Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Ένα τηλεφώνημα γεμάτο παζάρια, προειδοποιήσεις και νουθεσίες

 



Συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο με το βλέμμα στην ουκρανική τραγωδία, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επαφή με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Όλαφ Σολτς. Μικρά βήματα προσέγγισης στο θέμα της επισιτιστικής κρίσης. Τι συζήτησαν για τις συγκρούσεις και το ενδεχόμενο ειρηνευτικών επαφών.

Μηνύματα, απαιτήσεις και προειδοποιήσεις περιλάμβανε η τηλεφωνική συνομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν με τους Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς, έπειτα από πρωτοβουλία που ανέλαβαν από κοινού ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος.

Με βάση τις πρώτες πληροφορίες που δίνουν στη δημοσιότητα Κρεμλίνο και Ελιζέ οι τρεις ηγέτες συζήτησαν αρκετή ώρα για το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα ουκρανικά σιτηρά και απειλεί να εντείνει την παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Στην ανακοίνωση από το μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων επισημαίνεται ότι Μακρόν και Σολτς ζήτησαν από τον Ρώσο πρόεδρο να αρθεί ο αποκλεισμός της Οδησσού προκειμένου να επανεκκινήσουν οι ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να εμφανίζεται θετικός ως προς το να επιτρέψει την πρόσβαση πλοίων στο λιμάνι.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο, στη δική του ενημέρωση για τις συζητήσεις, αναφέρει ότι ο πρόεδρος Πούτιν εξήγησε στον Γάλλο πρόεδρο και τον Γερμανό καγκελάριο ότι η πηγή των προβλημάτων στην αλυσίδα τροφοδοσίας προέρχεται από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα και είναι απόρροια των λανθασμένων οικονομικών πολιτικών των δυτικών κυβερνήσεων. 

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει ώστε να βρεθούν λύσεις για τις εξαγωγές σιτηρών, ανάμεσά τους και ουκρανικά προϊόντα από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Η αύξηση της προμήθειας ρωσικών λιπασμάτων και αγροτικών προϊόντων θα βοηθήσει στο να υπάρξει αποσυμπίεση στην παγκόσμια αγορά τροφίμων, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αρθούν οι σχετικοί περιορισμοί» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Σχετικά με τις συγκρούσεις στα ουκρανικά εδάφη Μακρόν και Σολτς φέρονται να υπογράμμισαν πως οποιαδήποτε λύση της πολεμικής κρίσης θα πρέπει να γίνει μετά από διαπραγμάτευση της Μόσχας με το Κίεβο και με σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Επανέλαβαν επίσης, την απαίτηση τους για άμεση παύση του πυρός και κάλεσαν τον Ρώσο πρόεδρο να προχωρήσει σε απευθείας συνομιλίες, το ταχύτερο δυνατό, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας ζήτησαν ακόμη, την απελευθέρωση των δυόμισι χιλιάδων συλληφθέντων στο Αζοφσταλ οι οποίοι κρατούνται ως αιχμάλωτοι πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις.

Σε αυτό ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, αλλά επισήμανε τους κινδύνους που προκαλούνται από τη συνεχή ροή δυτικών όπλων στην Ουκρανία.

«Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την κατάσταση και να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση» τονίζεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο

  Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο Newsroom   Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 16:07 Η αφρικανική σκόνη όπως φαίνε...