ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με αυστηρή κριτική κατά της κυβέρνησης αντιμετώπισε το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την ανακούφιση των νοικοκυριών.
Από την πλευρά τους, οι οικονομικοί φορείς δεν υποδέχθηκαν με τον ίδιο τρόπο τα νέα μέτρα, με ορισμένους να τα χαρακτηρίζουν ανεπαρκή κι άλλους να ζητούν πιο γενναίες παρεμβάσεις, προσβλέποντας στη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βεβαίως –όπως γίνεται για κάθε παρέμβαση που συμβάλει έστω και στο ελάχιστο υπέρ της κοινωνίας και των πολιτών– υπήρξαν φορείς που στάθηκαν μόνο στα θετικά των κυβερνητικών εξαγγελιών.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα εν λόγω μέτρα έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση –τη στιγμή που πολίτες και επιχειρήσεις δοκιμάζονται έντονα εδώ και μήνες– αλλά και με σημαντικές ασάφειες, με ορισμένα μάλιστα να εξαγγέλλονται για δεύτερη φορά.
Τα κόμματα
⇒ Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Aλέξης Τσίπρας, επισήμανε σήμερα πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εμμέσως πλην σαφώς, ομολόγησε ότι η κρίση και η ακρίβεια έχουν έρθει προτού ξεκινήσει ο πόλεμος, ενώ σημείωσε πως τα μαθηματικά που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση καταδεικνύουν και το μέγεθος της πολιτικής της απάτης.
⇒ Τη δυσαρέσκειά του για τα «όψιμα» κυβερνητικά μέτρα εξέφρασε με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής, προβάλλοντας μία εναλλακτική πρόταση για την υπέρβαση της κρίσης.
⇒ Την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, του χρηματιστηρίου ενέργειας, του ειδικού τέλους για την Μείωση Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος ζητά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος με τροπολογία της στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας. Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατηγορούν τις επιλογές τόσο της κυβέρνησης όσο και των άλλων κομμάτων για την ανακούφιση από την ακρίβεια, υποστηρίζοντας πως αυτές «αποτελούν κοροϊδία, κάνουν μια αναδιανομή από τους λιγότερο φτωχούς, που επιβαρύνονται με τους υψηλούς λογαριασμούς και τέλη, προς τους εξαθλιωμένους, αποτελούν ένα ελάχιστο μέρος των απωλειών και βεβαίως συγκαλύπτουν τις αιτίες της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας».
⇒ Αναφερόμενο στα κυβερνητικά μέτρα, το ΜέΡΑ25 τόνισε πως «αναδεικνύουν τα ψεύτικα επικοινωνιακά νούμερα της δήθεν "γενναίας ενίσχυσης", η οποία δεν συνιστά τίποτε άλλο πέρα από περαιτέρω υπερχρέωση της χώρας και των επόμενων γενιών, με δανεικά από την τρόικα, ώστε να μην χαλάσει η Κυβέρνηση την σχέση της με τους ολιγάρχες που ξεκοκκαλίζουν την τέως ΔΕΗ και λεηλατούν τον κόσμο».
Οι φορείς
⇒ Τα κενά και τις ασάφειες των κυβερνητικών ανακοινώσεων επισημαίνει το Ινστιτούτο Καταναλωτή, με τον δικηγόρο του ΙΝΚΑ Γιώργο Καλτσά να κάνει λόγο για επικοινωνιακό τέχνασμα και να αναδεικνύει τη... δημιουργική ασάφεια που επέλεξε η κυβέρνηση αντί να πραγματοποιήσει σημαντικές παρεμβάσεις.
⇒ Η ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας) σημειώνει μεν ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ανακουφίζουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ωστόσο υπογραμμίζει ότι «υπολείπονται των πραγματικών αναγκών». Μεταξύ άλλων σημειώνει με νόημα ότι από τα μέτρα «απουσιάζουν δομικές παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα, που θα ρυθμίζουν μια αγορά που διαχειρίζεται ένα δημόσιο αγαθό».
Η ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ
«Θετικά... ναι μεν, αλλά...»
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην αγορά της ενέργειας ανακουφίζουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Ωστόσο, υπολείπονται των πραγματικών αναγκών για τρεις κυρίως λόγους:
Πρώτοv, οι αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος έγιναν ιδιαίτερα εμφανείς στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του 2021. Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος επιτάχυνε τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας. Επομένως η επιστροφή στις τιμές του Δεκεμβρίου 2021, που επιχειρείται με τις παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν, δεν καλύπτει το σύνολο των αυξήσεων που πρόεκυψαν από την αρχική εκδήλωση της ενεργειακής κρίσης. Ενδεικτικά, βάσει στοιχείων του ΑΔΜΗΕ, η τιμή της MWH ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2021 κυμαινόταν στην περιοχή των 60 ευρώ, τον 7ο/2021 φτάνει τα 98 για να κλείσει τον 12ο/2021 στα 264 ευρώ. Με βάση αυτά είναι εύλογος ο προβληματισμός εάν οι επιδοτήσεις ανά μεγαβατώρα που ανακοινώθηκαν είναι αρκετές για να προσφέρουν την αναγκαία ανακούφιση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Δεύτεροv, θεωρούμε ότι η αναδρομική επιστροφή του 60% της αύξησης των λογαριασμών ρεύματος που ανακοινώθηκε για τα νοικοκυριά θα πρέπει να ισχύσει και για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα για τις μικρές και πολύ μικρές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και στερούνται πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα.
Τρίτοv, από τα μέτρα απουσιάζουν δομικές παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα, που θα ρυθμίζουν μια αγορά που διαχειρίζεται ένα δημόσιο αγαθό. Τέτοια μέτρα είναι: νομοθετική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, σταθερή τιμή κιλοβατώρας για ένα τουλάχιστον έτος, αλλαγή τρόπου υπολογισμού της τιμής του ρεύματος με απεξάρτηση από τον ακριβότερο πάροχο, προσωρινή αναστολή των δικαιωμάτων ρύπων και λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων για όσο καιρό διαθέτουμε αποθέματα λιγνίτη.
Τέλος, ζητάμε να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της ΡΑΕ για τα κέρδη των παρόχων ενέργειας.
⇒ Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Μασούτης, δήλωσε μεταξύ άλλων πως «η κρατική παρέμβαση είναι σημαντική καθώς θα έχει άμεσο αντίκτυπο στους λογαριασμούς, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες προκαλούσαν … ηλεκτροπληξία στους επιχειρηματίες» προσθέτοντας ότι «το νέο πακέτο στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ήταν αναγκαίο, ώστε να αντιμετωπιστεί το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα».
Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Μασούτης «αυτά τα "αναχώματα" είναι σημαντικά αλλά δεν είναι αρκετά». Με δεδομένο τις αυξημένες δυσκολίες των επιχειρήσεων, «απαιτείται και ευρωπαϊκή παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, καθώς η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στην ολότητα της από κάθε κράτος μέλος χωριστά».
⇒ Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου χαρακτήρισε θετικές τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, ωστόσο διατύπωσε το εύλογο ερώτημα «γιατί έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και να μην έχουν ληφθεί αυτά τα μέτρα αρκετά νωρίτερα». Σημείωσε επίσης πως «θεωρούμε ότι δεν έχουν δοθεί επαρκείς εξειδικεύσεις και διευκρινίσεις γύρω από το νέο πλέγμα στήριξης, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αναστολή -όπως τη χαρακτηρίζει- της ρήτρας αναπροσαρμογής. Γιατί, για παράδειγμα, θα πρέπει να περιμένουμε τον Ιούλιο για να τεθεί σε εφαρμογή η συγκεκριμένη παρέμβαση; Και εφόσον είναι κάτι που όντως θα λειτουργήσει προς όφελος των καταναλωτών, γιατί δεν συζητάμε τη μονιμοποίηση του μέτρου;».
Αφού κάλεσε την κυβέρνηση «να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Ε.Ε.», ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπενθύμισε ότι «το πρόβλημα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων δεν είναι μόνο οι ενεργειακές ανατιμήσεις αλλά συνολικά το αυξημένο κόστος διαβίωσης», τονίζοντας την ανάγκη «να υπάρξουν στοχευμένα μέτρα και προς αυτή την κατεύθυνση».
⇒ «Με τις νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των λογαριασμών ρεύματος, επέρχεται μια σημαντική και απαραίτητη διόρθωση στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις», επισημαίνει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Αναστάσιος Καπνοπώλης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «δύσκολα τιθασεύονται» οι αρνητικές συνέπειες που έχουν δημιουργηθεί για επιχειρηματίες και νοικοκυριά, λόγω των ανατιμήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καπνοπώλης σημειώνει ότι θα πρέπει να σημειωθούν μειώσεις σε σειρά προϊόντων, για τα οποία καταγράφηκαν σημαντικές ανατιμήσεις το τελευταίο διάστημα, ενώ υπογραμμίζει και την ανάγκη σταδιακής «απεξάρτησης» της χώρας μας από ενεργειακές πηγές που διαμορφώνουν το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής στα ύψη. «Θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή πολιτικής απέναντι στις ΑΠΕ και στροφή σε άλλες μορφές ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα της χώρας μας», τονίζει.
⇒ Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, δήλωσε ότι τα κυβερνητικά μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, τονίζοντας πάντως ότι η τρέχουσα περίοδος απαιτεί διαρκή εγρήγορση, μηδενικά περιθώρια εφησυχασμού και συνεχή παρακολούθηση των δεδομένων, όπως διαμορφώνονται για την ελληνική οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Επίσης ζήτησε από την κυβέρνηση να συνεχίσει να πιέζει τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ώστε να δοθεί άμεσα και μια κοινή ευρωπαϊκή λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα – και μέχρι τότε, την κάλεσε να δείχνει «τη μέγιστη δυνατή ευελιξία και προσαρμογή στις δύσκολες και πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες, ώστε να μειώνει στον μέγιστο δυνατό βαθμό το βάρος από τις πλάτες νοικοκυριών και επιχειρήσεων».
⇒ Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η κυβερνητική παρέμβαση «έρχεται να απορροφήσει μεγάλο μέρος των κραδασμών που προκάλεσαν στην κοινωνία και την επιχειρηματικότητα οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης», επισημαίνοντας ότι «δεν ξεχνάμε πως εκτός από το ενεργειακό κόστος, οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνουν συνολικά το κόστος διαβίωσης των πολιτών και θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν τις αντοχές ευάλωτων νοικοκυριών και τη βιωσιμότητα χιλιάδων εμπορικών επιχειρήσεων».
Κι αυτός με τη σειρά του επισήμανε ότι «σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ενταθεί η πίεση από όλα τα κράτη - μέλη προς τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μία συνολική, "γενναία" και μακροπρόθεσμη λύση στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων της γηραιάς ηπείρου».
⇒ «Τα μέτρα δείχνουν ικανά να εξομαλύνουν ένα πρόβλημα που οδηγούσε σε ασφυξία επιχειρήσεις και νοικοκυριά και πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν να ανασάνει η πολύπαθη αγορά», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου