Σάββατο 24 Ιουνίου 2023

Η Ρωσία σε βαθιά κρίση: Πούτιν vs Πριγκόζιν και οι πρώτες εκτιμήσεις

 



Κλιμακώνεται η σύγκρουση της Wagner με τη Μόσχα • Οι πρώτες αναφορές για μάχες και η στρατηγική σημασία της πόλης Ροστόφ • Η Δύση παρακολουθεί «σιωπηρά», το Κίεβο «βλέπει» έναρξη εμφυλίου • Συνεχής ενημέρωση.

Αντιμέτωπος με μια από τις πιο βαθιές κρίσεις της περιόδου της παντοδυναμίας του βρίσκεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την πρωτοφανή απόφαση του επικεφαλής της Wagner να εισέλθει με περίπου 25.000 άνδρες στα ρωσικά εδάφη και να καταλάβει σημεία στρατηγικής σημασίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε με ένα σκληρό διάγγελμα, ενώ η Δύση προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής χωρίς να προβαίνει σε μεγάλες δηλώσεις, ενώ το Κίεβο υποστηρίζει ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου.

Αναφορές για επιχειρήσεις και στρατιωτικές κινήσεις

⇒ Μετά τις αντεγκλήσεις και το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, καταφθάνουν οι πρώτες αναφορές για διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων, με επίκεντρο την περιφέρεια Βορονέζ που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία σε απόσταση 600 χλμ από τη Μόσχα. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αλεξάντερ Γκούσεφ  «στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στο έδαφος της περιφέρειας Βορονέζ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας διεξάγουν τις απαραίτητες ενέργειες επιχειρήσεων και μάχης». Αναφορές, ακόμη, κάνουν λόγο για έκρηξη και πυρκαγιά σε δεξαμενή καυσίμων της πόλης. Η Βορονέζ βρίσκεται στα μέσα της απόστασης ανάμεσα στη Μόσχα και το Ροστόφ.

⇒ Οι δυνάμεις της Wagner έχουν ανακοινώσει ότι έχουν καταλάβει το κέντρο στρατιωτικής διοίκησης και το αεροδρόμιο του Ροστόφ. Ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι στο σημείο του κομβικής σημασίας στρατηγείου έχουν ακουστεί εκρήξεις, την ώρα που μισθοφόροι έχουν αποκλείσει την περίμετρο. Παράλληλα, επικαλούνται αυτόπτες μάρτυρες που κάνουν λόγο για πυροβολισμούς στον αέρα.

⇒ Το Reuters μεταφέρει ότι εναέρια μέσα του ρωσικού στρατού άνοιξαν πυρ κατά αυτοκινητοπομπής της Wagner που κινούνταν στον αυτοκινητόδρομο M4 έξω από την Βορονέζ. Ο συγκεκριμένος δρόμος συνδέει την Μόσχα με τον ρωσικό νότο και νωρίτερα είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία σε τμήμα του.

⇒ Στον αντίποδα η Wagner ανακοίνωσε ότι απαντά με αντιαεροπορικά πυρά, στοχεύοντας ρωσικά ελικόπτερα. 

⇒ Ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίφορ που είχε δηλώσει νωρίτερα έτοιμος να αναλάβει δράση και να χρησιμοποιήσει σκληρά μέσα για να καταστείλει την εξέγερση μιλά για κινήσεις των δυνάμεών του. Οι μαχητές του, μαζί με στελέχη της ρωσικής εθνοφρουράς αποχώρησαν από συγκεκριμένα σημεία και κατευθύνονται προς την περιοχές που επικρατεί ένταση, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι μετακινούνται προς το Ροστόφ. Την ίδια ώρα υπάρχουν αναφορές για οχυρωματικά έργα και εγκατάσταση πολυβόλων στα περίχωρα της Μόσχας.


► Σημειώνεται ότι η ροή πληροφόρησης είναι εξαιρετικά δύσκολη και ήδη είναι σε εξέλιξη και μια παράλληλη «μάχη προπαγάνδας». ​​​

Το σκληρό διάγγελμα Πούτιν και η απάντηση Πριγκόζιν

Σημειώνεται ότι μετά τις νυχτερινές εξελίξεις ο Βλαντιμίρ Πούτιν απευθύνθηκε στον ρωσικό λαό μιλώντας για «πισώπλατη μαχαιριά» και «προδοσία», ενώ ζήτησε την ενότητα όλων των δυνάμεων. Προειδοποίησε δε για σκληρή απάντηση από τη Μόσχα.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του έχουν λάβει εντολή να εξουδετερώσουν τους οργανωτές αυτής της εξέγερσης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει το διχασμό στη χώρα.

