Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Αγωνία μπροστά στην επισιτιστική κρίση που μπορεί να διαρκέσει χρόνια

 



Ορατά τα πρώτα αποτελέσματα του πολέμου και των κυρώσεων. Δηλώσεις απαισιοδοξίας και σχέδια δισεκατομμυρίων για μια μακροχρόνια κρίση.

Ακρίβεια, ενεργειακά προβλήματα, προσφυγιά είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η παγκόσμια κοινότητα εδώ και αρκετά χρόνια με την πανδημία να επιδεινώνει την κατάσταση και τη, ενώ η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το μπαράζ κυρώσεων ανάμεσα σε Δύση και Μόσχα δημιούργησαν εκρηκτικές καταστάσεις.

Όμως, το σοβαρότατο επισιτιστικό πρόβλημα και οι ζοφερές εκτιμήσεις πως θα κρατήσει αρκετά χρόνια ενδέχεται να αναδειχθεί στη σημαντικότερη κρίση των επόμενων ετών.

ADVERTISING

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο γ.γ. του ΟΗΕ απευθύνθηκε στην παγκόσμια κοινότητα σε δραματικούς τόνους προειδοποιώντας ότι η επισιτιστική κρίση μπορεί να οδηγήσει τα επόμενα χρόνια σε συνθήκες πείνας και λιμού σε αρκετές περιοχές του πλανήτη.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τη Ρωσία να άρει το μπλόκο στη Μαύρη Θάλασσα προκειμένου τα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά από την Ουκρανία να φθάσουν σε ξένες αγορές, ωστόσο δεν είπε κουβέντα για τα αποτελέσματα των δυτικών κυρώσεων. 

Ρωσία και Ουκρανία, άλλωστε, είναι δύο από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον πλανήτη, ενώ η προσφορά των δύο κρατών στην παγκόσμια επισιτιστική αλυσίδα δεν σταματά εκεί. Χαρακτηριστικό είναι πως τα δύο κράτη παράγουν περίπου το 30% της παγκόσμιας κατανάλωσης σιτηρών, ενώ υπολογίζεται ότι υπάρχει ήδη αύξηση στις τιμές των τροφίμων κατά 30% από την έναρξη του πολέμου.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: Δεν υπάρχει αποτελεσματική λύση στην επισιτιστική κρίση χωρίς την επανένταξη της Ουκρανίας στην αλυσίδα παραγωγής» είπε ο γ.γ. του ΟΗΕ. 

Η Ρωσική απάντηση για ανούσιες δυτικές κινήσεις

Στις επικρίσεις από τα Ηνωμένα Έθνη απάντηση ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ κατηγορώντας τις χώρες της δύσεις για «ανούσιες μακροοικονομικές κινήσεις» που έχουν καταστρέψει την παγκόσμια αλυσίδα τροφίμων.

Ο Ανατόλι Αντόνοφ σημείωσε «η επισιτιστική ασφάλεια καταστρέφεται εδώ και αρκετά χρόνια από ανούσιες μακροοικονομικές κινήσεις που έχει κάνει συλλογικά η Δύση, με πρόσχημα την πανδημία. Με άλλα λόγια τα προβλήματα έχουν ξεκινήσει αρκετά πριν από την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η επισιτιστική κρίση επιδεινώθηκε μετά από ένα κύμα μονομερών και παράνομων αντιρωσικών κυρώσεων που υποβάθμισαν την αξιοπιστία των δυτικών κυβερνήσεων εξαιτίας των απρόβλεπτων αποτελεσμάτων τους».

«Η Ρωσία παραμένει δεσμευμένη στις υποχρεώσεις της σε διεθνή συμβόλαια σχετικά με εξαγωγές αγροτικών τροφίμων, λιπασμάτων, ενέργειας και άλλων σημαντικών αγαθών. Οι χώρες της Δύσης έσπασαν την εφοδιαστική αλυσίδα και διέκοψαν τη διεθνή οικονομική ροή. Είναι ψέμα ότι οι κυρώσεις τους δεν αγγίζουν τα τρόφιμα και τα λιπάσματα».

Σχέδια δισεκατομμυρίων για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο

Από την πλευρά τους διεθνείς χρηματοπιστωτικοί θεσμοί ανακοίνωσαν χθες «ένα σχέδιο δράσεων» με συγκεκριμένα μέτρα για την επιτάχυνση των υφιστάμενων προγραμμάτων «που αφορούν έργα που απαντούν στις άμεσες ανάγκες».

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει 12 δισ. δολάρια τους επόμενους 15 μήνες, η πλειονότητα των οποίων θα πάει στις χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της ανατολικής Ευρώπης και της κεντρικής και νότιας Ασίας, διευκρίνισε ο θεσμός.

Τα χρήματα αυτά θα αφορούν κυρίως σχέδια για τη στήριξη της γεωργίας σε αυτές τις χώρες, για «την κοινωνική προστασία προκειμένου να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις της ανόδου των τιμών των τροφίμων» και για την προώθηση σχεδίων ανεφοδιασμού σε νερό και για την ύδρευση. Επίσης η Παγκόσμια Τράπεζα θα διαθέσει 18,7 δισ. δολάρια που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για άλλα σχέδια.

«Συνολικά πρόκειται για περισσότερα από 30 δισ. δολάρια τα οποία θα διατεθούν για την μάχη κατά της επισιτιστικής ανασφάλειας τους επόμενους 15 μήνες», αποκάλυψε η Παγκόσμια Τράπεζα.

«Η άνοδος των τιμών των τροφίμων έχει καταστροφικές επιπτώσεις στους πιο φτωχούς και τους πιο ευάλωτους», κατήγγειλε ο πρόεδρός της Ντέιβιντ Μάλπας.

«Για να ενημερώσουμε και να σταθεροποιήσουμε τις αγορές είναι κρίσιμης σημασίας οι χώρες να κάνουν τώρα ξεκάθαρες δηλώσεις για τη μελλοντική αύξηση της παραγωγής τους σε απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», εκτίμησε.

«Ανώφελη αποθήκευση»

Ο Μάλπας συνέστησε στις χώρες «να καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες» όχι μόνο για να αυξήσουν τον εφοδιασμό τους σε ενέργεια και λιπάσματα και να βοηθήσουν τους γεωργούς να αυξήσουν τις καλλιέργειές τους, αλλά και για «να άρουν τις πολιτικές που εμποδίζουν τις εξαγωγές και τις εισαγωγές (…) ή ενθαρρύνουν την ανώφελη αποθήκευση» προϊόντων.

Από τη Νέα Υόρκη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, που προήδρευε της συνόδου που ήταν αφιερωμένη στην επισιτιστική κρίση, υπογράμμισε τη δέσμευση των ΗΠΑ στη μάχη κατά του υποσιτισμού και της πείνας.

Η Ουάσινγκτον αποδέσμευσε «επιπλέον 215 εκατομμύρια δολάρια» για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας, εξήγησε.

Προκλήσεις πέραν του πολέμου

Πέρυσι 193 εκατομμύρια άνθρωποι σε 53 χώρες βρίσκονταν σε κατάσταση οξείας διατροφικής ανασφάλειας, δηλαδή είχαν άμεση ανάγκη βοήθειας για να επιβιώσουν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Και η ανησυχία αυξήθηκε όταν η Ινδία, που πλήττεται από ακραίο καύσωνα, απαγόρευσε τις εξαγωγές σιτηρών για να διασφαλίσει τη διατροφική ασφάλεια του 1,4 δισ. κατοίκων της.

Τη Δευτέρα η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, η Λίντα Τόμας- Γκρίνφιλντ, είχε υπογραμμίσει ότι πρέπει οι χώρες να εξετάσουν από κοινού «ποιες από αυτές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της έλλειψης» σιτηρών που προκάλεσε η εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ίδια, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι μεταξύ αυτών των χωρών. Ήδη γίνονται συζητήσεις με τους Αμερικανούς καλλιεργητές προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

O Β.Πούτιν συνεχάρη τον Ν.Τραμπ για τη νίκη του! – «Είναι γενναίος και έδειξε από τι είναι φτιαγμένος στην απόπειρα δολοφονίας του»!

  «Λέμε "ναι" σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία που ικανοποιεί αμοιβαία συμφέροντα» 08.11.2024 | 10:10 Θεόφραστος Ανδρεό...