Ολομέτωπη επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη ΝΔ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Σκοπιανό, αλλά και στα οικονομικά θέματα. Επίσης έκανε λόγο για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, και επεξήγησε τους όρους που θα γίνεται η μεταμνημονιακή εποπτεία.
«Έχουμε ακούσει για νέο μνημόνιο, νέες δεσμεύσεις αλλά τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Η παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα θα γίνεται στο γνωστό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί για όλα τα κράτη – μέλη που πέρασαν από μνημόνια και βγήκαν. Η μόνη διαφορά θα είναι οι δύο έξτρα παρακολουθήσεις ενώ ο ρόλος της Κομισιόν θα είναι αυξημένος. Θα παρακολουθείται η εμβάθυνση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων που έγιναν, όπως η ενοποίηση του ΕΦΚΑ, η ανεξαρτησία της ΑΑΔΕ και της ΕΛΣΤΑΤ», είπε και συνέχισε:
«Αυτοί που απέτυχαν να μας βγάλουν από τα μνημόνια, για προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες προτιμούσαν να παραμείνουμε στην μνημονιακή εποπτεία. Τους διαψεύσαμε, έχουμε καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, χωρίς νέες δεσμεύσεις, χωρίς ασφυκτική επιτροπεία έναντι χρηματοδότησης. Η Ελλάδα από τις 21 Αυγούστου που τελειώνει και τυπικά το τρίτο πρόγραμμα, είναι μια χώρα που θα μπορεί ξανά να στέκεται στα πόδια της και οι κυβερνήσεις που θα εκλέγονται, θα αποφασίζουν αυτές τα μέσα της πολιτικής, ώστε να καλύπτουν τους συμφωνημένους στόχους».
«Η νέα μέρα που οφείλουμε να σχεδιάσουμε δεν πρέπει να αποτελεί επιστροφή στο παρελθόν. Χρειάζεται συνετή δημοσιονομική προσαρμογή, μια λελογισμένη επέκταση στη βάση των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. Στόχος η στήριξη των αδυνάτων και η τόνωση της αναπτυξιακής προοπτικής της οικονομίας», ανέφερε επίσης και αναφέρθηκε σε μια σειρά από κυβερνητικές δράσεις ώστε οι «πολίτες να καταλάβουν το συντομότερο δυνατό την έξοδο από το μνημόνιο»:
*Έχουμε μπροστά μας την προοπτική της επαναρύθμισης της αγοράς εργασίας με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
*Αύξηση κατώτατου μισθού
*Μόνιμες φοροελαφρύνσεις με βάση τον δημοσιονομικό χώρο. Φέτος θα δώσουμε 750 εκατ. ευρώ για αυτό το σκοπό
*Περαιτέρω στήριξη του κοινωνικού κράτους, υγείας και πρόνοιας
*Δυνατότητα μερίσματος κοινωνικής αλληλεγγύης
*Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα με συγκεκριμένα θεσμικά μέτρα, την προσπάθεια διαμόρφωσης φιλικότερου κλίματος για τους επενδυτές
*Στήριξη στα νησιά με διατήρηση χαμηλού ΦΠΑ σε αυτά που δέχονται πιέσεις από την προσφυγική κρίση, με αύξηση και των ευρωπαϊκών κονδυλίων για έργα υποδομής. Επίσης θεσμοθετήσαμε και το μεταφορικό ισοδύναμο.
Αναφερόμενος στα μέτρα για το χρέος που συμφωνήθηκαν από το Eurogroup, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Η επόμενη ημέρα μπορεί να είναι ελπιδοφόρα καθώς η εφαρμογή των μέτρων για το χρέος εξασφαλίζει πρόσβαση στις αγορές. Με την επιμήκυνση της αποπληρωμής, αλλά την επιμήκυνση της περιόδου χάριτος, γίνεται το βήμα ώστε μεσοπρόθεσμα οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες μας να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ. (…) Εξασφαλίσαμε την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 4,8 δις.ευρώ, που θα εκταμιεύονται ετησίως εάν υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας».