Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

«Οχι» των ΗΠΑ στην αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο

 

AP Photo/Evan Vucci, File



Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο παράδοσης στην Ουκρανία συστημάτων εκτοξευτών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (MLRS) που θα μπορούσαν να φτάσουν στη Ρωσία, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του Κιέβου για αποστολή τέτοιων οπλικών συστημάτων.

«Δεν πρόκειται να στείλουμε πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία που μπορούν να φτάσουν στη Ρωσία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους το πρωί της Δευτέρας.

Αυτή η παράδοση είχε αναφερθεί τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε.

Για «ορθολογική» απόφαση εκ μέρους των ΗΠΑ έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Συνεχίζεται η αποστολή πολεμικού υλικού από ευρωπαϊκές χώρες

Το Παρίσι «θα συνεχίσει και θα ενισχύσει» τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Κατρίν Κολονά, που επισκέπτεται το Κίεβο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «γνωστοποίησε την απόφασή του στον (Ουκρανό) πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συνεχίσει και μάλιστα να ενισχύσει τη στρατιωτική υποστήριξη» προς την Ουκρανία, είπε η Γαλλίδα ΥΠΕΞ σε συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα.
«Αυτή η στήριξη θα συνεχιστεί», τόνισε η υπουργός, αναφερόμενη συγκεκριμένα στην «παράδοση οπλισμού».

Ο Μακρόν είχε ήδη ανακοινώσει στα τέλη Απριλίου την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο, ιδίως πυροβόλα Caesar βεληνεκούς 40 χιλιομέτρων.

Την Κυριακή, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που μεταδόθηκε από το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τη Γαλλία ότι «εξοπλίζει ενεργά την Ουκρανία, μεταξύ άλλων με επιθετικά όπλα», παρά την «καλή σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ του Μακρόν και του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν».

Αλλά και η Πολωνία έστειλε στην Ουκρανία 18 αυτοκινούμενα πυροβόλα AHS Krab, μετέδωσε το πολωνικό κρατικό ραδιόφωνο χθες Κυριακή επικαλούμενο κυβερνητική πηγή.

Τα αυτοκινούμενα πυροβόλα AHS Krab έχουν μέγιστο δραστικό βεληνεκές 40 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με πολωνικά ΜΜΕ, η Πολωνία εκπαίδευσε περίπου 100 μέλη του Πυροβολικού της Ουκρανίας στον χειρισμό τους.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξίι Ρέζνικοφ δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η χώρα του άρχισε να παραλαμβάνει πυραύλους Harpoon κατά πλοίων επιφανείας από τη Δανία και αυτοκινούμενα πυροβόλα από τις ΗΠΑ.

Επίσης, η Τσεχία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με όπλα αξίας 24 ως 28 εκατομμυρίων ευρώ άμεσα, δήλωσε χθες η υπουργός Άμυνας της χώρας, Γιάνα Τσερνόχοβα, στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ČT.

«Είναι κρίσιμο η (στρατιωτική) βοήθεια να δίνεται με σταθερό ρυθμό», είπε η Τσερνόχοβα, διευκρινίζοντας ότι η Πράγα έχει ήδη στείλει στο Κίεβο στρατιωτικό υλικό αξίας 140 εκατ. ευρώ από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.

Η υπουργός επιβεβαίωσε ότι θα σταλούν βαριά όπλα, αλλά απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τους τύπους και τις ποσότητές τους «για λόγους ασφαλείας».

Ωστόσο, τσεχικά ΜΜΕ αναφέρουν πως μεταξύ άλλων, θα σταλούν άρματα μάχης T-72, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BMP-1, αυτοκινούμενα πυροβόλα DANA και επιθετικά ελικόπτερα σοβιετικού σχεδιασμού Mil Mi-24.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κίεβο: «Σε δέκα λεπτά η Ρωσία μπορεί να πλήξει την Αθήνα με Kinzhal – Δώστε μας αντιαεροπορικά για να μην συμβεί» Ο Ζελένσκι επιχειρεί να συμπεριλάβει την Αθήνα στους στόχους της Ρωσίας 09.05.2024 | 20:02

  Το καθεστώς του Κιέβου σε μια ακόμη προσπάθεια να συμπαρασύρει μαζί του και την υπόλοιπη Ευρώπη στον πόλεμο που διεξάγει κατά της Ρωσίας σ...