Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Επιμένει το ΝΑΤΟ στην ανάπτυξη δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη

 

AP Photo/Evgeniy Maloletka



Ενώ η ανησυχία για το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος αυξάνεται, ενώ η επισιτιστική κρίση βαθαίνει και το κλίμα... ευφορίας από τα αιτήματα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ επισκιάζεται από το τουρκικό βέτο-παζάρι, η Βορειοατλαντική συμμαχία επιμένει στην ανάπτυξη δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη.

Με φόντο το υπό διαμόρφωση νεο-ψυχροπολεμικό σκηνικό ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Μίρτσα Τζοάνα, υποστήριξε χθες πως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ δεν δεσμεύεται πλέον από τις υποσχέσεις του παρελθόντος να μην αναπτύξει τα στρατεύματά του και δεν έχει «κανέναν περιορισμό» ως προς την απόκτηση πολύ «πιο ρωμαλέας στάσης στην ανατολική πτέρυγά» της.

Η Ιδρυτική Πράξη Αμοιβαίων Σχέσεων, Συνεργασίας και Ασφάλειας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που υπεγράφη πριν από 25 χρόνια, προέβλεπε μεταξύ άλλων μέτρα που με σκοπό την «αποτροπή κάθε συγκέντρωσης συμβατικών δυνάμεων» στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα όμως με τον Τζοάνα, προχωρώντας στην εισβολή στην επικράτεια της Ουκρανίας και διακόπτοντας κάθε διάλογο με την Ατλαντική Συμμαχία, η Ρωσία «ακύρωσε το περιεχόμενο της Ιδρυτικής Πράξης»

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γ.γ. του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού ισχυρίστηκε πως οι Ρώσοι «είχαν δεσμευτεί να μην επιτεθούν σε γείτονές τους, κάτι που κάνουν, και να διεξάγουν τακτικές διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ. Η Ιδρυτική Πράξη «απλούστατα δεν εφαρμόζεται πλέον, εξαιτίας της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Το 2017, το ΝΑΤΟ είχε αναπτύξει πολυεθνικές τακτικές δυνάμεις στα κράτη της Βαλτικής και στην Πολωνία με σκοπό την αποτροπή της Ρωσίας. Στα τέλη Φεβρουαρίου, έστειλε ενισχύσεις. 

Τα κράτη της Βαλτικής θέλουν ακόμη μεγαλύτερη παρουσία του ΝΑΤΟ, ζητούν να αναπτυχθούν ταξιαρχίες αντί για μικρότερους τακτικούς σχηματισμούς. Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συναντώνται στα μέσα Ιουνίου για να το εξετάσουν. Οι ηγέτες της Συμμαχίας αναμένεται να επικυρώσουν τις αποφάσεις τους στη σύνοδο της Μαδρίτης στα τέλη του επόμενου μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Πούτιν προειδοποιεί για παγκόσμια σύγκρουση

  «Οι στρατηγικές μας δυνάμεις βρίσκονται πάντοτε σε κατάσταση ετοιμότητας μάχης», είπε ο Πούτιν σε σύντομη ομιλία του, εν μέσω χιονοθύελλας...