Σάββατο 24 Ιουνίου 2023

Ραγδαίες εξελίξεις μετά τη σύγκρουση της Wagner με τη Μόσχα

 



Σε βαθιά κρίση μπαίνει η Ρωσία, μετά την απόφαση του επικεφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν να εισέλθει με περίπου 25.000 άνδρες στα ρωσικά εδάφη και να καταλάβει σημεία στρατηγικής σημασίας.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για μάχες και για προώθηση των δυνάμεων του Πριγκόζιν, τη στιγμή που η Μόσχα και άλλες περιοχές της Ρωσίας οχυρώνονται. Προηγήθηκε το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που μίλησε για «πισώπλατη μαχαιριά» και «προδοσία», προειδοποιώντας για σκληρή απάντηση από τη Μόσχα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης παρουσιάζεται διατεθειμένος να πάει την αντιπαράθεση στα άκρα. Δήλωσε πως ο Πούτιν «έκανε λάθος να με αποκαλέσει προδότη», τονίζοντας πως «σύντομα η Ρωσία θα έχει νέο πρόεδρο».

  • Μαχητές της Wagner εισήλθαν στη ρωσική περιφέρεια Λιπέτσκ, περίπου 360 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, ανέφεραν οι τοπικές αρχές, τονίζοντας πάντως πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.
  • Στέλνει μαχητές ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ σε «περιοχές έντασης».
  • Κάλεσμα Μόσχας προς τους μισθοφόρους της Wagner να καταθέσουν άμεσα τα όπλα, με αντάλλαγμα τη χορήγηση αμνηστίας. 
  • Στάση αναμονής από τη Δύση, ενώ Τουρκία και Ιράν εξέφρασαν τη στήριξή τους στον Πούτιν.
  • Οχυρώνεται η πρωτεύουσα της Ρωσίας, εκκενώθηκαν κτίρια, αργία η Δευτέρα. 
  • Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τις χώρες της Δύσης να μην επιχειρήσουν να «επωφεληθούν» από την «ανταρσία» της ομάδας Wagner.
  • επιβεβαιώνοντας την προώθηση των μισθοφόρων της οργάνωσης προς τη ρωσική πρωτεύουσα.

Φυλάκιση 30 ημερών για παραβίαση του στρατιωτικού νόμου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε νόμο που επιτρέπει τη φυλάκιση για 30 ημέρες όσων παραβιάζουν τον στρατιωτικό νόμο σε μέρη όπου αυτός έχει επιβληθεί. Επισήμως στη Ρωσία δεν έχει επιβληθεί ακόμη στρατιωτικός νόμος.

Αντιθέτως, οι αρχές ανακοίνωσαν πως ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στη Μόσχα και σε ορισμένες άλλες περιοχές όπου επιβλήθηκε «καθεστώς αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», συνέπεια της ανταρσίας της Wagner.

Στρατιωτικός νόμος είναι ήδη σε ισχύ στις κατεχόμενες από τη Ρωσία επαρχίες της Ουκρανίας όπως η Χερσώνα, το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ και η Ζαπορίζια.

Το κείμενο της νέας νομοθεσίας που υπέγραψε σήμερα ο Πούτιν δεν ορίζει συγκεκριμένες παραβιάσεις του στρατιωτικού νόμου, αλλά πιθανόν αφορά αδικήματα που δεν θα τιμωρούνταν εν καιρώ ειρήνης, όπως οι παραβιάσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας ή η άρνηση στην εργασία. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, αν ένα άτομο βρίσκεται σε όχημα κατά παράβαση του στρατιωτικού νόμου, το όχημα μπορεί να κατασχεθεί.

Συστάσεις από το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Νωρίτερα, με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι «To υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις ελληνικές διπλωματικές και προξενικές αρχές στη Ρωσική Ομοσπονδία λαμβάνοντας συνεχή ενημέρωση για τις εκεί εξελίξεις».

 

Η Μόσχα διέψευσε τα περί φυγής Πούτιν

(Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διέψευσε τις αναφορές ότι ο Ρώσος πρόεδρος έφυγε από τη Μόσχα και πήγε στην Αγία Πετρούπολη, καθώς είναι σε εξέλιξη η σύγκρουση με τη ομάδα Wagner. Όπως είπε ο Πεσκόφ μιλώντας στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, «ο Πούτιν εργάζεται στο Κρεμλίνο».

 

Στο Λιπέτσκ η Wagner, αποκλείστηκαν δύο είσοδοι

Μαχητές της Wagner εισήλθαν στη ρωσική περιφέρεια Λιπέτσκ, ανέφεραν οι τοπικές αρχές, επιβεβαιώνοντας την προώθηση των μισθοφόρων της οργάνωσης προς τη ρωσική πρωτεύουσα.

Ο περιφερειάρχης Ιγκόρ Αρταμόνοφ δήλωσε πως άντρες της Wagner «κινούνται εντός των εδαφών της περιφέρειας Λιπέτσκ. Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου και οι αρχές (...) λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια του πληθυσμού. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο». 

Οι αρχές στην περιοχή προέτρεψαν νωρίτερα τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους το Σάββατο, αφού η ομάδα Βάγκνερ υποσχέθηκε να πάρει τα όπλα για να ανατρέψει τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Δύο είσοδοι στο Λιπέτσκ έχουν αποκλειστεί και οι οδηγοί καλούνται να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές διαδρομές.

Η περιοχή αυτή βρίσκεται περίπου 360 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας και πολύ πιο κοντά στην πρωτεύουσα από το Ροστόφ. 

Τι λέει το Κίεβο για τη σύγκρουση στη Ρωσία

 

Αντιδράσεις από Ιταλία και Βέλγιο

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ζητήθηκε από τη Ρωσία να διασφαλίσει την ασφάλεια των πρεσβειών των δυτικών χωρών, αλλά δεν γίνεται λόγος για απομάκρυνση των Ιταλών πολιτών από τη Ρωσία.

Από την πλευρά του, το Βέλγιο συγκαλεί συμβούλιο εθνικής ασφάλειας στις 25 Ιουνίου για τη «σοβαρή κατάσταση» στη Ρωσία, η οποία «θα μπορούσε να έχει τρομερές συνέπειες για την Ευρώπη».

 

Μήνυμα-προειδοποίηση του Κρεμλίνου στη Δύση

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι προειδοποίησε τις χώρες της Δύσης να μην επιχειρήσουν να «επωφεληθούν» από την «ανταρσία» της ομάδας Wagner για να «προωθήσουν τους ρωσοφοβικούς τους στόχους», διαβεβαιώνοντας ότι η «ανταρσία» αυτή δεν θα εμποδίσει τη Μόσχα να «επιτύχει τους στόχους της» στην Ουκρανία.

Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

«Προειδοποιούμε τις δυτικές χώρες να μην προβούν σε οποιαδήποτε απόπειρα να επωφεληθούν από την εσωτερική κατάσταση στη Ρωσία για να επιτύχουν τους ρωσοφοβικούς τους στόχους. Τέτοιου είδους απόπειρες θα αποβούν μάταιες», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας πως «όλοι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία θα επιτευχθούν».

Οχυρώνεται η Μόσχα

Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύονται σε ορισμένες εισόδους της Μόσχας στην περιφερειακή οδό της Μόσχας.

AP PHOTO

Μεταξύ άλλων, ένα σημείο ελέγχου με εκτοξευτή χειροβομβίδων και ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού εγκαταστάθηκε στην έξοδο από την περιφερειακή οδό της Μόσχας στην περιοχή Yasenevo, όπου βρίσκεται το αρχηγείο της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Αργία η Δευτέρα στη Μόσχα, εκκενώθηκαν κτίρια

Ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σομπιάνιν δήλωσε στο κανάλι Telegram πως η ερχόμενη Δευτέρα κηρύχθηκε ως μη εργάσιμη ημέρα. «Για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων, αποφάσισα [...] να κηρύξω τη Δευτέρα ως μη εργάσιμη ημέρα - με εξαίρεση κρατικούς φορείς και επιχειρήσεις συνεχούς ροής, το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα και τις υπηρεσίες της πόλης», ανέφερε. 

Προέτρεψε τους Μοσχοβίτες να απέχουν όσο το δυνατόν περισσότερο από τις μετακινήσεις στην πρωτεύουσα, καθώς και να αναφέρουν εγκαίρως καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και περιστατικά στον αριθμό 112.

Αρκετοί δημόσιοι χώροι σε όλη τη Μόσχα είναι ήδη κλειστοί, σύμφωνα με βίντεο που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο και δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ. Πολλά εμπορικά κέντρα της Μόσχας έχουν επίσης αδειάσει, σύμφωνα με σχετικές αναφορές.

 

Οι διεθνείς αντιδράσεις

 

Για πραξικόπημα μιλά ο Μεντβέντεφ

Η εξέλιξη των γεγονότων δείχνει ότι οι ενέργειες εκείνων που οργάνωσαν τη στρατιωτική εξέγερση ταιριάζουν πλήρως στο σχέδιο ενός οργανωμένου πραξικοπήματος, είπε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ντμίτρι Μεντβέντεφ

Yekaterina Shtukina, Sputnik, Government Pool Photo via AP

Μάλιστα, δεν απέκλεισε ότι ξένοι ειδικοί και άτομα που υπηρέτησαν στις επίλεκτες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας συμμετείχαν στην προετοιμασία της στρατιωτικής ανταρσίας στη Ρωσία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξέγερση είναι μια καλά μελετημένη δράση που οργανώνεται για την κατάληψης της εξουσίας. Ο Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι εάν το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας ήταν υπό τον έλεγχο τους, ολόκληρος ο κόσμος θα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής.

Στέλνει στρατό ο Τσετσένος ηγέτης

Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ και ένας από τους στενότερους συμμάχους του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε ότι στέλνει τους άνδρες του σε «περιοχές έντασης», τονίζοντας πως «θα κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε την ενότητα της Ρωσίας και να προστατεύσουμε το κράτος».

Καταθέστε τα όπλα για χορήγηση αμνηστίας

Σύμφωνα το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Ρώσος βουλευτής Πάβελ Κρασενίννικοφ κάλεσε τους μισθοφόρους της Wagner να καταθέσουν άμεσα τα όπλα, με αντάλλαγμα τη χορήγηση αμνηστίας: «Οι μαχητές της Wagner μπορούν ακόμα να καταθέσουν τα όπλα και να αποφύγουν την τιμωρία, δεδομένων των επιτευγμάτων τους κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (στην Ουκρανία), αλλά θα πρέπει να το κάνουν γρήγορα», ανέφερε. 

Το σκληρό διάγγελμα Πούτιν και η απάντηση Πριγκόζιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απευθύνθηκε στον ρωσικό λαό μιλώντας για «πισώπλατη μαχαιριά» και «προδοσία», ενώ ζήτησε την ενότητα όλων των δυνάμεων. Προειδοποίησε δε για σκληρή απάντηση από τη Μόσχα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του έχουν λάβει εντολή να εξουδετερώσουν τους οργανωτές αυτής της εξέγερσης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει το διχασμό στη χώρα.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin via AP

«Θα ξεπεράσουμε όλες τις δοκιμασίες και θα βγούμε ακόμη πιο δυνατοί. Η κατάσταση στο Ροστόφ παραμένει δύσκολη. Οι πολύ μεγάλες φιλοδοξίες οδήγησαν σε προδοσία» είπε σε άλλο σημείο του διαγγέλματός του. «Απαιτώ να σταματήσετε κάθε συμμετοχή σε εγκληματικές ενέργειες» είπε απευθυνόμενος στους μισθοφόρους της Wagner. «Οι ενορχηστρωτές αυτής της εξέγερσης πρόδωσαν την δόξα των μαχητών της Wagner. Σαν πολίτης της Ρωσίας θα κάνω τα πάντα για να υπερασπιστώ τη χώρα» κατέληξε.

Ο επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης, πάντως, παρουσιάζεται διατεθειμένος να πάει την αντιπαράθεση στα άκρα και, απαντώντας στο διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι «έκανε λάθος να με αποκαλέσει προδότη. Κανένας δεν σκοπεύει να παραδοθεί, τα μέλη της Wagner είναι Ρώσοι πατριώτες. Δε θέλουμε η χώρα να ζει με διαφθορά και ψέματα». Παράλληλα, το μισθοφορικό γκρουπ έκανε λόγο για «λανθασμένη επιλογή» από τον Πούτιν προσθέτοντας ότι σύντομα η Ρωσία θα έχει νέο πρόεδρο».

Σύντομο χρονικό των γεγονότων

Παρασκευή

Ο Πριγκόζιν δημοσιεύει ένα βίντεο που εντείνει τη διαμάχη του με την ανώτατη ρωσική στρατιωτική διοίκηση και για πρώτη φορά απέρριψε τις αβάσιμες δικαιολογίες της Μόσχας για εισβολή στην Ουκρανία.

Σε μια σειρά από αλλεπάλληλα ηχητικά μηνύματά του που δημοσιεύτηκαν στο Telegram, ο Πριγκόζιν αναφέρει περίπου στις 10 το βράδυ Παρασκευής ώρα Ελλάδας πως πλήγματα του ρωσικού στρατού προκάλεσαν «πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων» στις τάξεις της. Λέει πως ο ίδιος και οι «25.000» άνδρες του είναι έτοιμοι να πεθάνουν για «την πατρίδα», για να «απελευθερώσουν τον ρωσικό λαό» από τη στρατιωτική ιεραρχία εναντίον της οποίας στασίασε.

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB απαντά ανοίγοντας ποινική υπόθεση για «ένοπλη εξέγερση» εναντίον του Πριγκόζιν.

Ο Ρώσος Σεργκέι Σουροβίκιν κάλεσε τους μαχητές της Wagner να επιστρέψουν στους στρατώνες τους.

Σάββατο

Ο Πριγκόζιν λέει ότι οι άντρες του έχουν περάσει τα σύνορα από την Ουκρανία στη Ρωσία. «Συνεχίζουμε, θα φθάσουμε μέχρι τέλους». «Θα καταστρέψουμε όποιον μπει στον δρόμο μας», απειλεί.

Μαχητές της Wagner εισέρχονται στη νότια ρωσική πόλη Ροστόφ, σύμφωνα με τον αρχηγό της οργάνωσης.

Ο Ρώσος γενικός εισαγγελέας Ίγκαρ Κρασνόφ ενημερώνει τον Πούτιν πως άρχισε να διενεργείται «ποινική έρευνα για την απόπειρα να οργανωθεί ένοπλη ανταρσία».

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ροστόφ που γειτνιάζει με την Ουκρανία καλεί τους κατοίκους τις πρώτες πρωινές ώρες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να «μείνουν στο σπίτι», καθώς γίνεται σαφές ότι οι δυνάμεις της Wagner έχουν καταλάβει τον έλεγχο της πόλης Ροστόφ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εκδίδει ανακοίνωση καλώντας τους μαχητές της Wagner να εγκαταλείψουν τον Πριγκόζιν, λέγοντας ότι «εξαπατήθηκαν και παρασύρθηκαν σε μια εγκληματική περιπέτεια».

Μια ρωσική πηγή ασφαλείας λέει στο Reuters ότι μαχητές της Wagner έχουν πάρει τον έλεγχο όλων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην πόλη Βορόνεζ, περίπου 500 χιλιόμετρα, νότια της Μόσχας.

Ο Πούτιν κάνει τηλεοπτικό διάγγελμα δεσμευόμενος να συντρίψει αυτό που αποκαλεί ένοπλη ανταρσία. Κατηγορεί τον Πριγκόζιν για «προδοσία» και «πισώπλατη μαχαιριά».

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ καλεί τους Ρώσους να συσπειρωθούν γύρω από τον πρόεδρο Πούτιν.

Η ναυσιπλοΐα στον ποταμό Μόσχοβα, που διασχίζει τη ρωσική πρωτεύουσα Μόσχα, αναστέλλεται.

Ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα ανοίγουν πυρ εναντίον στρατιωτικής φάλαγγας της Wagner στον αυτοκινητόδρομο M-4, έξω από τη ρωσική πόλη Βορόνεζ.

Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, σύμμαχος του Πούτιν, λέει ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες να βοηθήσουν στην καταστολή της ανταρσίας του Πριγκόζιν και να χρησιμοποιήσουν σκληρές μεθόδους εάν χρειαστεί. Αργότερα ο ίδιος αναφέρει ότι στέλνει τους άνδρες του σε «περιοχές έντασης» στη Ρωσία.

Ο Πριγκόζιν δηλώνει ότι οι μαχητές του δεν χρειάστηκε να ρίξουν ούτε μια σφαίρα για να καταλάβουν τον έλεγχο του αρχηγείου του ρωσικού στρατού στην πόλη Ροστόφ.

Ρώσοι στρατιώτες φέρονται να έχουν οργανώσει μία θέση μάχης με πολυβόλο όπλο στο νοτιοδυτικό άκρο της Μόσχας, σύμφωνα με τη ρωσική καθημερινή επιχειρηματική εφημερίδα “Vedomosti”.

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας της Ρωσίας, SVR, δήλωσε ότι είναι σαφές ότι αυτό που χαρακτήρισε ως μια απόπειρα αποσταθεροποίησης της κοινωνίας και πυροδότησης ενός αδελφοκτόνου εμφυλίου πολέμου απέτυχε.

ΗΠΑ, Ε.Ε. και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, εκδίδουν ανακοινώσεις λέγοντας ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Ρωσία. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει ότι είχε επικοινωνία με τους υπουργούς Εξωτερικών της G7.

Ο Πούτιν έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εκφράζει την υποστήριξή του στη ρωσική ηγεσία.

Ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα ανοίγουν πυρ εναντίον μιας στρατιωτικής φάλαγγας της Wagner που έχουν ήδη φτάσει στη μέση της διαδρομής προς τη Μόσχα σε μια αστραπιαία προέλαση μετά την κατάληψη του Ροστόφ κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δηλώνει ότι «η αδυναμία της Ρωσίας είναι προφανής» και ότι όσο περισσότερο η Μόσχα διατηρεί τα στρατεύματά της και τους μισθοφόρους της στην Ουκρανία, τόσο περισσότερο χάος θα προκαλείται στη Ρωσία.

«Οι επόμενες 48 ώρες θα καθορίσουν την νέα κατάσταση στη Ρωσία», γράφει ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

Ρώσος βουλευτής δηλώνει πως θα δοθεί αμνηστία στους μισθοφόρους της Wagner που θα καταθέσουν άμεσα τα όπλα.

Μαχητές της Wagner εισήλθαν στη ρωσική περιφέρεια Λιπέτσκ, περίπου 400 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, ανέφεραν οι τοπικές αρχές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κόσμος 09.05.2024 - 10:13 Το τέλος της Συμφωνίας των Πρεσπών - Σαρωτική νίκη των εθνικιστών του VMRO: Άνοιγουν το δρόμο στο σκέτο “Μακεδονία

Το VMRO – DPMNE είχε αντιταχθεί με σφοδρότητα στη Συμφωνία των Πρεσπών  - Παρακολουθεί η Αθήνα  Σ αρωτική νίκη, η οποία είναι πιθανό να το ο...