Στις προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας αναφέρθηκε ο νέος υπουργός που ορκίστηκε σήμερα, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, κάνοντας λόγο ειδικά για τέσσερα μέτρα που θα βοηθήσουν με τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κλιματική κρίση η οποία, όπως είπε, βρίσκεται στην πρώτη της φάση και τις επόμενες δεκαετίες θα χειροτερέψει, και την ανάγκη «να ανταποκριθούμε στις πολλαπλές υποχρεώσεις της χώρας στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος» αλλά και να προχωρήσει η πράσινη μετάβαση σε ασταθές και μεταβαλλόμενο ενεργειακό περιβάλλον».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε τους στόχους της πολιτικής του υπουργείου, στους οποίους, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή στο 80%, η ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών, η υλοποίηση των προγραμμάτων για εξοικονόμηση ενέργειας και ηλεκτροκίνηση, η προώθηση της έρευνας για κοιτάσματα φυσικού αερίου, οι διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις, η ολοκλήρωση των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων, η δασοπροστασία, ο νέος τρόπος λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Στο επίκεντρο η πράσινη μετάβαση

Σύμφωνα με την τοποθέτηση του επιτελείου του νέου ΥΠΕΝ τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και η ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ παραμένουν στο επίκεντρο της ατζέντας.

«Πρώτη προτεραιότητα μας είναι η κλιματική κρίση. Είμαστε στο πρώτο στάδιο της κλιματικής κρίσης και για τις επόμενες δεκαετίες θα αντιμετωπίζουμε αυτές τις επιπτώσεις», επισήμανε.

Μάλιστα, ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας μέσω επιδοτήσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών και την υλοποίηση επιπλέον δράσεων για εξοικονόμηση ενέργειας.

Στόχος του υπουργείου είναι να επιτευχθούν τα εξής:

  • Σε έξι χρόνια το 80% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από ΑΠΕ.
  • Το 20% των Ι.Χ. να είναι μηδενικών ρύπων έως το 2027.
  • Να εγκατασταθούν 8.000 δημόσια προσβάσιμοι φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Το «τέλος» των επιδοτήσεων στα τιμολόγια ρεύματος

Το «τέλος» των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος φαίνεται πως είναι «κοντά» σύμφωνα με τα όσα προδιέγραψε ο κ. Σκυλακάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής. Το νέο ΥΠΕΝ φαίνεται πως συμμορφώνεται με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παύση των έκτακτων ενισχύσεων. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει αν θα δοθούν τελικά επιδοτήσεις για την κατανάλωση ρεύματος κατά τον μήνα Ιούλιο.

Παράλληλα, στάθηκε στην ανάγκη να βρεθεί ένας «νέος τρόπος λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» και μάλιστα «σε σύντομο χρονικό διάστημα» όπως σημείωσε.