Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Καταφθάνει ο κυκλώνας «Ιανός»: Ενισχύεται και πλησιάζει στη Δυτική Ελλάδα - Ο χάρτης και οι οδηγίες

 

COVID-19
Κρούσματα: 
29.881.552
Ανέρρωσαν: 
20.329.482

Θάνατοι: 
940.942
ΚΑΙΡΟΣ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Βρείτε μας

Σε πλήρη συνεγερμό έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός ενόψει της έλευσης, στη χώρα μας, του μεσογειακού κυκλώνα Ιανού, ο οποίος ενισχύεται σταδιακά και προχωρά προς την Ελλάδα.

Ενισχυμένος και αποκτώντας, σταδιακά, χαρακτηριστικά μεσογειακού κυκλώνα κινείται προς τη χώρα μας, ο Ιανός, που συνοδεύεται από ανέμους της τάξης των 8 μπορόφ. 

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη νέα σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Πολιτικής Προστασίας. 

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η κακοκαιρία θα πλήξει αρχικά το κεντρικό Ιόνιο και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Η ακριβής τροχιά του έντονου καιρικού φαινομένου παραμένει ένας δυσεπίλυτος «γρίφος».

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Όπως προειδοποιεί το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ, χθες, Τετάρτη, ο «Ιανός» θα πλήττει τη χώρα μας έως και το Σάββατο.

Από σήμερα το απόγευμα , η κακοκαιρία θα επηρεάσει – όπως προαναφέρθηκε – το νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο, κυρίως στα δυτικά τμήματα της.

Την Παρασκευή θα επεκταθεί στη Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), αλλά και την Εύβοια. Από το απόγευμα, της ίδιας μέρας, στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι δυτικές Κυκλάδες. Να σημειωθεί πως στην Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά. 

Όσον αφορά στο Σάββατο, τα έντονα φαινόμενα θα πλήξουν την ανατολική Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται διαδοχικοί προγνωστικοί χάρτες των αθροιστικών βροχοπτώσεων του Ιανού μέχρι και τη νύχτα του Σαββάτου 19/09. Φαίνεται τόσο η κίνηση της κακοκαιρίας, όσο και οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο.

Τα έντονα φαινόμενα

Το ΕΑΑ προειδοποιεί πως εκτός από το μεγάλος ύψος βροχής, ο Ιανός θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των 10 μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό.

Οδηγίες προστασίας

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης που έλαβε χώρα χθες το απόγευμα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ορισμένες οδηγίες προστασίας από την κακοκαιρία. 

«Όσοι βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χειμάρρους, ακτές, όσοι μένουν σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μην παραμείνουν στο σπίτι τους αλλά σε κάποιο φιλικό ή συγγενικό σπίτι», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και συνέχισε:

«Να αποφύγουν να μείνουν σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Να αποφύγουν κάθε περιττή μετακίνηση και να ασφαλίσουν πόρτες και παράθυρα. Μετακινηθείτε σε υψηλότερα επίπεδα σπιτιού σε περίπτωση χειμάρρων».

Κλειστά σχολεία

Λόγω των έκτακτων συνθηκών αποφασίστηκε  να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, όλων των βαθμίδων, στη Ζάκυνθο.  

Την απόφαση έλαβε ο δήμαρχος του νησιού, Νικήτας Αρετάκης.

Έκλεισε η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης

Παράλληλα αποφασίστηκε να κλείσει η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης. 

Οι άνεμοι ανοιχτά της Ζακύνθου φθάνουν έως και τα 8-9 μποφόρ, γεγονός που καθιστά άκρως επικίνδυνο τον απόπλου των πλοίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ισραήλ: Οκτώ νεκροί από τρομοκρατική επίθεση ενόπλων στη Γιάφα – Αναφορές για άλλη τρομοκρατική επίθεση σε ξενοδοχείο κοντά στο Τελ Αβίβ

  ΦΩΤΟ REUTERS Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά ενόπλων τρομοκρατών σήμερα (1/10/24) το απόγευμα στη Γιάφα, στα νότια του Τελ Αβίβ, σύμφωνα...