Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με αυτούς θα κυβερνήσει την επόμενη τετραετία - Τα ονόματα

 Κυριάκος Μητσοτάκης: Με αυτούς θα κυβερνήσει την επόμενη τετραετία - Τα ονόματα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με αυτούς θα κυβερνήσει την επόμενη τετραετία  Τα ονόματα
image
Newsroom eleftherostypos.gr
25/06/2023
|
 21:12
Upd: 25/06/2023, 21:32

Κυριάκος Μητσοτάκης:  Οι κάλπες των εκλογών έκλεισαν και τα πρώτα ποσοστά βγήκαν και τα πράγματα σε ό,τι αφορά στον… πρώτο είναι ξεκάθαρα (αυτοδυναμία ΝΔ) αλλά δεν είναι το ίδιο και για τα λεγόμενα μικρά κόμματα μετά την πρώτη εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του αποτελέσματος των εκλογών από τη Singular Logic η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου μπαίνει στη Βουλή. Εκτός το MεΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

  • ΝΔ: 40,5%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 17,9%
  • ΠΑΣΟΚ: 12,3%
  • ΚΚΕ: 7.6%
  • ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ: 4,7%
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 4,6%
  • ΝΙΚΗ: 3,6%
  • ΠΛΕΥΣΗ: 3,1%

Πιο σημαντικό από  εδώ και πέρα είναι το «με ποιους και πώς θα κυβερνήσει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με νέα δομή της κυβέρνησης και με νέες και σαφείς προτεραιότητες, οι οποίες δίνουν σάρκα και οστά στη νέα αντίληψη, που επικρατεί πλέον και ισοπεδώνει ιδεοληψίες δεκαετιών, ότι π.χ. το να διακομισθεί εγκαίρως και να νοσηλευτεί με αξιοπρέπεια ένας πολίτης που το έχει ανάγκη δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δεξιό ούτε κεντρώο. Oπως και να υπάρχουν ασφαλείς και σύγχρονες συγκοινωνίες ή να είναι εγκαίρως στη θέση τους αξιολογημένοι εκπαιδευτικοί.

Προτεραιότητες

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι οι πρώτες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης θα είναι η Υγεία, η αντιμετώπιση της ακρίβειας και του δημογραφικού, η αύξηση των μισθών και η ενίσχυση των νέων. Θα δημιουργηθούν, έτσι, νέα υπουργεία, ενώ σε κάποια από τα παλιά θα «σπάσουν» οι αρμοδιότητες, ώστε να δοθεί έμφαση σε ευπαθείς τομείς. Ενα νέο υπουργείο θα είναι το υπουργείο Οικογένειας, Δημογραφικού και Στέγης, με σαφή κοινωνικό προσανατολισμό. Ενώ ο διαχωρισμός των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών ή του Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε 4 νέα υπουργεία υπογραμμίζει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδεται ξεχωριστά σε καθέναν από τους τέσσερις νευραλγικούς τομείς.

Η υπαγωγή του υφυπουργείου Αθλητισμού στο υπουργείο Παιδείας υποδηλώνει την πρόθεση για την ενίσχυση και του ερασιτεχνικού και μαζικού αθλητισμού. Ενώ η ενδεχόμενη ένταξη του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής στο υπουργείο Εσωτερικών με ειδικό αναπληρωτή υπουργό για την περαιτέρω ψηφιοποίηση του κράτους δίνει έμφαση στην ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού και αποτελεσματικού υπουργείου με επιτελικό ρόλο σε όλα το φάσμα της δημόσιας σφαίρας. Αυτές οι αλλαγές θα είναι και το περιεχόμενο του πρώτου νομοσχεδίου που θα ψηφιστεί για την αναδιάρθρωση του επιτελικού κράτους.

Αν επιβεβαιωθούν όλα τα συγκλίνοντα ευρήματα των δημοσκοπήσεων σε συνδυασμό με τη νωπή λαϊκή ετυμηγορία της 21ης Μαΐου, η Ν.Δ. από σήμερα το βράδυ θα έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες και προχθές ήταν οι μέρες των οριστικών αποφάσεων για τη σύνθεση της νέα κυβέρνησης. Το απόγευμα της Παρασκευής υπήρχε η αίσθηση ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε αποφασίσει το 80% της νέας κυβέρνησης.

Ιδιαιτερότητες

Παρά τις «καραμπόλες της τελευταίας στιγμής», που παραμένουν πάντοτε πιθανές, κάθε φορά που σχηματίζεται ή ανασχηματίζεται μια κυβέρνηση, τώρα υπάρχουν δύο ιδιαιτερότητες:

  1. Η ισχυροποίηση του Κυρ. Μητσοτάκη αφήνει ελάχιστο χώρο για ιδιαίτερες προτιμήσεις τέως υπουργών ή για «διαπραγματεύσεις».
  2. Η προεργασία που έχει γίνει εγκαίρως κλείνει τις πόρτες για «πολιτικά νάζια», ενώ η ενδεχόμενη άνετη αυτοδυναμία δεν αφήνει περιθώρια για πιέσεις εκ μέρους όσων πιστεύουν ότι δικαιούνται κάτι παραπάνω.

Ωστόσο και παρά τον μεγάλο εκνευρισμό που προκάλεσε στον Κυρ. Μητσοτάκη η ακατάσχετη ονοματολογία των προηγούμενων ημερών -με αποτέλεσμα να πέσει σιωπητήριο- υπάρχουν μερικά δεδομένα.

Τέσσερα υπουργεία φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει»: Η Ν. Κεραμέως θα αναλάβει την επικίνδυνη αποστολή της ενίσχυσης του ΕΣΥ, ο Ν. Δένδιας θα μετακινηθεί στο υπουργείο Αμυνας, ο Γ. Γεραπετρίτης στο υπουργείο Εξωτερικών και ο Κυρ. Πιερρακάκης αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας. Ενώ η Λ. Μενδώνη θα είναι η μόνη υπουργός που δεν θα αλλάξει υπουργείο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θεωρείται βέβαιο ότι θα παραμείνουν στην κυβέρνηση, αλλά σε άλλους ρόλους -στο πλαίσιο του rotation-, οι Αδ. ΓεωργιάδηςΧρ. ΣταϊκούραςΚ. ΧατζηδάκηςΓ. Οικονόμου (Εσωτερικών), Χρ. ΣτυλιανίδηςΘ. ΣκυλακάκηςΝ. ΜηταράκηςΝ. Παπαθανάσης.

Μητσοτάκης: Η απόφαση του για περισσότερες γυναίκες

Στο ακέραιο αναμένεται να τηρηθεί η δέσμευση του Κυρ. Μητσοτάκη για μια κυβέρνηση με περισσότερες γυναίκες. Ετσι, αναμένεται να αξιοποιηθούν η πρέσβης στη Ν. Υόρκη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία κατευθύνεται στο υπουργείο Εξωτερικών, η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, που «παίζει» για δύο νευραλγικά υπουργεία, η Ειρ. Αγαπηδάκη, η οποία θα συνεπικουρήσει τη Ν. Κεραμέως στο υπ. Υγείας, η Δόμνα Μιχαηλίδου, η Σ. Ζαχαράκη και η Ο. Κεφαλογιάννη, η οποία φέρεται να αποδέχεται τώρα ό,τι αρνήθηκε το 2019. Πολύ πιθανή θεωρείται και η αξιοποίηση των βουλευτών Ελ. Ράπτη από τη Θεσσαλονίκη, Χρ. Αλεξοπούλου από την Αχαΐα.

Η νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συνομιλητή του πρωθυπουργού, θα είναι μια «κυβέρνηση εκπλήξεων, αλλά και μια κυβέρνηση που αρχικά θα δυσαρεστήσει αρκετούς». Στις εκπλήξεις συμπεριλαμβάνονται πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, και κάποια που θα είναι «τρανταχτή», πέραν του Γ. Φλωρίδη, που ακούγεται έντονα. Ενδέχεται, επίσης, να αναλάβει αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα την Ψηφιακή Πολιτική ο δήμαρχος Τρικάλων, Δ. Παπαστεργίου, ο οποίος θεωρείται ότι έχει κάνει «θαύματα» στην πόλη του.

Στη νέα κυβέρνηση θα υπάρξουν και νέα πρόσωπα, που θα δοκιμαστούν για πρώτη φορά σε υπουργεία και υφυπουργεία. Μεταξύ αυτών τις περισσότερες πιθανότητες φαίνεται ότι έχουν οι Θ. ΛιβάνιοςΚ. ΚυρανάκηςΜ. ΘεμιστοκλέουςΓ. Σταμάτης, αλλά και άλλοι νέοι βουλευτές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν αναμένεται να γίνουν μεγάλες αλλαγές στους γενικούς γραμματείς και αυτό για δύο λόγους:

  1. Γιατί πολλοί υπουργοί θα πάνε σε υπουργεία που δεν τα ξέρουν και χρειάζονται στήριξη από τους γενικούς γραμματείς.
  2. Για να δοθεί ένα σήμα συνέχειας του κράτους.

ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Από τις πιο κρίσιμες αλλαγές που θα γίνουν είναι η αναδιάταξη και στο Μέγαρο Μαξίμου. Ενισχυμένο ρόλο αναμένεται να συνεχίσει να έχει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γ. Μπρατάκος, όπως και οι δύο υπουργοί Επικρατείας Α. Σκέρτσος και Στ. Παπασταύρου, ο οποίος θα είναι η νέα είσοδος στα άδυτα του Μεγάρου Μαξίμου παίρνοντας τον κύριο όγκο των αρμοδιοτήτων που είχε ο Γ. Γεραπετρίτης, αλλά και τμήμα της στρατηγικής και της επικοινωνίας.

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους αναμένεται να μείνουν οι έμπιστοι συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη Μιχ. ΜπεκίρηςΓ. ΜυλωνάκηςΘ. Νέζης και Στ. Κονταδάκης. Αν δεν υπουργοποιηθεί, θα παραμείνει στη θέση του και ο πετυχημένος γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Π. Μαρινάκης, ενώ εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. κατά πάσα πιθανότητα θα αναλάβει ο Ν. Ρωμανός.

Σύμφωνα με τι τελευταίες πληροφορίες αναλαμβάνουν:

Υπ. Εξωτερικών: ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Υπ. Εθνικής Αμυνας: ο Νίκος Δένδιας

Υπ. Οικονομικών: ο Νίκος Χατζηδάκης, αναπληρωτής ο Νίκος Παπαθανάσης ο οποίος θα αναλάβει το Ταμείο Ανάκαμψης

Υπ. Εσωτερικών: η Νίκη Κεραμέως και αναπληρωτής ο Θόδωρος Λιβάνιος

Υπ. Γεωργίας : ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Υπ Προστασίας του Πολίτη: ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Υπ. Παιδείας: ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Υπ. Υγείας: ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης- αναπληρώτρια Ειρήνη Αγαπηδάκη

Υπ. Προστασίας του Πολίτη: ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Υπ. Παιδείας: ο Κυριάκος Πιερρακάκης,

Υπ. Αθλητισμού ο Γιάννης Οικονόμου, τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος

Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: ο Δημήτρης Παπαστεργίου, νυν δήμαρχος Τρικκαίων

Υπ Πολιτισμού:η Λίνα Μενδώνη

Υπ. Επενδύσεων: ο Κώστας Σκρέκας

Πολιτικής Προστασίας: ο Βασίλης Κικκίλιας

Τουρισμού:η Όλγα Κεφαλογιάννη

Υπ. Οικογένειας: η Σοφία Ζαχαράκη

Υπ. Πολιτικής Προστασίας: ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Υπ. Εργασίας: Αδωνις Γεωργιάδης

Υπ. Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας

Υπ. Ναυτιλίας Νότης Μυταράκης

Υπ. Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κόσμος 09.05.2024 - 10:13 Το τέλος της Συμφωνίας των Πρεσπών - Σαρωτική νίκη των εθνικιστών του VMRO: Άνοιγουν το δρόμο στο σκέτο “Μακεδονία

Το VMRO – DPMNE είχε αντιταχθεί με σφοδρότητα στη Συμφωνία των Πρεσπών  - Παρακολουθεί η Αθήνα  Σ αρωτική νίκη, η οποία είναι πιθανό να το ο...