Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ Μνήμη Λαμπράκη: Γιατί στις 27 Μαΐου

 

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 



Συνηθίζεται εδώ και δεκαετίες το φιλειρηνικό και το δημοκρατικό κίνημα να τιμούν τη μνήμη του πρωτομαραθωνοδρόμου της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη στις 22 Μαΐου, ημέρα που δολοφονήθηκε από το τρίκυκλο του Γκοτζαμάνη στη Θεσσαλονίκη μπροστά στα μάτια της ηγεσίας της Αστυνομίας.

Το πλήγμα ήταν εξαρχής θανατηφόρο, μεταφέρθηκε όμως ο βουλευτής της Αριστεράς στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου έσπευσαν οι καλύτεροι γιατροί, ανάμεσά τους και ένας από την τότε Λ. Δ. Ουγγαρίας, για την ύστατη αν και άπελπι προσπάθεια σωτηρίας.

Επίσημη ημέρα θανάτου του Γρηγόρη Λαμπράκη είναι η 27η Μαΐου, με τη συγκλονιστική κηδεία του να λαμβάνει χώρα την επομένη, μετατρεπόμενη σε παλλαϊκό συλλαλητήριο στην Αθήνα, που όμοιό του είχε να ζήσει η πρωτεύουσα της Ελλάδας από την απελευθέρωση της 12ης Οκτωβρίου 1944. Κάποιοι φιλειρηνιστές στο εξωτερικό τιμούν τη μνήμη του Λαμπράκη στις 27 Μαΐου, αφού την ημέρα θανάτου του καταγράφουν τα ημερολόγια.

Τούτων δοθέντων και με στιγμές κρισιμότατες, δεν πρόκειται να αντιδικήσουμε με κανέναν και καμιά για την ημέρα μνήμης του Γρηγόρη Λαμπράκη. Την περασμένη Κυριακή 22.5.2022, μαραθώνια πορεία ειρήνης «στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη» οργάνωσε η προσκείμενη στο ΚΚΕ Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Κίνηση της οποίας ο Λαμπράκης υπήρξε αντιπρόεδρος.

Αλλες κινήσεις που συσπειρώνουν ακτιβιστές της ειρήνης από την ΑΚΕ, την ΕΕΔΥΕ, αλλά και την ΚΕΑΔΕΑ, ειδικότερα το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ), που ανήκει στο τιμημένο με Νόμπελ Διεθνές Γραφείο Ειρήνης (ΙΡΒ), αποφύγαμε να κάνουμε εκδήλωση την περασμένη Κυριακή για να μην εκληφθεί ως αντίπραξη στην ΕΕΔΥΕ. Εμείς εξακολουθούμε να τηρούμε τη ρήση του Φρεντερίκ Ζολιό-Κιουρί, πρώτου προέδρου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, «Peace is everybody’s business», δηλαδή, η ειρήνη είναι υπόθεση όλων, πολύ περισσότερο σήμερα που η πυρηνική απειλή παραμένει στον ορίζοντα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Επειδή κύριο και επείγον ζητούμενο σήμερα είναι να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, προγραμματίζουμε συμβολική εκδήλωση, με κεντρικά συνθήματα «Ο Λαμπράκης Ζει», «Ειρήνη τώρα στην Ουκρανία», στον τάφο του Γρηγόρη Λαμπράκη στο Α’ Νεκροταφείο, αύριο Παρασκευή 27 Μαΐου και ώρα 12.00 το μεσημέρι.

Προσέλθετε με ένα κόκκινο γαρίφαλο ή τριαντάφυλλο για να φωνάξουμε εκ νέου «Χρέος στον Λαμπράκη, όρκος στη ζωή, η μάχη για ειρήνη να συνεχιστεί».

* Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο

  Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο Newsroom   Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 16:07 Η αφρικανική σκόνη όπως φαίνε...