Πόσα αστεράκια ακόμα θα σβήσουν εξαιτίας του λιμού; – Νικήθηκε η Αμαλ Χουσάιν
Δημοσίευση: 2 Νοεμβρίου 2018, 11:12 πμ
Πόσες φορές έχουμε πετάξει φαγητό στα σκουπίδια; Πόσες φορές έχουμε γκρινιάξει γιατί δεν μας αρέσουν τα όσπρια ή το σπανακόρυζο. Το φαγητό, που για μας είναι δεδομένο, για άλλους είναι απόλυτη ανάγκη. Οι εικόνες εξαθλίωσης και ασιτίας σοκάρουν. Τα θύματα των λιμών δεν έχουν ηλικία. Για αυτό και η Αμαλ Χουσάιν μόλις στα επτά της χρόνια έχασε τη ζωή της από έλλειψη φαγητού και μετατράπηκε σε σύμβολο του λιμού στην Υεμένη.
Ένα επτάχρονο κορίτσι, φωτογραφία του οποίου δημοσίευσαν οι New York Times την προηγούμενη εβδομάδα αναγάγοντάς το σε σύμβολο του λιμού στην Υεμένη, πέθανε σε ηλικία 7 ετών, όπως ανέφερε την Πέμπτη η αμερικανική εφημερίδα.
Η Αμαλ Χουσάιν, που έγινε σύμβολο της ανθρωπιστικής κρίσης στην εμπόλεμη Υεμένη αφού φωτογραφήθηκε από τον Τάιλερ Χικς, πέθανε σε καταυλισμό προσφύγων στη χώρα χθες, ανέφερε η εφημερίδα στους Times.
«Η καρδιά μου έχει ραγίσει», δήλωσε η Μάριαμ Αλι, μητέρα του κοριτσιού και πρόσθεσε:
«Η Αμαλ πάντα χαμογελούσε. Τώρα ανησυχώ και για τα άλλα μου παιδιά».
Μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή The Takeaway νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Χικς, που έχει βραβευθεί με Πούλιτζερ, δήλωσε ότι η φωτογράφηση της Αμαλ ήταν «δύσκολη» όμως επίσης και «σημαντική».
«Πραγματικά συνοψίζει το πόσο τραγικός και πόσο σοβαρός έχει γίνει ο υποσιτισμός και ο λιμός στην Υεμένη», εξήγησε ο φωτογράφος.
Η Υεμένη, η φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου, σπαράσσεται εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια από τον πόλεμο στον οποίο αντιπαρατίθενται η κυβέρνηση που στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και οι σιίτες αντάρτες Χούτι, με καταστροφικά αποτελέσματα για τους αμάχους.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, ο Μαρκ Λόουκοκ, προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η Υεμένη κινδυνεύει «από έναν άμεσο και μεγάλο λιμό», ο οποίος μπορεί να επηρεάσει 14 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή περίπου τον μισό πληθυσμό της χώρας.
Ο Λόουκοκ τόνισε ότι ο επικείμενος λιμός ενδέχεται να είναι «μεγαλύτερος από οποιονδήποτε έχουν αντιμετωπίσει ποτέ» οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου