θα υπογραφεί εκεί. Αν όχι, τουλάχιστον είμαι αρκετά πεπεισμένη ότι θα υπάρξει κάποια διακήρυξη από τους υπουργούς ότι κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό, στρατηγικό πρότζεκτ μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας. Η ουσία είναι η εξαγωγή αερίου από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη», τόνισε η Ισραηλινή πρέσβης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου