Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Καταγγελία για τρίτο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων - ΣΥΡΙΖΑ: «Επιτελικό μπάχαλο»

 

Ανέρρωσαν: 
46.961.130

Θάνατοι: 
1.607.348
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (2107)
Βρείτε μας

Στην καταγγελία πως η χώρα μας έχει τρία συστήματα για την καταγραφή των κρουσμάτων της πανδημίας της COVID-19, προχώρησε η «Εφ.Συν.».

Δημοσίευμα από την «Εφημερίδα των Συντακτών» το απόγευμα της Κυριακής, ισχυρίζεται πως η Ελλάδα διαθέτει τρία συστήματα καταγραφής κρουσμάτων κορονοϊού.

Όπως αναφέρει η «Εφ.Συν.»: «μέχρι τώρα, γνωρίζαμε για τα "διπλά βιβλία" παρακολούθησης της πορείας της πανδημίας, ενώ σήμερα η αποκαλύπτουμε την ύπαρξη και τρίτου πόλου καταγραφής κρουσμάτων».

«Το πρώτο σύστημα καταγραφής είναι του ΕΟΔΥ, λειτουργεί από τις 3 Απριλίου και προϋποθέτει την αποστολή τυποποιημένου excel καθημερινά στο labcovid@eody.gov.gr από τα εργαστήρια που εξετάζουν δείγματα κορονοϊού. To δεύτερο σύστημα είναι το ηλεκτρονικό Εθνικό Μητρώο Ασθενών Covid-19 της ΗΔΙΚΑ που νομοθετήθηκε στις 14 Απριλίου (ΦΕΚ B΄ 1390/14.4.2020) και ορίζει την υποχρέωση των εργαστηρίων να δηλώνουν ηλεκτρονικά σε σχετική πλατφόρμα τους ελέγχους για ανίχνευση του SARS-CoV-2 και τα αποτελέσματά τους. Το τρίτο σύστημα καταγραφής είναι της γενικής γραμματείας Δημόσιας Υγείας που ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου και απαιτεί την αποστολή άλλου ενός τυποποιημένου excel στο labreport_dy@moh.gov.gr καθημερινά μέχρι τις 10 το πρωί» αναφέρει το σχετικό άρθρο.

Παράλληλα, η εφημερίδα «Documento» αναφέρει πως παρατηρείται «εγκληματικό μπάχαλο με το εθνικό μητρώο ασθενών COVID-19» με τον ΕΟΔΥ να έχει καταγράψει 3.472 νεκρούς και ο ΗΔΙΚΑ1.682 αντίστοιχα, όπως προκύπτει από: «την επίσημη αναφορά των δύο οργανισμών έως τις 11 Δεκεμβρίου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας το ρεπορτάζ της εφημερίδας κάνει λόγο για «σοβαρά προβλήματα ελέγχου, ταυτοποίησης και αποτίμησης των στοιχείων», τονίζοντας πως στο υπουργείο Υγείας και στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «δεν μπορούν να συνεχίζουν να σιωπούν». 

«Οφείλουν να δώσουν άμεσα μιαν απάντηση γιατί δέκα μήνες μετά την αρχή της φονικής πανδημίας δεν έπραξαν το εντελώς αυτονόητο, δηλαδή να καταχωρούνται αξιόπιστα στοιχεία στον άμεσα αρμόδιο φορέα, από τον οποίο ενημερώνονται δεκάδες επιστήμονες σε όλη τη χώρα», σημειώνει οη Κουμουνδούρου, συμπληρώνοντας πως επικρατεί «επιτελικό μπάχαλο».

Στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει πως «στην κυβέρνηση δεν έχουν καταφέρει ακόμα να καταρτίσουν ένα αξιόπιστο σύστημα καταγραφής» κάτι που αποτελεί: «κραυγαλέα παραδοχή του μπάχαλου και της ανοργανωσιάς που επικρατεί, ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη ζητήθηκε με έγγραφο του υπουργείου Υγείας προς τους αρμόδιους φορείς να ενημερώσουν για τα στοιχεία των εξετάσεων που έχουν διενεργηθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μπάιντεν για «Μίλτον»: Παραμένει ο κίνδυνος - Δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση

  Newsroom   Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2024 22:05 Επικίνδυνες παραμένουν οι συνθήκες, παρά την εξασθένηση του τυφώνα «Μίλτον» προειδοποιεί ο Αμερ...