«Θα ξεπεράσουμε όλες τις δοκιμασίες και θα βγούμε ακόμη πιο δυνατοί. Η κατάσταση στο Ροστόφ παραμένει δύσκολη. Οι πολύ μεγάλες φιλοδοξίες οδήγησαν σε προδοσία» είπε σε άλλο σημείο του διαγγέλματός του. «Απαιτώ να σταματήσετε κάθε συμμετοχή σε εγκληματικές ενέργειες» είπε απευθυνόμενος στους μισθοφόρους της Wagner.

«Οι ενορχηστρωτές αυτής της εξέγερσης πρόδωσαν την δόξα των μαχητών της Wagner. Σας πολίτης της Ρωσίας θα κάνω τα πάντα για να υπερασπιστώ τη χώρα» κατέληξε.

Ο επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης, πάντως, παρουσιάζεται διατεθειμένος να πάει την αντιπαράθεση στα άκρα και, απαντώντας στο διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι «έκανε λάθος να με αποκαλέσει προδότη. Κανένας δεν σκοπεύει να παραδοθεί, τα μέλη της Wagner είναι Ρώσοι πατριώτες. Δε θέλουμε η χώρα να ζει με διαφθορά και ψέματα». Παράλληλα, το μισθοφορικό γκρουπ έκανε λόγο για «λανθασμένη επιλογή» από τον Πούτιν προσθέτοντας ότι σύντομα η Ρωσία θα έχει νέο πρόεδρο».

Διεθνείς αντιδράσεις

⇒ Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα νωρίς το μεσημέρι ότι «η αδυναμία της Ρωσίας είναι προφανής» και ότι όσο περισσότερο η Μόσχα διατηρεί τα στρατεύματά της και τους μισθοφόρους της στην Ουκρανία, τόσο περισσότερο χάος θα προκαλείται στη Ρωσία. «Η αδυναμία της Ρωσίας είναι προφανής. Απόλυτη αδυναμία», έγραψε ο Ζελένσκι, σχολιάζοντας τα όσα εξελίσσονται στη Ρωσία. «Και όσο περισσότερο η Ρωσία διατηρεί τα στρατεύματά της και τους μισθοφόρους της στη γη μας, τόσο περισσότερο χάος, πόνο και προβλήματα θα έχει για την χώρα της αργότερα». Υψηλόβαθμος σύμβουλος του προέδρου είχε, νωρίτερα, περιγράψει τις ενέργειες του επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης ως «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» και σημείωσε ότι «τώρα ξεκινάνε όλα στη Ρωσία». «Η διάσπαση ανάμεσα στις ελίτ είναι πολύ προφανής. Το να συμφωνούν και να προσποιούνται ότι όλα είναι ρυθμισμένα δεν θα λειτουργήσει. Κάποιος πρέπει οπωσδήποτε να χάσει: είτε ο Πριγκόζιν (...) είτε η ομάδα 'αντι-Πριγκόζιν», σημειώνει σε μήνυμά του στο Twitter ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

⇒ Στην Ουάσιγκτον, ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως «παρακολουθεί» στενά τις εξελίξεις.

⇒ Το NATO «παρακολουθεί την κατάσταση» στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας μέσω email. Η εκπρόσωπος Οάνα Λουνγκέσκου δεν σχολίασε περαιτέρω.

⇒ Με τους Υπουργούς Εξωτερικών της G7 είχε επικοινωνία ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ ενεργοποίησε και το κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπορέλ αναφέρει: «Είχα επικοινωνία με τους Υπουργούς Εξωτερικών της G7 για την ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στη Ρωσία. Εν όψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ της Δευτέρας, συντονίζομαι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχω ενεργοποιήσει το κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων. Η υποστήριξή μας στην Ουκρανία συνεχίζεται αμείωτη».

⇒ Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία. «Παραμένουμε επικεντρωμένοι στην υποστήριξη στην Ουκρανία», προσθέτει το Μέγαρο των Ηλυσίων σε ανακοίνωσή του.

⇒ Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας προειδοποιεί για κίνδυνο πρόκλησης ταραχών στη Ρωσία. «Υπάρχουν πληροφορίες για στρατιωτικές εντάσεις στην περιφέρεια του Ροστόφ και κίνδυνος περαιτέρω ταραχών στη χώρα. Επιπροσθέτως υπάρχει έλλειψη επιλογών διαθέσιμων πτήσεων για επιστροφή στη Βρετανία», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας. Η κυβέρνηση της Βρετανίας εξακολουθεί να συνιστά να αποφεύγονται όλα τα ταξίδια στη Ρωσία.

⇒ Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι ανέφερε σήμερα ότι η ανταρσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν δείχνει ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία γυρίζει μπούμερανγκ στο Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Μελόνι «παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των γεγονότων στη Ρωσία, τα οποία δείχνουν πως η επιθετικότητά της Μόσχας κατά της Ουκρανίας προκαλεί αστάθεια στο εσωτερικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του το γραφείο της Ιταλίδας πρωθυπουργού.

 

Το χρονικό

⇒ Ο επικεφαλής της Wagner Εβγκένι Πρισκόζιν ανακοίνωσε ότι η ομάδα του, αποτελούμενη από 25.000 άνδρες, έχει πάρει τον έλεγχο όλων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην πόλη Ροστόφ, απαιτώντας από τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον αρχηγό του στρατού Βαλερί Γκερασίμοφ να πάνε στην πόλη που βρίσκεται 1.000 νότια της Μόσχας. Ρωσική πηγή ασφαλείας δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι οι μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner έθεσαν υπό τον έλεγχό τους όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Βορονέζ. Ο επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης δεν μιλάει για «ανταρσία» ή πραξικόπημα, αλλά για «πορεία προς τη Δικαιοσύνη». Υποστήριξε δε  ότι οι ενέργειές του δεν επηρεάζουν τα μέτωπα στην Ουκρανία.

⇒ Οι ρωσικές αρχές άνοιξαν ήδη έρευνα κατά του Πριγκόζιν για ανταρσία, σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις και οι πράξεις του αποτελούν «κάλεσμα για ένοπλη εμφύλια διαμάχη στα εδάφη της ρωσικής ομοσπονδίας». Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κάλεσε τους μισθοφόρους να εγκαταλείψουν τον Πριγκόζιν, υποστηρίζοντας ότι ήδη αρκετοί μαχητές έχουν ζητήσει τη βοήθεια των επίσημων ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, μετά από την άνευ προηγουμένου κίνηση του επικεφαλής της ομάδας να εισβάλει στη Ρωσία μαζί με τα στρατεύματά του με σκοπό να ανατρέψει τη στρατιωτική ιεραρχία.. «Ο Πριγκόζιν σας εξαπάτησε και σας έβαλε να συμμετέχετε σε ένοπλη εξέγερση. Πολλοί από τους συντρόφους σας έχουν ήδη καταλάβει το λάθος τους και ζητούν βοήθεια προκειμένου να επιστρέψουν με ασφάλεια στα πόστα τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται «Εμείς θα προσφέρουμε τέτοια βοήθεια σε όλους τους μαχητές που θα τη ζητήσουν. Σας καλούμε να είστε ψύχραιμοι και να επικοινωνήσετε με τους εκπροσώπους του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ή τις δυνάμεις επιβολής του νόμου το ταχύτερο δυνατόν. Εγγυόμαστε την ασφάλειά σας».

⇒ Σε αλλεπάλληλα ηχητικά μηνύματά χθες χθες όλη την ημέρα, ο επικεφαλής της Βάγκνερ ανέφερε πως πλήγματα του ρωσικού στρατού προκάλεσαν «πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων» στις τάξεις της. «Διεξήγαγαν πλήγματα, πλήγματα με πυραύλους, εναντίον στρατοπέδων μας. Πολύ μεγάλος αριθμός των μαχητών μας σκοτώθηκε», είπε, κατηγορώντας τον ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού πως διέταξε τις επιθέσεις. Ο Πριγκόζιν είπε ακόμη πως η «επιτροπή των διοικήσεων του ομίλου Wagner αποφάσισε» πως πρέπει να «σταματήσει» αυτούς που διοικούν τον ρωσικό στρατό, καλώντας τους Ρώσους να μην προβάλουν αντίσταση στους άνδρες του ή ακόμη και να ενωθούν μαζί τους.

⇒ Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε πως «όλα τα μηνύματα και τα βίντεο που διανέμονται στα κοινωνικά δίκτυα εκ μέρους του Γεβγκένι Πριγκόζιν σχετικά με το υποτιθέμενο "χτύπημα του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα στρατόπεδα της Wagner" δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποτελούν ενημερωτική πρόκληση». Ακόμα, ο Σεργκέι Σοϊγκού τόνισε: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίζουν να εκτελούν πολεμικές αποστολές στη γραμμή επαφής με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στην περιοχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

⇒ Ο δήμαρχος της Μόσχας αναφέρει ότι στην πρωτεύουσα έχουν τεθεί σε ισχύ αντιτρομοκρατικά μέτρα, όπως περισσότεροι έλεγχοι στους δρόμους. Οι αρχές είπαν, επίσης, ότι ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει τη Μόσχα με τον Νότο έχει κλείσει στα σύνορα με την περιοχή Βορονέζ. Η περιφέρεια του Ροστόφ, που γειτονεύει με την Ουκρανία, και αυτή του Λίπετσκ ανακοίνωσαν επίσης ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου