Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Αγία Σοφία: Διπλωματικός «πυρετός» στην Αθήνα – Προετοιμασίες μουσουλμανικής προσευχής στην Τουρκία

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Αγία Σοφία (65)
 0  0  0
Βρείτε μας
Επιμένει στην απόφασή του για την Αγία Σοφία ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που η Αθήνα επιδιώκει άμεσα ηχηρή απάντηση.
Σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο που ξεκίνησε με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Πρωθυπουργού και θα φτάσει έως και τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος της εβδομάδας, επιδίδεται η Αθήνα διεκδικώντας ηχηρή καταδίκη της απόφασης της Άγκυρας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία.
Τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ όπου θα συμμετάσχει ο Νίκος Δένδιας. Θεωρείται βέβαιο ότι θα ενημερώσει τους συναδέλφους του για τις εξελίξεις. Επιδίωξη είναι ένα σαφές κείμενο καταδίκης των τουρκικών κινήσεων συνολικά και σε ό,τι αφορά την Αγία Σοφία
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Υπουργός έκανε γνωστό ότι τη Δευτέρα θα μεταβεί μαζί με τον ομόλογό του της Κύπρου στις Βρυξέλλες για σύσκεψη με τον Ζοζέπ Μπορέλ.  «Οι κυρώσειςδεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας. Πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία της UNESCO και των Ηνωμένων Εθνών όχι μόνο της Ελλάδας», τόνισε.
Κατηγόρησε τον Τούρκο Πρόεδρο ότι «υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας της χώρας του. Γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και τους κανόνες της». 
«Θελήσαμε να δώσουμε στην Τουρκία τη δυνατότητα να αλλάξει κατεύθυνση χωρίς να φανεί ότι την υποχρεώνει η παγκόσμια κοινότητα», είπε ο υπουργός για την επιστολή της επικεφαλής της UNESCO προς την Τουρκία και πρόσθεσε «είναι κρίμα που η τουρκική πλευρά δεν εκτίμησε την προσπάθειά μας και συνέχισε την πορεία της.», προσέθεσε. «Η Unesco έχει την ευθύνη της προστασίας του μνημείου».
Γενικότερα για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ο Υπουργός σχολίασε:
«Η  Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση για να αποτρέψει, γιατί αν δεν αποτρέψει δεν θα της αρέσει αυτό που θα συμβεί. 'Εχουμε πει και στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς. 
Την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Ιουλίου συνέρχεται για πρώτη φορά με φυσική παρουσία η Σύνοδος Κορυφής, όπου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, στους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ.
Ήδη, από το Σάββατο ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει τηλεφωνικές επικοινωνίες σε διεθνές επίπεδο, ενώ επικοινώνησε και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Πρόσωπα κλειδιά αποτελούν, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η Καγκελάριος Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Μάλιστα, δεν αποκλείεται και τετ α τετ με τον Μακρόν στην Σύνοδο Κορυφής.

Κυρώσεις επιδιώκει η Αθήνα – Αδιάλλακτος ο Ερντογάν

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη το Σάββατο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσαςπροανήγγειλε εξελίξεις τις επόμενες ημέρες αποκαλύπτοντας ότι η Αθήνα θα επιδιώξει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, όχι μόνο σε επίπεδο ΕΕ αλλά και σε όλους τους Οργανισμούς. 
«Θα προχωρήσουμε σε κάποιας μορφής κυρώσεων χωρίς αμφιβολία» ανέφερε και τόνισε ότι στόχος είναι να ληφθούν γρήγορα οι σχετικές αποφάσεις.
Πάντως, ο Τούρκος Πρόεδρος επιβεβαίωσε και το Σάββατο ότι η απόφασή του θα γίνει πράξη και μάλιστα, εμφανίστηκε αδιάλλακτος τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Λάβαμε αυτήν την απόφαση χωρίς να κοιτάζουμε τι λένε οι άλλοι, αλλά βλέποντας ποιο είναι το δικαίωμά μας και τι θέλει το έθνος μας, όπως αυτό που κάναμε στη Συρία, στη Λιβύη και αλλού».

Προετοιμασίες για τη μουσουλμανική προσευχή

Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, κινούνται και οι αρμόδιες τουρκικές αρχές, ενώ όπως αποκάλυψε η Hurriyetτην Τρίτη θα αποφασίσει ο Ερντογάν επί του σχεδίου για την κάλυψη των αγιογραφιών.
Εξετάζεται η χρήση ειδικών κουρτινών και φωτισμού για την κάλυψή τους εν όψει της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής στις 24 Ιουλίου. Οι κουρτίνες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής προκειμένου να κρύβουν τις αγιογραφίες. Αντίστοιχα, στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο χώρος.
Μιλώντας πάντως στο πρακτορείο Anadolu, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν υπογράμμισε πως «ανοίγοντας την Αγία Σοφία για προσευχή [των μουσουλμάνων] δεν εμποδίζει εγχώριους ή ξένους τουρίστες από το να επισκεφθούν το μέρος», συμπληρώνοντας πως η Τουρκία θα διατηρήσει τις μοναδικές χριστιανικές εικόνες και τα μωσαϊκά του Ιησού Χριστού στο κτίριο.
Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ομάδες από το υπουργείο Τουρισμού επιθεώρησαν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών.
Υπενθυμίζεται ότι, το απόγευμα της Παρασκευής το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ακυρώνοντας το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ από το 1934, στο οποίο το μνημείο χαρακτηριζόταν ως μουσείο. 
Λίγη ώρα αργότερα ο Τούρκος Πρόεδρος υπέγραψε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ενώ σε διάγγελμά του έκανε γνωστό ότι στις 24 Ιουλίου θα γίνει μουσουλμανική προσευχή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Πούτιν τραβάει νέα κόκκινη γραμμή-«Θα ξεκινήσω πυρηνικό πόλεμο κατά ΗΠΑ και Ουκρανίας αν...»

  Οι Δυτικοί θεωρούν «μπλόφες» τις νέες προειδοποιήσεις του Ρώσου προέδρου, όμως η Μόσχα μάλλον σοβαρολογεί... ΟΡώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πού...