Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Μάζης στο Sputnik: Ατυχής κίνηση της Ελλάδας η παράδοση του Βίνικ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
Αλεξάντερ Βίνικ (68)
0 01
Βρείτε μας
Την άποψη ότι ήταν λανθασμένη η κίνηση της Ελλάδας να παραδώσει τον Αλεξάντερ Βίνικ, εκφράζει στο Sputnik o καθηγητής Ιωάννης Μάζης. Τι αναφέρει για τη ζημιά στις ελληνορωσικές σχέσεις.
Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα έπρεπε μην παραχωρήσει τον Αλεξάντερ Βίνικ, εξέφρασε ο πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, καθηγητής Ιωάννης Μάζης.
«Στην προκειμένη περίπτωση οι ελληνικές αρχές θα έπρεπε να ικανοποιήσουν το αίτημα του συγκεκριμένου ανθρώπου.  Είναι Ρώσος πολίτης, και ως εκ τούτου, νομιμοποιείται να δικαστεί στη χώρα του. Η Ελλάδα εξ όσων γνωρίζω, και εάν ευσταθούν οι πληροφορίες μου, υπεσχέθη στην Ρωσία να μην τον εκδώσει αλλά τελικά δεν το έκανε. Είναι ζήτημα ανισοβαρούς μεταχειρίσεως κατά την κρίση μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, επισήμανε ότι η κίνηση θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ελληνορωσικές σχέσεις:
«Η Ελλάδα είναι πολύ ευαίσθητη σε αυτή τη χρονική συγκυρία, ώστε να δημιουργεί τέτοιου είδους οξύτητες. Ειδικά σε αυτήν την περίοδο της έντασης η κίνηση αυτή ήταν ατυχής. Η χώρα μας θα μπορούσε να κερδίσει χρόνο ή να του παραχωρήσει άσυλο.  Θα μπορούσε να τον κρατήσει δυο - τρία χρόνια, παραχωρώντας του άσυλο. Φοβάμαι ότι αυτή η υπόθεση θα βλάψει ελληνορωσικά καθότι έρχεται σαν συνέχεια της απελάσεως των δύο διπλωματών από την προηγούμενη κυβέρνηση. Μια κίνηση που ήταν πραγματικά αστεία, ενώ θα έπρεπε να είχε λυθεί με διπλωματικό χειρισμό μεταξύ των δύο χωρών». 
Την ίδια στιγμή, τόνισε ότι η Γαλλία θα μπορούσε να δώσει τη λύση:
«Η Γαλλία αυτή τη στιγμή έχει σημαντικό ρόλο, καθότι εκπροσωπεί τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει κάποιου επιπέδου συνεννόηση με τη Γαλλία, ώστε, αφού πήγε εκεί, να επιστραφεί τη Ρωσία. Η Γαλλία έχει τη δύναμη, αλλά και την ικανότητα, ώστε να μπορέσει να το κάνει».

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο Αλεξάντερ Βίνικ συνελήφθη το καλοκαίρι του 2017, μετά από αίτημα των ΗΠΑ, με την κατηγορία του «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος» μέσω Bitcoin.
Ο «Mr Bitcoin» παρέμεινε στην Ελλάδα υπό κράτηση για τουλάχιστον 30 μήνες - χωρίς δίκη ή καταδίκη, κάτι το οποίο είναι αντίθετο στο Σύνταγμα της Ελλάδος (ως ανώτατο όριο κράτησης ορίζονται οι 18 μήνες).
Τον Νοέμβριο του 2018, διαμαρτυρόμενος για την κράτησή του, ξεκίνησε απεργία πείνας, η οποία διήρκεσε 88 ημέρες, επιβαρύνοντας σημαντικά την υγεία του.
Μετά την υπουργική απόφαση για την έκδοσή του στη Γαλλία και στη συνέχεια στις ΗΠΑ, ο Αλεξάντερ Βίνικ ανακοίνωσε ότι ξεκινά ξανά την απεργία πείνας.
Κατά την τρέχουσα χρονική συγκυρία, ο «Mr Bitcoin» βρίσκεται υπό κράτηση στο Παρίσι, έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα των γαλλικών εισαγγελικών αρχών.
«Ο Αλεξάντερ βρίσκεται ήδη στη 40η ημέρα της απεργίας πείνας. Οι προσπάθειές μου να τον πείσω χθες και προχθές για να σταματήσει, στην ακρόαση της υπόθεσης του στο δικαστήριο του Παρισιού, δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος συνήγορός του Τιμοφέι Μουσάτoφ.
Σύμφωνα με τον κ. Μουσάτοφ, ο Βίνικ «κατηγορηματικά αρνήθηκε να τη σταματήσει, λέγοντας ότι οι δικηγόροι δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτα, σε ένα μέρος όπου δεν υπάρχει νόμος γι' αυτόν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (25 Νοεμβρίου)

  Newsroom   Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2024 06:30 1 SHARES Ο Τύπος σήμερα ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / EUROKINISSI Διαβάστε  εδώ   τα πρωτοσέλιδα των...