Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

Όλες οι εξελίξεις για τις κρίσιμες εκλογές

 



Ενημέρωση λεπτό προς λεπτό για τις νέες βουλευτικές εκλογές με όλες τις πληροφορίες, με τις δηλώσεις των «πρωταγωνιστών» και συνεχή μετάδοση αποτελεσμάτων μετά το κλείσιμο της κάλπης
  • Ομαλά εξελίσσεται σε γενικές γραμμές η εκλογική διαδικασία με ενισχυμένη αναλογική και χωρίς σταυρό προτίμησης  
  • Τα «παραδοσιακά» με απουσίες στις εφορευτικές επιτροπές και καθυστερήσεις
  • Πόσοι, πού και πώς ψηφίζουμε. Πότε αναμένεται να βγουν τα αποτελέσματα
  • Με το κλείσιμο της κάλπης στις 7 μ.μ. η efsyn.gr θα μεταδώσει τα exit polls
  • Ενσωματωμένος διαδραστικός χάρτης με τα ποσοστά των κομμάτων ανά περιοχή το βράδυ

Αλ. Τσίπρας: Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, υγιής δημοκρατία αύριο

«Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, σημαίνει ισχυρή κοινωνία και υγιής δημοκρατία αύριο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο 1ο δημοτικό σχολείο Περιστερίου

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική, σήμερα «κρίνεται ποιος και πως θα κυβερνήσει τη ζωή μας τα επόμενα τέσσερα χρόνια αλλά κρίνεται και η ποιότητα της δημοκρατίας. Κρίνεται αν την επόμενη μέρα θα έχουμε μια κυβέρνηση ανεξέλεγκτη στη δημοκρατία και στο πολιτικό μας σύστημα. Αν θα έχουμε ισχυρή αντιπολίτευση  να ελέγχει την κυβέρνηση

Ο ίδιος υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι «η μόνη δύναμη που μπορεί να παίξει αξιόπιστα αυτό το ρόλο, να στηρίξει τις ανάγκες της κοινωνίας, να εκπροσωπήσει την κοινωνική πλειοψηφία αλλά και να παίξει ένα σύστημα εξισωτικό ρόλο στο πολιτικό σύστημα και τη Δημοκρατία».

 

Δεν έδωσαν ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στον... Κουτσούμπα

Στα «απρόοπτα» των εκλογών είθισται να βρίσκεται η απουσία συγκεκριμένων ψηφοδελτίων από τη δέσμη, που δίνεται στους ψηφοφόρους.

Αυτή τη φορά όμως ο Δημήτρης Κουτσούμπας ήταν αυτός, που δεν πήρε ψηφοδέλτιο του κόμματός του. Ο γ.γ. του ΚΚΕ βγήκε από το παραβάν και ζήτησε το ψηφοδέλτιο του. Όπως είναι αναμενόμενο δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του αλλά στη συνέχεια έκανε χιούμορ λέγοντας: «Θα γίνετε viral τώρα».

 

 

Γ. Κουτσούμπας: Πιο ισχυρό ΚΚΕ για ισχυρή, μαχητική, αντιπολίτευση

«Καλή δύναμη σε όλους και όλες» είπε ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, αφού ψηφίσει στη Λαμία. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας απεύθυνε έκκληση στους πολίτες να ψηφίσουν μέχρι να κλείσουν οι κάλπες, να βρίσκονται εκεί για να κάνουν «το ΚΚΕ πιο ισχυρό, να πάει πολύ πιο ψηλά, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να υπάρξει ισχυρή, μαχητική, αντιπολίτευση και στη Βουλή και στους ερχόμενους λαϊκούς αγώνες». 

Ψήφισε ο Αντώνης Σαμαράς

Στην Πύλο άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρώην πρωθυπουργός χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους

Ξεχωριστοί «πρωταγωνιστές» στα εκλογικά τμήματα

Παιδιά, σκυλιά… γαμπροί και νύφες δίνουν το «παρών» από νωρίς το πρωί στα διάφορα εκλογικά τμήματα της χώρας.

 

Δωρεάν η διέλευση από τα διόδια μέχρι αύριο το πρωί

Ελεύθερη, χωρίς καταβολή διοδίων, είναι η διέλευση των πολιτών σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο μέχρι και αύριο το πρωί στις 8. Για τους δικαστικούς αντιπροσώπους, οι δωρεάν διελεύσεις ισχύουν από τις 10:00 το πρωί της Πέμπτης 22 Ιουνίου 2023 έως και τις 24:00 της Δευτέρας.

Σε κάθε περίπτωση εύλογο ήταν το παράπονο οδηγών, που τονίζουν ότι το μέτρο θα έπρεπε να ισχύει για όλους και όλη την αυριανή μέρα για να μπορούν να επιστρέψουν χωρίς αντίτιμο. 

Στις 11 π.μ. η πρώτη ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών

Από το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρουν ότι θα γίνουν τρεις ενημερώσεις για τη συμμετοχή, στις 11 π.μ., στις 2 μ.μ. και στις 5 μ.μ. 

Mένει να δούμε αν το πρόγραμμα θα τηρηθεί, στη σκιά της χαρακτηριστικής καθυστέρησης λόγω της οποίας η πρώτη επίσημη ενημέρωση έγινε στις 2 μ.μ. λόγω προβλημάτων με τις καταχωρήσεις των απαραίτητων στοιχείων στα τάμπλετ.

AP Photo/Thanassis Stavrakis

«Παραδοσιακά» πρώτος ο Κ. Καραμανλής

Για ακόμα μία εκλογική αναμέτρηση πρώτος από τους πρώην ηγέτες ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ψήφισε λίγο μετά τις 9 το πρωί, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης (163ο εκλογικό τμήμα), χωρίς να προβαίνει σε δηλώσεις. Τον υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Αμπελοκήπων, Μενεμένης Λάζαρος, Κυρίζογλου, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης της Ν.Δ., Ζήσης Ιωακείμοβιτς και υποψήφιοι βουλευτές.

Eικόνα που μετέδωσε η ΕΡΤ

«Ψηφίζετε... Γκόρτσο»

«Καλή ψήφο» εύχεται και η Φίνος Φίλμ με ένα βίντεο που δημιούργησε λόγω της... ημέρας.

Γ. Βαρουφάκης: Καλή ψήφο σε πολιτικούς φίλους και αντιπάλους

«Καλή ψήφο σε πολιτικούς φίλους και αντιπάλους» ευχήθηκε μέσω Twitter ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος κοινοποίησε σύνδεσμο από την ιστοσελίδα του κόμματος, που καλεί τους πολίτες να καταγράψουν τυχόν πρόβλημα που αντιμετώπισαν στην εκλογική διαδικασία.

Με το βλέμμα στα ποσοστά και στη «μάχη» του 3%

Διακύβευμα για τα κόμματα η συμμετοχή στην κάλπη με τις πολιτικούς αρχηγούς να απευθύνουν και τις τελευταίες μέρες έκκληση στους ψηφοφόρους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται τόσο στα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων, μετά τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας με διπλάσιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ, και τα μικρά κόμματα, που διεκδικούν την είσοδο στη Βουλή.
Το όριο του 3% επιδιώκουν να ξεπεράσουν το «ΜέΡΑ 25-Συμμαχία για τη Ρήξη», η «Πλεύση Ελευθερίας», η «Ελληνική Λύση» και η «Νίκη».

Ενισχυμένη αναλογική για μπόνους στο πρώτο κόμμα 

Μετά τις κάλπες της 21ης Μαΐου, κατά την οποία «κάηκε» η απλή αναλογική, η σημερινή ψηφοφορία διεξάγεται με ενισχυμένη αναλογική με νόμο που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία το 2021 και  δίνει κλιμακωτό μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα.

Ειδικότερα, το το πρώτο κόμμα με 25% «πριμοδοτείται» με 20 έδρες και από εκεί και πέρα, κάθε επιπλέον 0,5% προσφέρει από μία επιπλέον έδρα με μέγιστο «μπόνους τις 50 έδρες, για ένα ποσοστό ίσο με (ή μεγαλύτερο του) 40%.

Τα πρώτα προβλήματα με απουσίες και καθυστερήσεις

Με τις απουσίες μελών των εκλογικών επιτροπών, ως είθισται, ξεκίνησε η μέρα με αποτέλεσμα αρκετά εκλογικά τμήματα να αντιμετωπίζουν προβλήματα και το βάρος τόσο της δωδεκάωρης διαδικασίας όσο και της καταμέτρησης αποτελεσμάτων να πέφτει σε όσους εμφανίζονται.

Για παράδειγμα σε εκλογικό κέντρο του Αλίμου δεν προσήλθε κάποιο μέλος της εφορευτικής επιτροπής και ως εκ τούτου με δικαστική εκπρόσωπος κι γραμματέας να είναι μόνοι.

Τρία εκλογικά τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας άνοιξαν με καθυστέρηση. Η αντιπεριφερειάρχης, Μαρία Σαλμά, δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η αργοπορία στο ένα κέντρο, της ορεινής Ναυπακτίας, έγινε διότι παρουσίασε βλάβη το αυτοκίνητο του δικαστικού αντιπροσώπου, ενώ σε δύο άλλα καθυστέρησαν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι. 

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ορισμένα τμήματα δεν πήγε κανείς από τις επιτροπές και ως εκ τούτου οι πολίτες αναγκάζονται να παίρνουν οι ίδιοι τα ψηφοδέλτια. 

Στις 9 μ.μ. η ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος

Περίπου στις 21.00 αναμένεται μια ασφαλής εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Τρεις φορές κατά τη διάρκεια της Κυριακής αναμένεται να υπάρξει επίσημη ενημέρωση για την προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες, και συγκεκριμένα μεταξύ: α) 10.00-10.30, β) 13.00-13.30, γ) 16.00-16.30. Κάτι, πάντως, που δεν τηρήθηκε στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ειδοποίηση ετεροδημοτών στο παρά πέντε;

Από το εκλογικό σώμα περίπου 146.000 είναι ετεροδημότες, αριθμός αυξημένος κατά περίπου 41.000 εκλογείς συγκριτικά με τις εκλογές του περασμένου μήνα, έπειτα από τις απαραίτητες ενέργειες του υπουργείου Εσωτερικών να συμπεριλάβει στους καταλόγους όσες μεταβολές είχαν διεκπεραιωθεί έως και τις 30 Απριλίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη σελίδα «Μένουμε Ενεργοί» πολίτες έλαβαν από την Πέμπτη μήνυμα πως η αίτηση τους για να ψηφίσουν ως ετεροδημότες έγινε δεκτή, γεγονός που πιθανά σημαίνει πως αν έχουν μεταβεί στον τόπο όπου ήταν να ψηφίσουν, μάλλον δεν θα μπορούν να ψηφίσουν αν έχουν τοποθετηθεί ως ετεροδημότες στον τόπο διαμονής τους. Το ίδιο πρόβλημα φέρονται να αντιμετώπισαν και Έλληνες του εξωτερικού που οι αιτήσεις τους γίνανε δεκτές, αλλά έμειναν χωρίς ενημέρωση ή ειδοποιήθηκαν τελευταία στιγμή.

Η κάλπη σε αριθμούς

Το σταυρωμένο ψηφοδέλτιο μπορεί να θεωρηθεί άκυρο

Οι εκλογές διεξάγοντα με «λίστα» (δεσμευμένος συνδυασμός), επομένως οι βουλευτές θα εκλεγούν με βάση τη σειρά κατάταξης που έχουν αποφασίσει τα πολιτικά κόμματα για κάθε εκλογική περιφέρεια. Αυτό σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι δεν βάζουμε σταυρό στα ψηφοδέλτια επιλογής μας. Στα παραβάν δεν θα υπάρχουν στυλό, ενώ -σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών- ο δικαστικός αντιπρόσωπος «οφείλει να ενημερώνει τους εκλογείς» ότι δεν θα τοποθετούν σταυρό προτίμησης υπέρ κάποιου υποψηφίου.

Τι συμβαίνει στην περίπτωση που ένα ψηφοδέλτιο «σταυρωθεί»; Είναι στην κρίση του δικαστικού αντιπροσώπου εάν θα το κρίνει άκυρο ή αν θα το προσμετρήσει στα έγκυρα, αν και το ενδεχόμενο ακύρωσης του ψηφοδελτίου κρίνεται πιο πιθανό, με το σκεπτικό ότι με το «μαρκάρισμα» του ψηφοδελτίου ο αντιπρόσωπος μπορεί να θεωρήσει ότι ο ψηφοφόρος θέλει να στείλει κάποιο «μήνυμα» σε κάποιον υποψήφιο και έτσι θίγεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας.

Μάθε που ψηφίζεις

Για τη διεύθυνση του εκλογικού τμήματος οι ψηφοφόροι μπορούν να ενημερωθούν από την πλατφόρμα «Μάθε πού Ψηφίζεις» στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών, που είναι προσβάσιμη και από το Gov.gr. Εναλλακτικά έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τις τηλεφωνικές γραμμές 2131361500 και 2131313800.

Οι εκλογείς πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή άλλο έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητα τους (άδεια οδήγησης, βιβλιάριο υγείας). Αποδεκτά είναι και τα «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας και τα διαβατήρια που έχουν λήξει. 

Ψήφισαν χθες οι Έλληνες στο Εξωτερικό

Ομαλά φαίνεται πως διεξήχθη η διαδικασία στα 102 εκλογικά τμήματα, που λειτουργήσαν χθες σε 35 κράτη και 82 πόλεις του κόσμου για 25.610 Έλληνες εκλογείς. To υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες πως «με την Κεντρική του Υπηρεσία σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και 61 Ελληνικές Διπλωματικές και Προξενικές Αποστολές, διαθέτει στελεχιακό δυναμικό και χώρους διεξαγωγής των εκλογών».

 

Από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου

Άνοιξαν πριν λίγη ώρα οι κάλπες για τις δεύτερες μέσα σε λίγο περισσότερο από έναν μήνα βουλευτικές εκλογές στη χώρα, προκειμένου οι πολίτες να εκλέξουν το νέο κοινοβουλευτικό προσωπικό της χώρας. 

Στις κάλπες καλούνται 9.813.595 πολίτες εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους (με όποιες επιφυλάξεις σχετικά με τη μη πλήρη εκκαθάρισή τους), εκ των οποίων οι 4.763.264 είναι άνδρες και οι 5.050.331 είναι γυναίκες, στις 59 περιφέρειες της επικράτειας.

Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος εξαιρούνται μόνο όσοι την ημέρα της ψηφοφορίας θα βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο

  Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο Newsroom   Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 16:07 Η αφρικανική σκόνη όπως φαίνε...