Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

Επέστρεψαν στις βάσεις οι άνδρες της Wagner, o Πούτιν δηλώνει ότι βλέπει μόνο την Ουκρανία

 

Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File



Ώρες μετά τη συμφωνία του ηγέτη της ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, έχει ολοκληρωθεί η απόσυρση των ανδρών του στις βάσεις τους. Την ίδια ώρα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στην πρώτη δημόσια παρουσία του από την «ανταρσία» Πριγκόζιν, δηλώνει ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η εξέλιξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία και πως έχει πλήρη εμπιστοσύνη στο υπουργείο Άμυνας, με το οποίο «έχει διαρκή επικοινωνία».

Το Κρεμλίνο παρουσιάζει προς τα έξω μια εικόνα ότι η κρίση έχει τελειώσει και πως η κατάσταση επέστρεψε σε συνθήκες κανονικότητας, ωστόσο η πραγματική κατάσταση παραμένει ασαφής. Κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, άλλοτε στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου και άνθρωπος που μέσω της μισθοφορικής εταιρείας του έχει δώσει πολύ σκληρές μάχες στην Ουκρανία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατάκτηση του Μπαχμούτ. Επίσης, παραμένει άγνωστο το πραγματικό περιεχόμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο και τον επικεφαλής της Wagner, με τη διαμεσολάβηση του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ενδιαφέρον έχουν οι αντιδράσεις συμμάχων και μη για τις εξελίξεις, με την Κίνα να δηλώνει ότι υποστηρίζει τη διατήρηση της σταθερότητας της σε εθνικό επίπεδο στη Ρωσία, ενώ οι ΗΠΑ, τηρούν στάση αναμονής, καθώς περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Ο Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο δίκτυο ABC News, είπε ότι το τελευταίο συμβάν αποκαλύπτει νέες «ρωγμές» στη δύναμη της ηγεσίας της Ρωσίας, και πως «δεν έχουμε δει την τελική πράξη».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, που χαρακτήρισε τις εξελιξεις, «εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας», αυτή η αναταραχή θα μπορούσε να επηρεάσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Μόσχας στην Ουκρανία. «Έχουμε δει περισσότερες ρωγμές να εμφανίζονται στη ρωσική πρόσοψη. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ακριβώς πού πάνε και πότε φτάσουν εκεί. Αλλά σίγουρα, έχουμε κάθε είδους νέα ερωτήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο Πούτιν στο εβδομάδες και μήνες μπροστά», είπε επίσης.

Και πρόσθεσε: «Εμείς εστιάζουμε αποφασιστικά και απαρέγκλιτα στην Ουκρανία, διασφαλίζοντας ότι έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να πάρει πίσω εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία».

«Ο νους μου στην Ουκρανία»

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο πρόεδρος της Ρωσίας, είπε ότι «κοιμάται και ξυπνάει» έχοντας στο νου του τις εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα και πως εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στα σχέδια της Ρωσίας για «την ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα λάβει μέρος σε συνεδρίαση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας που θα πραγματοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί αν η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί κανονικά, όπως ήταν προγραμματισμένο, την Παρασκευή ή αν θα μεταφερθεί σε άλλη ημέρα της εβδομάδας, για να πραγματοποιηθεί πιο σύντομα.

Η αποχώρηση της Wagner

Στο μεταξύ, οι βαριά οπλισμένοι Ρώσοι μισθοφόροι αποχώρησαν από το Ροστόφ στη διάρκεια της νύχτας και επέστρεψαν στις βάσεις τους με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, ενώ ο ηγέτης τους, Γεβγκένι Προγκόζιν, φέρεται ότι θα μετακομίσει στη Λευκορωσία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκεται.

Παράλληλα, αποσύρθηκαν από το Ροστόφ και οι ειδικές δυνάμεις της Τσετσενίας που αναπτύχθηκαν στην περιοχή για να προλάβουν την προέλαση των μισθοφόρων της Wagner

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου