Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Μεγαλοστομίες, υποσχέσεις και πάλι «απλή αναλογική» στο πρώτο υπουργικό

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI



Με τα μέλη της νέας υπερμεγέθους κυβέρνησης να στριμώχνονται στην αίθουσα του Μεγάρου Μαξίμου, πραγματοποιήθηκε σε κλίμα πανηγυρικό το πρώτο εν πλήρη απαρτία εθιμοτυπικό υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο, όπως αναμενόταν, περίσσεψαν τα μεγάλα λόγια για τις υψηλές προσδοκίες του ελληνικού λαού, οι δεσμεύσεις για την υλοποίησή τους και η καθιερωμένη πλέον αναφορά στην απλή αναλογική, που αν δεν υπήρχε, η χώρα θα είχε ήδη κυβέρνηση.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε «γερό στομάχι» στους υπουργούς του και είπε πως οι πολίτες έχουν υψηλές προσδοκίες και η νέα κυβέρνηση έχει χρέος να τις εκφράσει.


Σημείωσε ότι οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στις ψευδείς προσδοκίες και πρόσθεσε πως η χώρα θα είχε ήδη κυβέρνηση αν δεν υπήρχε η απλή αναλογική και η διπλή εκλογική αναμέτρηση που κούρασε τους πολίτες, αποδίδοντας σε αυτήν και τη μεγάλη αποχή στις κάλπες της περασμένης Κυριακής, που φυσικά αντικατοπτρίζεται και στο πραγματικό ποσοστό αποδοχής του ιδίου και του κόμματός του.  

Αναφερόμενος στην είσοδο πολλών μικρότερων κομμάτων στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε με νόημα ότι πολύ σχηματισμοί δεν σημαίνουν κατ΄ ανάγκην δημοκρατική πολυφωνία αλλά πολλές φορές διαμορφώνουν μια πολιτική κακοφωνία.

Για την οκτακομματική Βουλή επανέλαβε πως ίσως προκληθεί κακοφωνία, ωστόσο εκτίμησε πως το πολίτευμά μας ξέρει να προστατεύεται.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τέσσερις είναι οι στόχοι της νέας κυβέρνησης: Καλυτεροί μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερο κράτος και καλύτερη ζωή.

Σημείωσε ότι το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά την οργάνωση του κράτους.

Το δεύτερο θα αποτυπώνει κεντρικές οικονομικές δεσμεύσεις, μία από τις οποίες είναι η επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο δημόσιο.

Επίσης, θα συμπεριλαμβάνει και την υποχρέωση, τα προεκλογικα προγράμματα των κομμάτων να κοστολογουνται από ανεξάρτητο φορέα.

Για την σύνθεση του νέου πολυπληθούς υπουργικού συμβουλίου είπε ότι έχει περισσότερες γυναίκες, «αλλά όχι όσες θα θέλαμε. Επίσης, δίνει ευκαιρίες σε νέα στελέχη, ενώ απελευθερώνει δυνάμεις, κι αυτή είναι η ουσία του rotation, όλοι να υπηρετούν το έργο της κυβέρνησης από οποιαδήποτε θέση».

Σημείωσε ακόμη ότι το σύνθημα είναι «λίγα λόγια πολλή δουλειά» και πρόσθεσε πως «πετυχημένος υπουργός είναι αυτός που μιλά για το έργο του, αλλά και αυτός που υπερασπίζεται εν συνόλω το κυβερνητικό έργο. Όλοι υπερασπιζόμαστε το έργο όλων. Όμως το έργο δεν πρέπει να θυσιάζεται στο βωμό της επικοιωνίας και ο νοών νοείτο».

Τόνισε στους υπουργούς του ότι «οι μπλέ φάκελοι που βρίσκονται μπροστά σας περιέχουν συνολικά 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις με ορίζοντα τετραετίας».

«Είμαστε υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος, άρα είμαστε υπηρέτες όλων των πολιτών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας, αναφέρθηκε ξανά στο προηγούμενο εκλογικό σύστημα, σημειώνοντας ότι θα γίνει διαχείριση στο κοινοβουλευτικό πεδίο των συνεπειών του επιθανάτιου ρόγχου της απλής αναλογικής.

Τόνισε ακόμη ότι «η αντιπολίτευση του εαυτού μας δεν είναι σχήμα λόγου», ότι ξεκινά η νέα θητεία με υπευθυνότητα και αισιοδοξία την οποία θητεία θα ήθελε να ονομάσουν «θητεία της αποτελεσματικότητας αλλά και των μεγάλων αλμάτων που πρέπει να κάνει η χώρα για να αρπάξει τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο

  Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο Newsroom   Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 16:07 Η αφρικανική σκόνη όπως φαίνε...