Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

Πούτιν: Προδότες οι διοργανωτές της ανταρσίας

 

Βλαντίμιρ Πούτιν

Russian Presidential Press Office, Sputnik Pool Photo via AP



Ελήφθησαν αποφάσεις για να αποφευχθεί η αιματοχυσία, είπε ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας πως θα τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε στους μαχητές της ομάδας Wagner.

Στη φερόμενη ανταρσία στην οποία προέβη ο επικεφαλής της ομάδας Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν και ορισμένοι από τους μαχητές του, αναφέρθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σε διάγγελμά του προς τον ρωσικό λαό.

Όπως ανέφερε, η κατάσταση αυτή έδειξε ότι ο όποιος εκβιασμός και η αταξία είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Τόνισε πως σε κάθε περίπτωση, η ένοπλη ανταρσία θα είχε καταπολεμηθεί, όμως ελήφθησαν αποφάσεις για να αποφευχθεί η αιματοχυσία. Θέλοντας να δείξει ότι ο ίδιος είχε τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης, τόνισε πως «οι αποφάσεις ελήφθησαν με τις απευθείας εντολές μου, προκειμένου να αποφευχθεί η αιματοχυσία».

Οι στασιαστές επεδίωκαν να σκοτωθούν οι στρατιώτες μεταξύ τους, είπε επίσης ο Πούτιν, ενώ χαρακτήρισε ξανά προδότες τους διοργανωτές της ανταρσίας, αλλά όχι τους μαχητές της ομάδας Wagner. Όπως σημείωσε, οι διοργανωτές πρόδωσαν τη χώρα και αυτούς που τους ακολουθούσαν. Πάντως, δεν έκανε καμιά αναφορά στον Πριγκόζιν.

Συνεχίζοντας σε ανάλογο ύφος, είπε ότι οι μαχητές είναι πατριώτες που τους εκμεταλλεύτηκαν, κρατώντας τους ταυτόχρονα στο σκοτάδι. Δεσμεύθηκε πως ο ίδιος θα τηρήσει την υπόσχεσή του και θα επιτρέψει στους μαχητές να μεταβούν στη Λευκορωσία –εάν θέλουν– ή να υπογράψουν σύμβαση με το υπουργείο Άμυνας ή απλώς να γυρίσουν στις οικογένειές τους.

Ευχαρίστησε τους Ρώσους για την ενότητα και τον πατριωτισμό τους, καθώς και όλους τους ένστολους για το θάρρος και την ψυχραιμία που έδειξαν, και έτσι δεν υπήρξε αιματοχυσία. Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Λουκουσένκο για τη συμβολή του στην επίλυση του προβλήματος. Εκτίμησε ότι η Δύση και η Ουκρανία ήθελαν «μια τέτοια αδελφοκτόνα έκβαση». Η Ουκρανία και η Δύση «ήθελαν οι Ρώσοι να σκοτωθούν μεταξύ τους», υπογράμμισε.

Νωρίτερα ο Πριγκόζιν υποστήριξε πως δεν είχε σκοπό να ανατρέψει τον Πούτιν, αλλά να σωθεί η ομάδα Wagner. Παραμένει άγνωστο το πού βρίσκεται ο Πριγκόζιν, καθώς και εάν έχουν καταπέσει οι κατηγορίες εναντίον του: νωρίτερα πηγές από τη ρωσική Εισαγγελία ανέφεραν πως ο φάκελος με τις κατηγορίες κατά του Πριγκόζιν για οργάνωση ένοπλης εξέγερσης δεν έχει κλείσει και η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί.

► Οι ΗΠΑ θα ήθελαν να δουν την ομάδα Wagner να διαλύεται και να σταματάει τις δραστηριότητές της σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν την έκδοση του Πριγκόζιν, εάν μεταβεί σε χώρα με την οποία υπάρχει είναι μια συμφωνία έκδοσης (Ρωσία και Λευκορωσία δεν ανήκουν σε αυτές).

Ο Πριγκόζιν έχει μπει σε λίστα καταζητούμενων στις ΗΠΑ με την κατηγορία της παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Η ομάδα Wagner βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων των ΗΠΑ, οι οποίες την έχουν ανακηρύξει ως «εγκληματική οργάνωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Πούτιν προειδοποιεί για παγκόσμια σύγκρουση

  «Οι στρατηγικές μας δυνάμεις βρίσκονται πάντοτε σε κατάσταση ετοιμότητας μάχης», είπε ο Πούτιν σε σύντομη ομιλία του, εν μέσω χιονοθύελλας...