Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Ηχηρά απούσα από τη Β. Εύβοια η κυβέρνηση

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Εναν χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές δήμαρχοι και παραγωγοί της περιοχής καταγγέλλουν ότι δεν έχουν εκταμιευτεί χρήματα για αντιπλημμυρικά και αποζημιώσεις, τα σχολεία υποβαθμίζονται και τα νοσοκομεία έχουν μείνει χωρίς ασθενοφόρα ● Οι μόνες ενισχύσεις προέρχονται από ιδιώτες και ο τουρισμός επιβιώνει χάρη στην αλληλεγγύη του απλού κόσμου.

Η παρέμβαση του εκλεγμένου με τη Ν.Δ. δημάρχου Ιστιαίας-Αιδηψού πριν από λίγες μέρες σε συνάντηση της Επιτροπής Μπένου για την κατάσταση στη βόρεια Εύβοια προκάλεσε πονοκεφάλους σε στελέχη της κυβέρνησης. Και μπορεί εκείνη τη στιγμή οι πιο... θερμόαιμοι από τους παριστάμενους να τον απείλησαν με διαγραφή από τη Ν.Δ., ακόμα και με διακοπή χρηματοδότησης, φαίνεται όμως πως όσα είπε δεν απέχουν από την αλήθεια!

Τι είπε όμως ο δήμαρχος Γιάννης Κοντζιάς και ενόχλησε τόσο; Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ενώ εδώ και δέκα μήνες έχουν δοθεί χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων για τα αντιπλημμυρικά, δεν έχει πέσει ούτε ένα κυβικό μπετόν, ενώ δεν έχει μπει στο ταμείο του δήμου ούτε ένα ευρώ. Χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση της Ν.Δ. «απούσα», πρόσθεσε ότι έχει αφήσει τα νοσοκομεία χωρίς ασθενοφόρα, ότι υποβαθμίζει τα σχολεία της περιοχής και πως ενώ εδώ και πέντε μήνες έχει τελειώσει η μελέτη του δήμου για τα αντιπλημμυρικά της Ιστιαίας, δεν έχουν προχωρήσει τη χρηματοδότηση.

Ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.» φαίνεται να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του δημάρχου. Οπως μας έλεγε χαρακτηριστικά αγρότης από την περιοχή της Λίμνης, μόλις τον προηγούμενο μήνα πέρασαν από την περιοχή οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές στις καμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις ώστε να δοθούν οι αποζημιώσεις που προβλέπονται από τον νόμο.

«Μας είπαν μάλιστα ότι θα αργήσουν οι αποζημιώσεις», προσθέτει, ενώ στο ερώτημά μας αν έχει πάρει χρήματα έως σήμερα η απάντηση είναι «όχι». Οπως λέει, κανένας αγρότης ή ο οποιοσδήποτε που είχε καμένα χωράφια -π.χ. ελιές- ή ζώα δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση έως σήμερα. Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Εύβοιας, το περσινό καλοκαίρι κάηκαν περίπου 250.000 ελαιόδεντρα και περισσότερα από 3.000 αιγοπρόβατα.

Μελισσοκόμοι

Τα ίδια ισχύουν και για τους μελισσοκόμους και σύμφωνα με μαρτυρίες στον τοπικό Τύπο της Εύβοιας από παράγοντες του κλάδου, η μοναδική ενίσχυση που έχουν λάβει προέρχεται από ιδιώτες. Κάποιοι εξ αυτών έστησαν ξανά τα μελίσσια με κυψέλες που τους προσφέρθηκαν σε ένδειξη αλληλεγγύης από άλλες περιοχές της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι η καταστροφή του κλάδου στο νησί ήταν τέτοια που υπολογίζεται σε απώλεια 5 με 10.000 τόνων πευκόμελου ετησίως.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΛΓΑ στις φωτιές της Εύβοιας καταστράφηκαν περίπου 10 με 15 χιλιάδες μελίσσια.

Σε απόγνωση φαίνεται να βρίσκονται και οι παραγωγοί ρετσινιού, καθώς τα μεγάλα πευκοδάση της περιοχής στα οποία εργάζονταν έγιναν στάχτη. Το 55% της παραγωγής έχει πλέον αποτεφρωθεί. Δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ, ούτε από την απώλεια της φετινής παραγωγής που μπορούσε να γίνει άμεσα με στοιχεία της περσινής χρονιάς, ούτε και από την ετήσια ενίσχυσή τους για την περασμένη καλλιεργητική περίοδο.

Η κυβέρνηση αρχικά υποσχέθηκε στους ρητινοκαλλιεργητές μια ελάχιστη οικονομική κάλυψη ως αποζημίωση για μία δεκαπενταετία. Ακολούθως όμως η 15ετία περιορίστηκε στην επταετία και στο τέλος, όταν εκδόθηκε η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, η επταετία μειώθηκε ακόμη περισσότερο στα τρία έτη. Παράλληλα, για να μπουν πλέον στο δάσος (ό,τι έχει απομείνει απ’ αυτό) και να δουλέψουν ζητείται από τους συνεταιρισμούς τους να καταβληθούν εγγυητικές της τάξεως των 120.000 ευρώ ανά συνεταιρισμό (κάθε συνεταιρισμός έχει περίπου 15 άτομα).

Τουρισμός

Η βόρεια Εύβοια από πέρυσι ζει από την καλοσύνη των ξένων. Σκηνικό που αναμένεται να επαληθευτεί και φέτος, με τον απλό κόσμο να επιλέγει να την επισκέπτεται προκειμένου να ενισχύσει την ντόπια οικονομία. Και δεν είναι μόνο οι ζωοτροφές, τα γεωργικά λιπάσματα, τα μελίσσια -ακόμα και κότες και κοκόρια προσφέρθηκαν σε αγροτικά νοικοκυριά προκειμένου να ξαναστήσουν τα κοτέτσια τους- που παρέχουν οι ιδιώτες, το Ιδρυμα Νιάρχος κ.ά., είναι οι απλοί πολίτες που αν κρίνουμε από τον ρυθμό επισκέψεων από τότε που άνοιξε ο καιρός, θα στηρίξουν και φέτος την περιοχή. Η κυβέρνηση όμως τι κάνει;

Είναι χαρακτηριστικό πως το 80% των μικρών επαγγελματιών του τουρισμού και της εστίασης δεν αποζημιώθηκε, ενώ παράλληλα η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων στη δράση «Επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» έχει τόσες και τέτοιες προϋποθέσεις που καθιστούν αδύνατη τη χρηματοδότηση και την υλοποίησή της, αφού οι δυνητικά ωφελούμενοι στη Β. Εύβοια δεν έχουν καν δικαίωμα υποβολής αίτησης στη συγκεκριμένη δράση.

Τέλος, στον νέο αναπτυξιακό νόμο και παρά τις δεσμεύσεις των αρμόδιων υπουργών, δεν προβλέπεται κανένα ειδικό κίνητρο για τους επιχειρηματίες της πυρόπληκτης Β. Εύβοιας, όπως για παράδειγμα συνέβη -και ορθώς- για τις επιχειρήσεις στη Θεσσαλία που επλήγη και αυτή από φυσικές καταστροφές (πλημμύρα, σεισμός).

Αντιπλημμυρικά

Οι πομπώδεις εξαγγελίες των κυβερνητικών στελεχών αμέσως μετά την καταστροφή του περασμένου Αυγούστου για γρήγορες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις αποδείχθηκαν λόγια του αέρα. Δέκα μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Β. Εύβοια, τα μικρά αντιδιαβρωτικά έργα που έχουν πραγματοποιηθεί δεν καλύπτουν παρά ένα μόνο μέρος της τεράστιας έκτασης που κατακάηκε.

Από τα απαραίτητα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να υλοποιηθούν στις οκτώ συνολικά λεκάνες των δύο πυρόπληκτων δήμων, έχει ξεκινήσει μόνο το ένα, από ιδιωτική εταιρεία, στον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Αννας και το οποίο σύμφωνα με τους ίδιους τους κατοίκους δεν είναι σε καμιά περίπτωση επαρκές. Πρόκειται για ένα φράγμα βάρους, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό δρόμο στη λεκάνη της Λίμνης Ευβοίας, σε ρέμα το οποίο έχει απορροή νερού 200 μέτρα.

Σε όλη την υπόλοιπη έκταση και παρότι έχουν εξαγγελθεί χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ, δεν έχει πέσει ακόμα ούτε ένα κυβικό σκυροδέματος και στα ταμεία των δήμων δεν έχει μπει ούτε ένα ευρώ, όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού στην πρόσφατη συνάντηση της Επιτροπής Μπένου. Και ποια ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης σε αυτές τις καταγγελίες; «Είναι απολύτως λογικό κάθε δήμαρχος να εκφράζει την αγωνία του, αλλά πολλές φορές ακούγονται και υπερβολές και άδικα πράγματα» υποστήριξε συγκαταβατικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κλείνουν οι Αμερικανοί την πρεσβεία στο Κίεβο - Επικαλούνται πληροφορίες για χτύπημα

  Newsroom   Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2024 08:01 3 SHARES To κτήριο της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Andrew Kravche...