Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

Παταγώδης αποτυχία της Ν.Δ. να εμποδίσει την είσοδο Κασιδιάρη στη Βουλή

 

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI



Μαύρη σελίδα για τη Δημοκρατία η είσοδος στη Βουλή των εκλεκτών του καταδικασμένου για τα ναζιστικά εγκλήματα. Κενό γράμμα η προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να βγει εκτός Κοινοβουλίου η εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή.

Τη φράση «Νενικήκαμεν» χρησιμοποίησε ο καταδικασμένος νεοναζί για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, πανηγυρίζοντας την είσοδο των Σπαρτιατών στη νέα Βουλή – αποκαλύπτοντας έτσι ποιος είναι ο πραγματικός αρχηγός του ακροδεξιού μορφώματος. Παράλληλα, ο Βασίλης Στίγκας, επικεφαλής των Σπαρτιατών, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημοσίως τον Ηλία Κασιδιάρη, χαρακτηρίζοντάς τον ως «το καύσιμο που μας έδωσε την ώθηση για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα».

Έτσι, έπεσε στο κενό με ηχηρό τρόπο η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας (μέσω συνεχών τροπολογιών) να αποκλείσει την είσοδο χρυσαυγιτών στη Βουλή ή να μπλοκάρει την είσοδο κόμματος που η ηγεσία του συνδέεται άμεσα με πρώην αξιωματούχους της Χρυσής Αυγής. Υπενθυμίζεται πως τις σχετικές τροπολογίες είχε υπερψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ, με τα δύο κόμματα να εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν τις υπερψήφισε, προβάλλοντας εύλογες αντιρρήσεις και επιχειρήματα. 

Όλα αυτά σε μια Βουλή με έντονο το ακροδεξιό πρόσημο, καθώς αθροιστικά τα κόμματα της ακροδεξιάς (Σπαρτιάτες, Nίκη και Ελληνική Λύση) συγκεντρώνουν ποσοστό περίπου 13% και περίπου 35 έδρες.

Το ιστορικό των κυβερνητικών λαθών

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. προέβη τον περασμένο Φεβρουάριο στη νομοθέτηση τροπολογίας, σύμφωνα με την οποία για την κατάρτιση συνδυασμού που θα συμμετέχει στις εκλογές, θα πρέπει «ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος να μην έχουν καταδικασθεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα». Για το θέμα της συμμετοχής του κόμματος Κασιδιάρη στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, κλήθηκε να αποφασίσει το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου. 

Η τροπολογία εγκρίθηκε χωρίς τη συγκατάθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μόνο με τις θετικές ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει δική του τροπολογία, στην οποία αναφερόταν ρητά ότι η διάταξη πρέπει να αφορά εγκληματικές οργανώσεις με ρατσιστικό ή νεοναζιστικό κίνητρο. Η Κουμουνδούρου διαφώνησε έντονα και με την υπερεξουσία στον Άρειο Πάγο, ο οποίος θα μπορεί να κρίνει αν ένα κόμμα είναι δημοκρατικό ή όχι και υπογράμμισε την ανάγκη η τελική διάταξη να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα. Την ξεκάθαρη διαφωνία τους είχαν εκφράσει ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. 

Τονίζεται ότι βασικό σημείο διαφωνίας των κομμάτων αλλά και των συνταγματολόγων με την τροπολογία, ήταν η ανάθεση στον Άρειο Πάγο του ελέγχου της εκλογικής διαδικασίας: κάτι που ούτε στις αρμοδιότητες του είναι, ενώ ανοίγει και κερκόπορτα για αποκλεισμό συνδυασμών, ανάλογα με τον εκάστοτε συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων.

Η κυβέρνηση λοιπόν, έκλεισε τα αυτιά της σε κόμματα αλλά και συνταγματολόγους, όπως ο Νίκος Αλιβιζάτος, ωστόσο αναγκάστηκε να αναθεωρήσει άρδην, όταν το κόμμα «Έλληνες» επιχείρησαν να αποφύγουν το ενδεχόμενο «μπλόκο», βάζοντας ως επικεφαλής (και αντί-Κασιδιάρη) τον πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιο Κανελλόπουλο. 

Μπροστά στον διαφαινόμενο κίνδυνο να συμμετάσχει τελικά το κόμμα του Ηλ. Κασιδιάρη στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης προχώρησε σε μια νέα τροπολογία, προσπαθώντας να διορθώσει την κατάσταση με ακόμα χειρότερο τρόπο: επιβάλλοντας δηλαδή, την υποχρεωτική συμμετοχή στην απόφαση της ολομέλειας του Α τμήματος του Αρείου Πάγου. Σε κάθε περίπτωση, με τη νέα ρύθμιση η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι οι δύο προηγούμενες νομοθετικές κινήσεις της υπήρξαν ατελείς, όπως είχαν προειδοποιήσει έγκριτοι συνταγματολόγοι και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, τελικά δεν αποτράπηκε η είσοδος ακροδεξιού μορφώματος στη Βουλή (των Σπαρτιατών) που συνδέεται άμεσα με τον Ηλ. Κασιδιάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο

  Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο Newsroom   Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 16:07 Η αφρικανική σκόνη όπως φαίνε...