Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Ο Κ. Μητσοτάκης έφυγε τρέχοντας μετά από ερώτηση για τις ευθύνες του ναυαγίου

 

POOL PHOTO/Denis LOMME/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI



Να αποποιηθεί των ευθυνών των ελληνικών αρχών προσπαθεί η κυβέρνηση με κάθε τρόπο, όπως φάνηκε και από τις αντιδράσεις του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, μετά από συνάντησή τους.

 Ο ίδιος έσπευσε να δηλώσει πως το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο συνέβη σε «διεθνή ύδατα» και πως η Ελλάδα βρισκόταν υπό προσωρινή κυβέρνηση μεταξύ εκλογών. Σε εξέλιξη βρίσκεται και δικαστική έρευνα, πρόσθεσε ισχυριζόμενος πως «προσπαθούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς τι έγινε». 

Όμως, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν αναλαμβάνει «κάποια ευθύνη αναφορικά με όσα έγιναν», ο κ. Μητσοτάκης έφυγε κανονικότατα, αγνοώντας τις μαρτυρίες επιζώντων και τις κατηγορίες οργανώσεων για το ρόλο του Λιμενικού.

«Όλοι στην Ελλάδα αισθάνονται τεράστια θλίψη για τον θάνατο αυτών των ανθρώπων. Ήταν ένα πλοίο γεμάτο ανθρώπους που έλαβαν ψεύτικες υποσχέσεις για ασφαλές ταξίδι» είπε νωρίτερα.

«Ο κίνδυνος ήταν τεράστιος, η μόνη εναλλακτική είναι να σπάσουμε τον κύκλο και να χτυπήσουμε τη ρίζα του προβλήματος με τα πλοία που φεύγουν από τη Νότια Μεσόγειο και ριψοκινδυνεύουν ζωές» πρόσθεσε.

Και έσπευσε να υποστηρίξει πως «η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει σώσει χιλιάδες ζωές, αλλά η προτεραιότητα είναι όχι μόνο να προστατεύσουμε τα σύνορα, αλλά και να συνδράμουμε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο. Το θεωρούμε μεγάλη προτεραιότητα, από το 2019 καταφέραμε να μειώσουμε τις ροές κατά 95%, η συνεργασία με τις χώρες διαμεταφοράς είναι πολύ σημαντική και χρειαζόμαστε συνεργασία και με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής.

«Τα σύνορα είναι μόνο ένα κομμάτι, να μιλήσουμε για "επιστροφές"»

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι έχει γίνει «πρόοδος» τα τελευταία χρόνια «στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου» για να τονίζει την ανάγκη ευρωπαϊκή λύσης.

«Η προστασία των συνόρων είναι μόνο ένα κομμάτι, θα πρέπει να μιλήσουμε για τις επιστροφές και να δείξουμε τον δρόμο για όσους χρειάζεται να επιστρέψουν» είπε μάλιστα ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Από την πλευρά της η κ. Μέτσολα επικέντρωσε στο ζήτημα αναζήτησης τρόπου για αντιμετώπιση των διακινητών αναφέροντας επίσης:

«Κανένα παιδί δεν θα πρέπει να πεθαίνει στη θάλασσα. Τα κράτη-μέλη δεν μπορούν από μόνα τους να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις. Θέλουμε να φθάσουμε σε μια συμφωνία για το μεταναστευτικό πριν τις ευρωεκλογές. Θα είναι ισχυρό πλαίσιο με σκοπό την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων».

Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής η ίδια υποστήριξε τα εξής: «Οι Έλληνες αποφάσισαν για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στην Ευρώπη. Θα εκλέξουμε Ευρωπαίους ηγέτες που έχουν σαφές όραμα για την Ευρώπη και δεσμεύονται για τις ευρωπαϊκές αξίες και πραγματικά στέκομαι δίπλα σε έναν τέτοιον άνθρωπο».

«Είμαι χαρούμενος που πήραμε μάλιστα μεγαλύτερο ποσοστό από το 2019. Θέλουμε να υποστηρίξουμε τους πιο ευάλωτους. Έχουμε παρουσιάσει απτά αποτελέσματα. Είμαστε υποστηρικτές του οράματος για μια ισχυρή Ευρώπη και σε κάθε συνάντηση που κάνουμε βλέπουμε περισσότερους συμμετέχοντες, κι αυτό είναι σημαντικό ενόψει των ευρωεκλογών» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου