Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Πυροδοτεί κι άλλο την ελληνοτουρκική αντιπαράθεση ο Ερντογάν

 

Φωτογραφία αρχείου / Γραφείο Τύπου/Δημήτρης Παπαμήτσος 



Νέο λάδι στη φωτιά της οξυνόμενης ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης ρίχνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αιχμηρές δηλώσεις κατά του Έλληνα Πρωθυπουργού και της χώρας μας σε σχέση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε δηλώσεις στο αεροπλάνο επιστροφής από το Αζερμπαϊτζάν λέγοντας: «Ο Μητσοτάκης δεν είναι ομόλογός μου. Δεν μιλάω, ούτε έχω επαφές μαζί του. Πρέπει να κάνει πολιτική με αξιοπρέπεια. Ενώ τρώμε, συνεργαζόμαστε, συνομιλούμε, λέμε να μη βάλουμε τρίτους, μετά από 15 μέρες πηγαίνει στις ΗΠΑ και απευθύνεται στο Κογκρέσο, μιλώντας εναντίον της Τουρκίας για να πάρει χειροκροτήματα. Δεν πρόκειται να κάνουμε το λάθος που κάναμε στο παρελθόν. Η Ελλάδα εγκατέλειψε το ΝΑΤΟ και η τότε τουρκική κυβέρνηση επέτρεψε την επανένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα τώρα χρωστάει 400 δισ. ευρώ, η Αμερική έχει εννέα βάσεις στην Ελλάδα. Εναντίον ποιανού στρέφονται αυτές οι βάσεις: Λένε εναντίον της Ρωσίας, αυτό είναι ψέμα. Δεν είναι ειλικρινείς. Η στάση τους εναντίον της Τουρκίας είναι προφανής. Τι έκαναν στο Μητσοτάκη τις προάλλες; Άνοιξαν τις θύρες του Κογκρέσου και του επέτρεψαν να μιλήσει. Τον χειροκρότησαν και τον επευφημούσαν. Το θέμα των F-16 μπήκε στην ατζέντα. Ένας Μουσουλμάνος δεν μπορεί να εξαπατηθεί δυο φορές».

Πρόσθεσε επίσης ότι «όσο ο Ταγίπ Ερντογάν είναι επικεφαλής της Δημοκρατίας της Τουρκίας, δεν μπορούμε να πούμε “ναι” στην ένταξη χωρών στο ΝΑΤΟ που υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

Για τη νέα πιθανή διασυνοριακή επιχείρηση, ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι «κάποια νύχτα θα έρθουμε κρυφά», σύμφωνα με τους στίχους τουρκικού τραγουδιού.

Εμμένει στο μπλοκάρισμα της ένταξης Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Αναφορικά με το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι συνομιλίες της Τουρκίας με τις αποστολές της Φινλανδίας και της Σουηδίας που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα δεν ήταν στο «αναμενόμενο επίπεδο», σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση TRT Haber.

Η Τουρκία έχει εκδηλώσει την άρνησή της για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και ο Ερντογάν δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν: «Δεν είναι τίμιοι ή ειλικρινείς».

Η απάντηση του Ελληνικού ΥΠΕΞ στην τουρκική προκλητικότητα

Με δήλωσή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο Νίκος Δένδιας απαντά στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας: «Αντιδρούμε με σύνεση και ψυχραιμία. Δεν παρασυρόμαστε από την πέραν του Αιγαίου ακραία ρητορική. Επιλέγουμε εμείς τον τρόπο και τον χρόνο που θα απαντήσουμε. Είναι προφανές ότι η τουρκική επιθετικότητα δεν εξαντλείται μόνον εναντίον της χώρας μας».

Συμπληρωματικά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής»:

«Δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και δεν θα σταματήσουμε να διεθνοποιούμε την τουρκική παραβατικότητα σε όλα τα διεθνή φόρα. Η Ελλάδα δεν υποχωρεί σε απειλές και μπλόφες, ούτε παζαρεύει τα θέματα της εθνικής της κυριαρχίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Πούτιν προειδοποιεί για παγκόσμια σύγκρουση

  «Οι στρατηγικές μας δυνάμεις βρίσκονται πάντοτε σε κατάσταση ετοιμότητας μάχης», είπε ο Πούτιν σε σύντομη ομιλία του, εν μέσω χιονοθύελλας...