Τσίπρας: Προσλήψεις στο δημόσιο, όπου υπάρχει ανάγκη
© AFP 2018 / Louisa Gouliamaki
Στις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ αλλά και Ελλάδας - Ρωσίας, στη συμφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στην Αναθεώρηση του Συντάγματος αλλά και στα πολιτικά σκάνδαλα της προηγούμενης περιόδου, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης εφ' όλης της ύλης.
Ως ένα ιστορικό βήμα προς τα εμπρός χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη συμφωνία με την Εκκλησία για τον «εξορθολογισμό» των σχέσεων με την Πολιτεία.
«Ερχόμαστε για να κλείσουμε τις εκκρεμότητες, οι οποίες είναι ανοιχτές από τη δεκαετία του '20» τόνισε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.
O πρωθυπουργός εστίασε, μεταξύ άλλων, στην «απελευθέρωση» θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα, εξέλιξη η οποία «δίνει τη δυνατότητα προσλήψεων, όπου υπάρχει ανάγκη».
«Όταν επιλέγεις να πας μπροστά με συμβιβασμό, πάντα υπάρχουν αντιδράσεις. Αυτό που θα μείνει στην ιστορία είναι το βήμα μπροστά όχι οι φωνές» επεσήμανε στη συνέχεια, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις ιερέων και κληρικών.
© AFP 2018 / SAKIS MITROLIDIS
Επιμένοντας στο περιεχόμενο της συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για αποδέσμευση 10.000 θέσεων εργασίας, οι οποίες θα προκηρυχθούν άμεσα, ώστε να αρχίσουν να καλύπτονται από το 2020 και μετέπειτα.
Ερωτηθείς για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, παρατήρησε ότι έως το 2030 τα έσοδα από την εκμετάλλευση των ακινήτων θα επαρκούν, ώστε να χρηματοδοτείται το σύνολο της μισθοδοσίας των κληρικών.
Επιβεβαίωσε δε, ότι με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο διατηρεί «πολύ καλές» σχέσεις, ενώ εξήγησε ότι «χρειάστηκαν τρία χρόνια προεργασίας για τη συμφωνία» που ανακοινώθηκε την Τρίτη.
«Ύστατη λύση η εκλογή ΠτΔ από τον λαό»
Όσον αφορά το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, ο κ. Τσίπρας εστίασε στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι η προσφυγή στον λαό «φροντίσαμε να είναι η ύστατη λύση», ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος πολιτικής διαρχίας.
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : MENELAOS MYRILLAS / SOOC
Εξάλλου, κατά τον ίδιο, στόχο του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί να «προσδώσουμε επιπλέον αρμοδιότητες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», κάτι το οποίο προβλέπεται στις προεδρικές δημοκρατίες.
Σχετικά με τη «συνταγματοποίηση» του εκλογικού συστήματος και την απλή αναλογική, ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ των κυβερνητικών συνεργασιών, εξηγώντας πως «προσανατολιζόμαστε σ' ένα σύστημα που ξεχνάει τη λογική των αυτοδύναμων κυβερνήσεων».
«Όχι στο δικαίωμα της ατιμωρησίας»
Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί στα σκάνδαλα της προηγούμενης περιόδου και των προηγούμενων κυβερνήσεων, διαμηνύοντας ότι «ο ελληνικός λαός γνωρίζει πώς η χώρα χρεοκόπησε».
«Γνωρίζει ότι δεν χρεοκόπησε από ατύχημα, αλλά γιατί την ώρα που η οικονομία πήγαινε επίπλαστα καλά, υπήρξε μια φούσκα και μια σειρά σκανδάλων που οδήγησαν σ' αυτή τη χρεοκοπία» έσπευσε να προσθέσει.
Και διερωτήθηκε: «Μήπως ο κ. Παπαντωνίου μπήκε φυλακή ως αποτέλεσμα πολιτικής σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν πρέπει να ψάξουμε τα σκάνδαλα; Δεν πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη;» «Πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι σ' αυτή την χώρα υπάρχουν νόμοι και κανείς δεν έχει το δικαίωμα στην ατιμωρησία» ξεκαθάρισε στη συνέχεια.
#LIVE: Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ. https://www.youtube.com/watch?v=T7kE15nXA2c …
Αισιοδοξία για τις συντάξεις
Σχετικά με τις επιστροφές των αναδρομικών στους ένστολους, τα σώματα ασφαλείας, τους γιατρούς του ΕΣΥ, τους δικαστικούς λειτουργούς και τους πανεπιστημιακούς, οι οποίες προ ολίγου υπερψηφίστηκαν από τη Βουλή, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «αποκαθιστούμε τις αδικίες, όπου έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο».
Διευκρίνισε δε, ότι «δεν ήμασταν υποχρεωμένοι νομικά να δώσουμε τα χρήματα, αλλά θα το κάνουμε, επειδή είναι πολιτική απόφαση». «Όσο η οικονομία επεκτείνεται, θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες» συμπλήρωσε.
Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι «είμαστε πολύ κοντά ώστε να κρατήσουμε τις συντάξεις ανέπαφες», ενώ όσον αφορά τις αναδρομικές περικοπές στις κύριες και τις επικουρικές, παρατήρησε ότι τα χρήματα θα επιστραφούν στους δικαιούχους, όταν υπάρξει το κατάλληλο δημοσιονομικό περιθώριο.
«Εκλογές τον Οκτώβριο του 2019»
Ειδική μνεία έκανε και στον ακριβή χρόνο των βουλευτικών εκλογών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Οκτωβρίου. «Εδώ και τρία χρόνια έχουμε εκλογές για την αντιπολίτευση. Θα πάρω και 20 ημέρες ακόμα. Οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019».
Εκτίμησε μάλιστα, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές» και το ίδιο θα γίνει και στις βουλευτικές εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από τη Βουλή, γιατί και ο τελευταίος πολίτης αρχίζει να καταλαβαίνει ότι ο συμβιβασμός αναβαθμίζει τη χώρα».
«Ο κ. Καμμένος δεν πρόκειται να αποτελέσει εμπόδιο στην ομαλή πορεία της χώρας προς την επάνοδο στην κανονικότητα» συνέχισε, ερωτηθείς για τη στάση του προέδρου των ΑΝΕΛ στο Σκοπιανό.
Και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση την επόμενη μέρα (σ.σ. της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών) θα έχει την δεδηλωμένη. Πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος δεν θα συνταχθεί με τη Ν.Δ».
«Δεν θυσίασα τον κ. Κοτζιά»
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : EMBASSY OF THE RUSSIAN FEDERATION IN ATHENS, GREECE
«Δεν θυσίασα κανέναν, ο κ. Κοτζιάς παραιτήθηκε» σημείωσε, επιπλέον, σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, γνωστοποιώντας μάλιστα, ότι ο ίδιος ζήτησε από τον κ. Κοτζιά να προσφύγει στον Εισαγγελέα.
«Ανοιχτοί δίαυλοι με τη Ρωσία»
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε, επιπλέον, στα ελληνοτουρκικά, υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα βρίσκεται σε μια περίοδο, που στην περιοχή υπάρχουν εντάσεις». «Πρέπει να επιδείξουμε νηφαλιότητα» πρόσθεσε.
Προαναγγέλλοντας την πραγματοποιήση επίσημης επίσκεψης στην Τουρκία, εντός της προσεχούς χρονικής περιόδου, ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι «το μήνυμα που θα μεταφέρω στον Ερντογάν είναι πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν απειλεί κανέναν, αλλά δεν απειλείται και από κανένα».
Ξεκαθάρισε δε, ότι «η επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας», ενώ απέρριψε τις κατηγορίες πως «έθαψε το θέμα». Πρόκειται, ανέλυσε, για «αλλαγή τακτικής και όχι στρατηγικής».
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : ARIS OIKONOMOU/SOOC
Όσον αφορά τις σχέσεις Αθήνας-Ουάσιγκτον, διαμήνυσε ότι «δεν υπάρχουν νέες αμερικάνικες βάσεις και ούτε οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει νέες βάσεις». «Υπάρχει αλληλοσεβασμός με τις ΗΠΑ, αλλά ταυτόχρονα έχουμε ανοιχτούς διαύλους με τη Ρωσία και τον αραβικό κόσμο» επεσήμανε, με νόημα.
«Κάναμε ό,τι επρεπε»
Ερωτηθείς, τέλος, για την κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, υπογράμμισε ότι «σήμερα είναι ημέρα πένθους για την οικογένεια και την ομογένεια», ενώ δικαιολόγησε την πικρία, την οργή και τον θυμό. «Η Ελλάδα έκανε από την πρώτη στιγμή ό,τι έπρεπε να κάνει» διαβεβαίωσε, προτού καταλήξει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου