Στον Τσίπρα η απόφαση για την 13η σύνταξη
Στη λίστα του πρωθυπουργού με τα «προς υλοποίηση αιτήματα» βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greece η δέσμευσης για την επαναφορά της 13ης σύνταξης. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο θέμα «βρίσκεται στη λίστα την οποία έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός» και μάλιστα τονίζουν ότι «το συγκεκριμένο αίτημα είναι στις πρώτες θέσεις της λίστας».
«Ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει σχετικά με την επαναφορά της 13ης σύνταξης», ήταν η απάντηση κυβερνητικού αξιωματούχου ο οποίος μετέχει στη λήψη των αποφάσεων για το ασφαλιστικό, ενώ στο ίδιο κλίμα άλλη κυβερνητική πηγή τόνιζε ότι «αυτή τη στιγμή στο τραπέζι για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα, υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός». Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, αλλά και τα δημοσιονομικά περιθώρια τα οποία προκύπτουν από την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Στόχος όμως της κυβέρνησης παραμένει να γίνει σαφές ότι οι θυσίες των προηγούμενων χρόνων απέδωσαν και ταυτόχρονα η υπεραπόδοση των δημοσιονομικών θα επιστραφεί στους πολίτες , αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί παράγοντες. Ωστόσο, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με τις δικαστικές αποφάσεις οι οποίες αφορούν την καταβολή των αναδρομικών, στο Οικονομικό επιτελείο υπάρχει αναβρασμός προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» με την οποία δεν θα προκληθεί δημοσιονομικός εκτροχιασμός, δεν θα αγνοηθούν οι δικαστικές αποφάσεις, αλλά και δεν θα προκληθεί κοινωνική δυσαρέσκεια. Ο γρίφος μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολος και η λύση του ιδιαίτερα σημαντική.
Διαφορετικά σενάρια
Στην κορυφή των προτεραιοτήτων παραμένει η διαπραγμάτευση για την μη εφαρμογή του ήδη ψηφισμένου μέτρου για την περικοπή των συντάξεων από την 1 Ιανουαρίου 2019. Η κυβέρνηση ρίχνει το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής της στο συγκεκριμένο μέτωπο προκειμένου να ξεπεράσει τα εμπόδια που προκύπτουν. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο τα εμπόδια αυτά έχουν να κάνουν κυρίως με πολιτικές ισορροπίες στο εσωτερικό της Ε.Ε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την πορεία της Ευρώπης.
Ωστόσο, ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου δεν εξαντλείται στη μάχη για τη διάσωση των συντάξεων από τη νέα περικοπή. Οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων μετά και τις δικαστικές αποφάσεις έχουν φέρει στο τραπέζι μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να μην προκληθεί δημοσιονομικός εκτροχιασμός από την εφαρμογή των αποφάσεων.
Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση αποφεύγει να πάρει σαφή θέση για το θέμα, περιμένοντας να κλείσει οριστικά ο κύκλος των δικαστικών αποφάσεων με την απόφαση και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η μέχρι τώρα στάση την οποία κρατούν τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας είναι ότι «οι αποφάσεις είναι σεβαστές, αλλά αυτές δεν μπορούν να έρχονται σε αντίθεση με τη βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης», όπως αναφέρουν με νόημα.
Σε αυτό το πλαίσιο στο υπουργείο Εργασίας επαναλαμβάνουν ότι η κυβέρνηση από το 2016 έχει προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να καλυφθούν οι όποιες διακρίσεις μεταξύ των συνταξιούχων. Ταυτόχρονα τονίζουν ότι οι όποιες αποφάσεις δεν επιτρέπεται να προκαλέσουν υπέρβαση της ασφαλιστικής δαπάνης, γεγονός το οποίο θα προκαλέσει ανάγκη για η λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων.
Ενδεικτική της στάση που σχεδιάζει να κρατήσει η κυβέρνηση είναι η δήλωση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσου Πετρόπουλου ότι «Αυτή η δαπάνη θα ήταν «εκτός» του ορίου που έχει τεθεί από το 2010 και για το οποίο δεσμεύεται η χώρα από το πρώτο μνημόνιο το οποίο έχει κρίνει το ΣτΕ ότι δεν παραβιάζει το Σύνταγμά μας».
Το κόστος και οι εναλλακτικές
Ακριβής αποτίμηση για το νέο δημοσιονομικό βάρος για το οποίο θα κληθεί να σηκώσει ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να υπάρξει καθώς δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις. Άλλωστε οι δικαιούχοι των αναδρομικών θα οριστικοποιηθούν αφού πρώτα εξεταστεί η τελική απόφαση του ΣτΕ.
Παρόλα αυτά οι πρώτες εκτιμήσεις με βάση μετριοπαθείς υπολογισμούς καταλήγουν σε δημοσιονομικό βάρος το οποίο δεν μπορεί, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, να σηκώσει ο προϋπολογισμός χωρίς να υπάρχουν δημοσιονομικές παρενέργειες.
Σε αυτό το πλαίσιο στην κυβέρνηση εξετάζουν μια σειρά από εναλλακτικές και μεταξύ αυτών είναι η καταβολή 13ης σύνταξης η οποία θα καλύψει μέρος των αναδρομικών. Η πρόταση δεν είναι νέα, ωστόσο μετά τις τελευταίες εξελίξεις έχει «πάρει κεφάλι» σε σχέση με άλλες προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες το μέτρο είναι στο πλαίσιο της κοινωνικής δικαιοσύνης, επαναφέροντας μέρος των απωλειών στην συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου