Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Τι «τρέχει» με τις ελληνικές τράπεζες


Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

Τι «τρέχει» με τις ελληνικές τράπεζες

© Φωτογραφία : SOOC / Konstantinos Tsakalidis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
2+1 σενάρια επεξεργάζονται οι αρμόδιες αρχές, στο πλαίσιο της προσπάθειας επίλυσης του φλέγοντος προβλήματος των με εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες σε κυβέρνηση, Τράπεζα της Ελλάδος και ΕΚΤ για την εξεύρεση της κατάλληλης «φόρμουλας», η οποία θα συνδράμει την προσπάθεια των τραπεζών για μείωση του «βραχνά» των μη εξυπηρετούμενων «ανοιγμάτων» (NPEs).
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας, οι αρμόδιες αρχές επεξεργάζονται 2+1 σχέδια δράσης για τη θωράκιση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός των επόμενων, λίγων εβδομάδων.
Το πρώτο σχέδιο, το οποίο καταρτίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδας, περιλαμβάνει τη μεταφορά του 50% του αναβαλλόμενου φόρου σε ειδικό όχημα σκοπού (SPV), το οποίο θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων, με στόχο την αγορά «κόκκινων» δανείων, ύψους 42 δισ. ευρώ, από τις ελληνικές τράπεζες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναβαλλόμενος φόρος (DTC), ο οποίος αντιστοιχεί αυτή τη στιγμή σ' ένα μεγάλο μέρος των υπαρχόντων κεφαλαίων, χορηγήθηκε στις τράπεζες ως αντιστάθμισμα για τις ζημιές από την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
Το δεύτερο σχέδιο, το οποίο έχει ανατεθεί στην επενδυτική τράπεζα JP Morgan, αφορά τη δημιουργία ενός μηχανισμού προστασίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τυχόν ζημίες, οι οποίες θα μπορούσαν να προέλθουν από τη διαχείριση των NPEs.
Μάλιστα, πηγή με γνώση επί του θέματος, διευκρίνισε χθες το βράδυ στο Reuters, ότι τα δύο παραπάνω σενάρια, τα οποία είναι και τα επικρατέστερα, είναι συμπληρωματικά, καθώς η υιοθέτηση του ενός δεν αποκλείει την εφαρμογή του άλλου.
Το τρίτο σχέδιο, το οποίο φέρεται να έχει ήδη κατατεθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), προβλέπει τη δημιουργία ενός ειδικού οχήματος σκοπού, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το ειδικό «μαξιλάρι ρευστότητας» του δημοσίου και θα προχωρήσει στην εξαγορά μεγάλου μέρους των «κόκκινων δανείων».
Το συγκεκριμένο σενάριο, ωστόσο, συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες υλοποίησης, καθώς όπως έχει ήδη ξεκαθαρίσει ο ESM, η χρήση του «μαξιλαριού ρευστότητας» συνίσταται αποκλειστικά στις χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου και όχι στην επίλυση των τραπεζικών προβλημάτων.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν συμφωνήσει με τις εποπτικές αρχές της Ευρωζώνης τη λήψη μέτρων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) κατά 24 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019. Άλλωστε, το ποσοστό των NPEs στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών αγγίζει το 47,6% απέχοντας παρασάγγας από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο (10%).
Ωστόσο, αναλυτές και επενδυτές αμφισβητούν την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζεται εντόνως στη χρηματιστηριακή πορεία των ελληνικών τραπεζών, καθώς από την αρχή του έτους έχουν απολέσει το 40% της αξίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου